Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vilniaus koncertų ir sporto rūmų konkursas nutrauktas – pradėtos derybos su vieninteliu dalyviu

Didžiulis Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos konkursas ir toliau kelia klausimų. Jame pasiūlymus pateikė keturi dalyviai, tačiau konkursas nutrauktas. Trys iš keturių dalyvių buvo eliminuoti po to, kai nesugebėjo patikslinti savo pasiūlymų. Ketvirtasis netiko dėl per didelės kainos, tačiau būtent su juo bus pratęstos tolesnės derybos. Viešųjų pirkimų tarnyba dėl konkurso kreipėsi į Konkurencijos tarybą.
Vilniaus sporto rūmai
Vilniaus sporto rūmai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nors Latvijos bendrovės „RE&RE“ bei Lietuvos AB „HSC Baltic“ pasiūlymas (25,1 mln. eurų) atlikti darbus buvo 2,7 mln. eurų mažesnis, VĮ „Turto bankas“ (TB) derybas pradeda su kitu dalyviu – Lietuvos statybų bendrovėmis UAB „Irdaiva“, UAB „LitCon“ ir UAB „Pamario restauratorius“. Šis dalyvis pasiūlė darbus atlikti už 27,8 mln. eurų. Derybų metu kaina turėtų keistis.

Pirkimą nutraukė

Konkursas abejonių sukėlė nuo pat pradžių. Birželio pradžioje 15min rašė, kad didžiulio pirkimo sąlygos bus įkandamos itin mažam įmonių skaičiui. Didžiausią verslininkų nuostabą kėlė tai, jog sąlygose buvo įrašyta, kad įmonė per pastaruosius 5 metus turi būti atlikusi bent vieną nekilnojamojo kultūros paveldo objekto rangos sutartį, kurios vertė ne mažesnė nei 4,5 mln. eurų be PVM.

Tokių objektų Lietuvoje yra itin mažai. Visų akys krypo į AB „Panevėžio statybos trestą“ (PST), kuri vykdė milžinišką Valdovų rūmų atstatymo projektą. Ši bendrovė konkurse iš tiesų dalyvavo ir pasiūlė 29,5 mln. eurų kainą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos valdovų rūmai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos valdovų rūmai

Brangiausiai darbus atlikti pasiūlė kartu konkurse dalyvavusios bendrovės „Kaminta“, „Infes“ ir „Plungės lagūna“ (30,8 mln. eurų).

Vasaros pradžioje TB atstovai 15min tikino, kad, nors reikalavimai ir dideli, konkurse dalyvių netrūks, nes jame galės dalyvauti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio įmonės. Tačiau nė viena užsienio bendrovė savarankiškai konkurse nedalyvavo.

Trys iš keturių pasiūlymus teikusių dalyvių vėliau tiesiog pasitraukė iš konkurso, nes negalėjo patikslinti informacijos dėl savo kvalifikacijos.

Kreipėsi į Konkurencijos tarybą

TB atstovai kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT), prašydami konkursą nutraukti, nes UAB „Irdaiva“, UAB „LitCon“ ir UAB „Pamario restauratorius“ pasiūlymas įvertintas kaip per brangus. Rugpjūčio 12 dieną pirkimas buvo nutrauktas, tačiau naujas konkursas skelbiamas nebus.

Nutraukus pirkimą VPT buvo paprašyta leisti pradėti derybas su vieninteliu dalyviu. Toks leidimas buvo suteiktas.

15min kreipėsi į VPT prašydama paaiškinti, kada turi būti skelbiamas naujas konkursas, o kada galima pradėti derybas su vieninteliu dalyviu.

„Tai priklauso nuo konkretaus pirkimo aplinkybių. Jei kvalifikaciją atitinkančių tiekėjų pasiūlymai atmetami dėl per didelių kainų ar kitokių neatitikimų pirkimo sąlygoms – perkančioji organizacija turi teisę (bet ne pareigą) pereiti į derybas su visais kvalifikacijos reikalavimus atitinkančiais tiekėjais, tačiau ji negali keisti pirkimų sąlygų, didinti pirkimui planuotos lėšų sumos.

Jei netinkamai suplanuotos lėšos (neįvertinta reali situacija rinkoje), jei netinkamai parengti pirkimų dokumentai, pvz., ribojantys kvalifikacijos ar techninės specifikacijos reikalavimai – perkančioji organizacija turėtų ne pradėti derybas, o koreguoti sąlygas ir skelbti naują pirkimą“, – paaiškino VPT atstovė Vita Ramanauskaitė.

VPT atstovė taip pat nurodė, kad tarnyba jau kreipėsi į Konkurencijos tarybą, kuri taip pat įvertins šį pirkimą.

Blogi precedentai

TB Finansinio turto departamento Rinkodaros ir pardavimų skyriaus vyresnioji specialistė Lina Aleknienė 15min patvirtino, kad pirkimas nutrauktas ir jau gautas leidimas pradėti derybas su UAB „Irdaiva“, UAB „LitCon“ ir UAB „Pamario restauratorius“.

Rugpjūčio pabaigoje 15min aprašė, kaip Vilniaus mieste liūto dalis statyboms skirtų lėšų nukeliavo trims bendrovėms „Panevėžio statybos trestui“, „Irdaivai“ ir „LitCon“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos Prancūzų gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos Prancūzų gatvėje

Pirkimų informacija atskleidžia, kad nutraukus pirkimus dėl per didelės kainos, vėliau perkančioji organizacija sumokėdavo dar daugiau. Vienas tokių pavyzdžių – Vilniaus Markučių lopšelio darželio modernizavimo konkursas. Pirmą kartą jį laimėjo bendrovių „Avona“, „Struktūra“, „Ukmergės statyba“ ir „Vilungė“ grupė, pasiūliusi darbus atlikti už 2,8 mln. litų, tačiau pirkimas buvo nutrauktas dėl per didelės kainos.

Suorganizavus pakartotinį pirkimą, jį laimėjo UAB „LitCon“ su dar dviem įmonėmis, bet jau už 3,2 mln. litų. Nors kaina buvo 400 tūkst. litų didesnė, nei pasiūlyta prieš tai, šį kartą ji per didelė nepasirodė.

Yra ir dar labiau akis badančių pirkimų. Antai, Vilniaus Levo Karsavino vidurinės mokyklos pastato atnaujinimo konkursas. Jį laimėjo UAB „Irdaiva“ kartu su UAB „Ukmergės statyba“ už 5 mln. litų. Konkursas buvo nutrauktas, o paskelbus jį antrą kartą konkursą vėl laimėjo tos pačios įmonės, bet jau už 6,15 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius