-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus miesto taryba svarstys daugiau statinių planuoti architektūrinių konkursų keliu

Vilniaus miesto taryba svarstys siūlymą papildyti ir patikslinti sąrašą objektų, kurių architektūrinėms idėjoms įvertinti privaloma skelbti projektų konkursus.
Vilniaus senamiestis Verbų sekmadienio rytą
Vilniaus senamiestis Verbų sekmadienio rytą / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Kaip pranešė sostinės savivaldybė, aukštesni reikalavimai būtų taikomi pirmiausia pačios savivaldybės užsakomiems projektams. Tarybos posėdyje trečiadienį pristačius siūlymą, toliau projektą svarstys komitetai.

„Nėra patikimesnio būdo rasti geriausiai architektūrinei idėjai nei konkursas. Patys tuo įsitikinome, kai stringant Tolminkiemio gimnazijos projektavimui jį nutraukėme ir paskelbėme konkursą, – po metų turėsime išskirtinę ugdymo įstaigą“, – sako vyriausiasis miesto architektas Mindaugas Pakalnis.

Šiuo metu yra nustatyta, kad savivaldybės objektų architektūrinį konkursą daryti privaloma planuojant didesnį nei 5000 kv. m pastatą miesto centre, o pakraščiuose – didesnį nei 10 000 kv. m objektą (neskaičiuojant požeminių statinių ar požeminės pastato dalies, kur žmonės negyvena ir nuolat nedirba). Tarybai pritarus, architektūrinis konkursas būtų skelbiamas savivaldybės planuojamiems pastatams, kurių bendrasis plotas – nuo 3000 kv. m, nepriklausomai ar tai centrinė miesto dalis, ar ne.

Be to, vyriausiasis miesto architektas kiekvienu atveju spręstų, ar Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto lėšomis planuojamiems objektams, kurių plotas nuo 1000 iki 3000 kv. m, reikalinga rengti architektūrinį konkursą, ar šiuos projektus privaloma būtų vertinti nepriklausomu ekspertiniu vertinimu. Būtų svarstoma ir tai, ar reikalinga atlikti nepriklausomą ekspertinį vertinimą objektams, kurių bendrasis plotas iki 1000 kv. m. Šie sprendimai būtų taikomi administracinės, kultūros, mokslo, gydymo ir sporto objektams ar jų priestatams.

Kaip pranešė savivaldybė, reikalavimai privačių projektų Vilniuje vystytojams liktų nepakeisti. Kaip ir iki šiol, architektūros konkursai turėtų būti skelbiami planuojant aukštybinius pastatus, taip pat projektuojant daugiau nei 5000 kv. m ploto viešbučių, administracinės, prekybos, paslaugų, kultūros, mokslo, gydymo, poilsio, sporto, religinės ir specialiosios paskirties pastatus centrinėje miesto dalyje ir tam tikrais teritorijų planavimo dokumentuose numatytais atvejais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius