Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Neries pakrantėje – prabangūs biurai vietoj J.Pilsudskio „dvarelio“

Vilniaus Žygimantų gatvėje turėtų išdygti gyvenamosios ir administracinės paskirties objektas. Kol kas investicinis projektas dar laukia pirkėjo, o suderintos tik statybos sąlygos, tačiau jau atsirado besibaiminančių, kad naujosios statybos nušluos ten pat esantį medinį namą, vadinamą „dvareliu“. Jame apie 1880 metus glaudėsi Juzefo Pilsudskio šeima, kai būsimasis Lenkijos vadovas tebuvo paauglys.
Taip gali atrodyti pastatas Žygimantų gatvėje
Taip gali atrodyti pastatas Žygimantų gatvėje / aruodas.lt nuotr.

Aruodas.lt prieš kelias dienas pasirodžiusiame skelbime teigiama, kad parduodamas išskirtinis gyvenamosios ir administracinės paskirties investicinis objektas Vilniaus centre, Žygimantų gatvėje.

„Projektas išskirtinis, nes yra miesto centre, ant Neries kranto. Tai 993 kv. m administracinis pastatas, šiuo metu sėkmingai nuomojamas ir nešantis labai geras pajamas. Likusi projekto dalis – naujo pastato bei požeminės automobilių aikštelės statyba. Suderintos pastato statybos sąlygos, lieka paruošti, pagal naujojo savininko idėjas, pastato bei automobilių aikštelės techninį projektą bei gauti statybos leidimą“, – rašoma skelbime.

Kaina – 2,6 mln. eurų

Bendras sklypo plotas – 0,1394 ha, žemė išnuomota iki 2097 metų. Jau esamo administracinio pastato bendras plotas siekia 993 kv. m, papildomai dar galima įsirengti apie 200 kv. m mansardą. O naujai statomo pastato suprojektuotas naudingasis plotas yra apie 1718 kv. m.

Pardavimo kaina – 2,6 mln. eurų. Pateiktos ir nuotraukos, kaip ateityje gali atrodyti ši teritorija. Tiesa, techninio projekto dar nėra. Kaip ir statybos leidimo.

aruodas.lt nuotr./Čia bus naujas pastatas Žygimantų gatvėje
aruodas.lt nuotr./Čia bus naujas pastatas Žygimantų gatvėje

Teritorijoje, kurioje planuojama plėtra, šiuo metu stovi keli pastatai, vienas iš jų – medinis, vadinamas „dvareliu“. Vilniaus architektūriniam paveldui neabejingi vilniečiai suskubo piktintis, kad namą žadama griauti, nepaisant jo unikalumo – mediniai pastatai šioje vietoje užfiksuoti dar 1865 m. darytose A.Sveikovskio kairiojo Neries kranto nuotraukose. Tad jiems mažiausiai 150 metų ir, nors yra apverktinos būklės, galėtų papuošti miestą.

Vertės neįžvelgia

Tačiau Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vedėjas Vitas Karčiauskas yra kitos nuomonės. Jo teigimu, Žygimantų g. 12 numeriu pažymėtas medinukas nėra vertingas.

„Tas namas, pagal Senamiesčio saugojimo aktą, nėra saugomas, pagal visus ankstesnius paveldosaugos dokumentus, pagal Senamiesčio apsaugos reglamentą, pagal Senamiesčio regeneravimo koncepciją arba detalųjį planą – nesaugomas. Šis namas taip pat net nebuvo įtrauktas į Medinės architektūros išsaugojimo strategiją, kurioje buvo numatyta būtinai išsaugoti 200 centrinėje miesto dalyje esančių medinių pastatų. O tai oficialūs dokumentai“, – teigė V.Karčiauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šalia Neries planuojama statyti naujus pastatus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šalia Neries planuojama statyti naujus pastatus

„Daug kam atrodo, kad jeigu medinukas apsuptas aukštų pastatų, tai jau kažkas išskirtinio. Nieko čia išskirtinio nėra. Taip, tai senas namas, galbūt XIX a. pradžios, tikslios datos nedrįstu pasakyti. Bet daugiau nieko“, – teigė V.Karčiauskas.

Galės griauti

Taip, tai senas namas, galbūt XIX a. pradžios, tikslios datos nedrįstu pasakyti. Bet daugiau nieko, – teigė V.Karčiauskas.

Taigi niekas negalės sutrukdyti nugriauti to pastato naujajam investicinio projekto savininkui. Anot V.Karčiausko, statybos sąlygose nurodyti keli dokumentai: Senamiesčio regeneravimo projektas, kuris, kaip detalusis planas, yra registruotas teritorijų planavimo dokumentų registre; 2003 metų Specialusis Senamiesčio planas ir Senamiesčio vertinimo tarybos aktas, patvirtintas 2013 metų rugsėjį. Taip pat – Senamiesčio reglamento nuostatos.

Pagal šiuos dokumentus, miestas galės išdavinėti leidimus, spręsti, tarkime, dėl pastatų aukštingumo ir panašiai. Tačiau uždrausti griauti pastatų šioje teritorijoje negalės.

„Čia yra urbanistinė skylė, nebuvo suspėta jos užstatyti. Aišku, įtakos turėjo Pirmasis pasaulinis karas bei visi kiti įvykiai. Tačiau nieko vertingo čia nėra“, – sakė V.Karčiauskas.

Vilniaus savivaldybė patvirtina neišdavusi jokių leidimų nei statybos, nei griovimo darbams. Esą į ją niekas dėl šitų darbų kol kas ir nesikreipė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius