Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus stoties modernizavimo architektūrinėse dirbtuvėse dalyvaus 7 komandos

Lietuvos architektų sąjunga baigė formuoti Vilniaus geležinkelio stoties teritorijos pertvarkos tarptautinių dirbtuvių septynias komandas, kurios rugsėjo 16-18 dienomis ieškos geriausių idėjų stoties teritorijos projektui „Vilnius Connect“. Jų pagrindu bus suformuotos rekomendacijos vientisam teritorijos vystymui ir pateiktos užduotys tolesniems architektūriniams konkursams ir teritorijos pertvarkai.
Vilniaus geležinkelio stotis
Vilniaus geležinkelio stotis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Sulaukėme aktyvaus susidomėjimo iš užsienyje dirbančių lietuvių architektų ir urbanistų. Buvo labai sunku atrinkti mentorius-komandų lyderius. Visos aplikacijos buvo labai stiprios, tad prioritetą teikėme tarptautinę praktinę patirtį turintiems kandidatams, dirbantiems su tokio pobūdžio projektais ir teritorijomis“, – pranešime žiniasklaidai teigė Lietuvos architektų sąjungos atstovė, dirbtuvių kuratorė Inga Urbonaitė-Vadoklienė.

Architektų sąjungos komisija atrinko iš viso per 30 žmonių – architektų, urbanistų, mobilumo ir nekilnojamojo turto ekspertų, sociologų, kultūros paveldo ir urbanizuoto kraštovaizdžio specialistų, visuomenininkų. Taip pat tikimasi, jog prie dirbtuvių prisijungs ir Vilniaus Gedimino techniko universiteto architektūros studentai.

Kūrybinėse dirbtuvėse darbuosis urbanistai ir architektai iš bendrovių „Bauland“, „Do architects“, „Martyno Marozo architektūros ir planavimas“, „Pupa – strateginė urbanistika“, „Unitectus“, Latvijos„Outofbox“ ir kitų biurų.

Jų mentoriais bus Jungtinės Karalystės kompanijos „Aecom“ direktoriaus pavaduotoja Anagha Mujumdar- Potbhare, Jungtinės Karalystės kompanijos „One works“ direktoriaus pavaduotojas Lucas Londonas bei Nyderlandų sostinės Amsterdamo Urbanistinės plėtos ir tvarumo departamento atstovas Krombeenas Jerrytas.

„Į kūrybinių dirbtuvių procesą pritraukėme žinomų, labai stiprių vietinių bei tarptautinių ekspertų su labai plačiomis kompetencijomis ir patirtimis. Ši teritorija yra svarbi visiems. Tikiu, kad bendrai rasime geriausius sprendimus teritorijos pertvarkai“, – pranešime teigė „Lietuvos geležinkelių“ Strategijos ir veiklos vystymo skyriaus vadovė Julija Abromavičienė.

Įgyvendinant „Vilnius Connect“ projektą, ketinama pertvarkyti Vilniaus geležinkelio stoties teritoriją ir joje įkurti modernų daugiafunkcį mobilumo, verslo ir laisvalaikio centrą, išplėsti pėsčiųjų ir žaliąsias erdves, pagerinti Naujininkų rajono jungtį su Naujamiesčiu ir Senamiesčiu.

Sostinės stoties detalusis planas, kuriame bus numatyta, kaip modernizuoti teritoriją, pradėtas rengti 2018 metų vasarą. Preliminariai planuojama, kad jis bus baigtas rengti 2020-ųjų pirmąjį pusmetį.

Apie 33,5 ha ploto teritorijos tarp Panerių, Geležinkelio, Stoties ir Seinų gatvių detaliuoju planu bus nuspręsta, kaip modernizuoti geležinkelio ir autobusų stotis, numatyti teritorijos užstatymo bei panaudojimo galimybes, įvertinti susisiekimo ir infrastruktūros pakeitimus.

2018 metų vasarą „Lietuvos geležinkeliai“ su sostinės savivaldybe pasirašė ketinimų protokolą, pagal kurį per 5-10 metų planuojama modernizuoti Vilniaus stoties teritoriją: sujungti geležinkelio bei autobusų stotis, perkelti „Lietuvos geležinkelių“ būstinę, taip pat plėtoti komercinius objektus.

Modernizavimo darbai teritorijoje tarp Geležinkelio ir Pelesos gatvių, kurią patikėjimo teise valdo „Lietuvos geležinkeliai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius