-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniaus savivaldybė išdavė leidimą rekonstruoti buvusios Šv. Jokūbo ligoninės pastatus

Vilniaus miesto savivaldybė patvirtino patvirtino techninį projektą ir išdavė leidimą rekonstruoti buvusios Šv. Jokūbo ligoninės pastatus.
Šv. Jokūbo ligoninės teritorija
Šv. Jokūbo ligoninės teritorija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip rašoma pirmadienį išplatintame sostinės savivaldybės pranešime, buvusios ligoninės teritorijoje ketinama įrengti švietimo įstaigą, viešbutį ir naujas viešąsias erdves. Planuojama teritorijos tvarkymo darbus baigti 2022 metais, o investicijos į šį projektą turėtų siekti 45 mln. eurų.

Pasak Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus, projekto vystytojai išgirdo miesto bendruomenių ir institucijų pastabas.

„Sklandus kultūros paveldo ir miesto plėtros suderinimas yra iššūkis, kurį priėmus atsiveria istorinių miesto vietų potencialas. Šis projektas yra pavyzdys, kaip skiriant laiko giliai diskusijai su bendruomene, institucijomis galima pasiekti proveržio ilgus metus merdėjančiose teritorijose“, – pranešime cituojamas sostinės vadovas.

Atnaujintą kvartalą sudarys Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia, dominikonų vienuolynas, į švietimo įstaigą rekonstruoti keturi šiuo metu apleisti buvusios ligoninės pastatai, visuomenei atvertas vidinis sodas bei vienas naujas pastatas – „Clarion“ viešbutis su konferencijų centru.

„Sprendimų dėl architektūrinės vizijos, kardinaliai pasikeitusios nuo pateiktos prieš trejus metus, buvo ieškoma ne ilgų ir dažnai neproduktyvių teisminių ginčų keliu, o intensyvių ir prasmingų diskusijų kartu su Lietuvos architektų sąjungos ir paveldo specialistais metu. Vystytojo drauge su architektais pasiūlytas naujas konversijos projektas daug geriau atitinka visuomenės lūkesčius ir paveldo interesus bei užtikrina geresnę dermę su greta esančiais istoriniais pastatais“, – sako Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras.

Kvartalo atnaujinimo koncepcijoje numatyta, kad bažnyčios ir vienuolyno erdvės išliks saugomos ir neliečiamos. Sutvarkytoje teritorijoje miestiečiams bus sukurtos viešosios erdvės: istoriniame kieme veiks sodas, kur bus galima klausytis karilionų muzikos koncertų, ketvirtadalis viso komplekso sklypo ir aplinkos ploto bus apsodinta želdynais ir augalais.

Pirmajame naujai pastatyto viešbučio aukšte galės kurtis smulkaus verslo atstovai: krautuvėlės, knygynai, kavinės, palei J. Tumo-Vaižganto gatvę bus nutiestas naujas dvipusis dviračių takas, sujungsiantis Baltąjį tiltą su Lukiškių aikšte, pietinėje sklypo dalyje įrengtas naujas viešas pėsčiųjų takas, iš kurio atsivers vaizdai į naujai atgimusį istorinį kompleksą.

Projektą plėtoja investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondo įmonė „Orkela“.

Iš pradžių šiame projekte buvo numatytas viešbutis ir biurai. Jį „Orkela“ pristatė 2018 metų kovą, tačiau dėl architektūros sprendinių sulaukta kritikos.

Vėliau pakoreguotą projektą nagrinėjusi Vilniaus regioninė architektų taryba jį įvertino palankiau, tačiau nepritarusi projekto sprendiniams savivaldybė neišdavė statybos leidimo.

2018 metų rudenį Kultūros paveldo departamento taryba patikslino komplekso vertingąsias savybes: nuspręsta, jog bažnyčia, dominikonų vienuolyno ansamblis ir ligoninės statiniai yra vienas kompleksas – bendras paveldosaugos objektas.

2019-aisiais atnaujintą atvirą tarptautinį architektūrinį konkursą laimėjo architektų biuras „DO Architects“, kuris pasiūlė naują aukštos architektūrinės ir urbanistinės kokybės sklypo plėtojimo sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius