Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Šv. Stepono g. gyventojai: mums kerštaujant griaunami labai reikalingi sandėliukai

Vilniaus Šv. Stepono g. 6 gyvenantys žmonės įsitikinę, kad jų skundai dėl šalia vykdomų statybų tapo priežastimi, kodėl Vilniaus savivaldybė nusprendė griauti jų sandėliukus. Nors pastarieji tikrai neatrodo kaip nauji, gyventojai užsispyrę tvirtina, kad netekę šių patalpų nebeturės, kur laikyti malkų, o kai kurie kaimynai tik taip tegali šildyti namus. Savivaldybė savo ruožtu kalba apie saugumą.
Avarinės būklės mūriniai sandėliukai Šv. Stepono gatvėje
Avarinės būklės mūriniai sandėliukai Šv. Stepono gatvėje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įžvelgia kerštavimą

Šio namo gyventojai sako, kad gretimai vykdomos statybos turi įtakos ir jiems bei jų namui. Esą darbai vykdomi visiškai šalia, todėl jų namo sienos dreba, išorinės ir skilinėja. Ir viskas taip yra, kadangi statybos atliekamos prie jų namo sienos. Tiesa, atsakingos institucijos, į kurias Šv. Stepono g. 6 namo gyventojai kreipėsi, jokių pažeidimų nėra nustačiusios.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos specialistų teigimu, statybos vyksta ne prie gyventojų nurodomo namo sienos, o tik greta, nes esą Šv. Stepono g. 6 namas turi atskirą, apie 60 cm storio konstrukciją. Ir tai, anot Statybų inspekcijos, sandėliukų konstrukcija. Tik kad gyventojai tikina, jog patys sandėliukai dar pernai liepą nugriauti.

Tačiau dabar galvas šiems gyventojams skauda ne tik dėl statybų greta. Praėjusio gruodžio pradžioje iš pakabintų skelbimų jie sužinojo, kad jų pačių sandėliukai, esantys šalia aštuntojo namo, bus nugriauti. Ant jų atsirado skelbimai, kuriuose UAB „Grinda“ įspėja, kad daiktus gyventojams reikia pasiimti.

„Dėl avarinės būklės mūrinių sandėliukų šalia pastato Šv. Stepono g. 8, bus pradėti griovimo darbai nuo 2019 01 10. Prašome iki 2019 01 10 dienos iš sandėliukų išsinešti visus reikalingus daiktus“, – tokia informacija pasitinka gyventojus, taip pat įspėjama nepalikti šalia automobilių, kai vyks griovimo darbai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Avarinės būklės mūriniai sandėliukai Šv. Stepono gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Avarinės būklės mūriniai sandėliukai Šv. Stepono gatvėje

Kur dėti malkas?

Gyventojai šią žinią priėmė savaip. Kaip 15min sakė namo atstovai, jie įžvelgia kerštavimą, esą galbūt statybas vykdo įtakingi asmenys, todėl dabar per savivaldybę nepatenkintus kaimynus nubaus atimdami sandėliukus, nors tie labai žmonėms reikalingi.

„Keršijant mums už pranešimus valstybės institucijoms, susilaukėme veiksmų, kuriais ruošiamasi griauti mūsų gyventojų naudojamus sandėliukus, kuriuose laikome buityje naudojamus daiktus ir butams šildyti naudojamą kietąjį kurą, t. y., 2018 12 07 iš UAB „Grinda“ atstovų sužinojome, kad ruošiamasi griauti sandėliukų statinį esantį prie mūsų gyvenamojo namo Šv. Stepono g. 6, Vilniuje (Vilniaus senamiesčio teritorijoje).

UAB „Grinda“ atstovai nurodė, jog griauti statinį jiems nurodė Vilniaus miesto savivaldybės administracija (Miesto ūkio ir transporto departamentas). Šv. Stepono g. 6 namo gyventojai apie statinio griovimą jokios informacijos nėra gavę“, – teigė gyventojai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Avarinės būklės mūriniai sandėliukai Šv. Stepono gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Avarinės būklės mūriniai sandėliukai Šv. Stepono gatvėje

Savo rašte jie priminė, kad didelė nelaimė Vilniuje dėl šalia vykdomų statybų jau yra įvykusi, kai sugriuvo Šiaulių gatvės namo dalis. O ketinamasi nugriauti sandėliukais žmonės naudojosi jau daugiau nei 50 metų, nes ten laiko malkas, kuriomis kūrena krosnis butuose, esą dalyje bute tai vienintelis šildymo butas.

Sausio 3-ąją gyventojai pasipiktino sulaukę „Grindos“ darbininkų, kurie nupjovė spynas nuo sandėliukų durų. Kaip piktinosi žmonės, dabar jiems gali išvogti daiktus iš sandėliukų. Tokiu būdu skubinama kuo greičiau iškraustyti tas patalpas ir tada bus imtasi griovimo.

Šaukiasi prokurorų

Kas mums lieka? Susinešti ir susitempti visus buities daiktus ir malkas į mažo Vilniaus Šv. Stepono g. 6 namo kiemo vidurį.

„Kol kas tiek Vilniaus apygardos prokuratūra, tiek juo labiau Vilniaus miesto savivaldybė (meras R.Šimašius), nuo 2018 m. gruodžio 10 d. mums nei rašto, ar jokios žinios neparašė, tik savivaldybės darbuotojas pasakė, kad turime su savo daiktais iki ateinančio trečiadienio dingti... Net su asmenimis gyvenančiais Kirtimų rajone elgiamasi civilizuočiau... Kas mums lieka? Susinešti ir susitempti visus buities daiktus ir malkas į mažo Vilniaus Šv. Stepono g. 6 namo kiemo vidurį“, – nuoskaudas liejo gyventojai.

Savo raštuose prokurorams, Vilniaus merui ir bendrovei „Grinda“ gyventojai surašė nesutinkantys, kad sandėliukai būtų nugriauti: „Prašome Jūsų ginti viešąjį interesą – Šv. Stepono g. 6 namo gyventojų interesus ir imtis veiksmų sustabdant ketinamus atlikti griovimo darbus ir sustabdyti UAB ,,Grinda“ neteisėtus veiksmus, kuriais daroma žala Šv. Stepono g. 6 namo gyventojams.“

Į 15min kreipęsi gyventojai tikina turintys dokumentus, kuriuose šie sandėliukai pažymėti plane kartu su jų namu, tačiau esą kažkodėl tokie dokumentai nepasirodė tinkami ir teismas nusprendė, kad jie neteisėti.

„Mes tai turėsime kur savo daiktus išvežti, bet čia gyvena socialiniame būste viena moteris, kuri tik malkomis šildosi, ką jai reikės daryti? Negi į rūsį malkas nešti, o ten nuolat įvyksta vandentiekio avarijos, neseniai per metrą vandens buvo“, – piktinosi Algimantas.

Nesaugu ir pavojinga

Vilniaus miesto savivaldybė vis dėlto jaučiasi šioje situacijoje teisi. Kaip 15min situaciją komentavo savivaldybės Būsto administravimo skyriaus Statinių naudojimo priežiūros vedėjas Tauras Varenbergas, sandėliukas nėra registruotas ir juo naudotis nesaugu, todėl ir imtasi tokių priemonių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Avarinės būklės mūriniai sandėliukai Šv. Stepono gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Avarinės būklės mūriniai sandėliukai Šv. Stepono gatvėje

„Sandėliukas yra šv. Stepono g. 8, kuris nėra registruotas VĮ „Registrų centro“ Nekilnojamojo turto registre ir savininkų neturi. Naudotis šiais sandėliukais ne tik nesaugu, bet ir pavojinga gyvybei. UAB „Senamiesčio projektai“ atlikus būklės vertinimą, pastatas dar 2014 m. buvo pripažintas avariniu. Tais pačiais metais vyko teisminis civilinės bylos nagrinėjimas dėl pastato dalies nuosavybės įregistravimo. Minėtame procese Vilniaus miesto savivaldybė dalyvavo kaip atsakovė. Pernai spalio 20 d. Vilniaus apygardos teismo sprendime konstatuota, kad bylos nagrinėjimo metu gyventojai nepateikė pastato statybos leidimo, pripažinimo tinkamu naudoti akto, pastatas nėra registruotas Nekilnojamojo turto registre. Šis pastatas buvo pripažintas savavališka statyba“, – teigė T.Varenbergas.

Jis taip pat nesutinka su gyventojų teiginiais, kad sandėliukai būtini malkoms, nes kitaip nėra būdų butus šildyti: „Dauguma gretimų namų butų yra seniai pasikeitę šildymo būdą ir malkų šildymui nenaudoja. Be to, gyventojai turi galimybę suderinę su NŽT įsirengti tvarkingą sandėliavimo vietą malkoms, jeigu toks poreikis yra.“

Sandėliukas nėra registruotas VĮ „Registrų centro“ Nekilnojamojo turto registre ir savininkų neturi. Naudotis juo ne tik nesaugu, bet ir pavojinga gyvybei.

Vienas būstas šiame name išties priklauso Vilniaus savivaldybei ir privačiam bendrasavininkiui, kartu su kuriuo ir gyvena „Vilniaus miesto būsto nuomininkė.

„Į „Vilniaus miesto būstą“ dėl šildymo katilo įrengimo kreipėsi buto bendrasavininkis, kuriam išduotas sutikimas projekto rengimui. Vilniaus miesto savivaldybė pernai spalį nusprendė „Vilniaus miesto būstui“ priklausančią buto dalį pripažinti tinkama gyventi, bet netikslinga remontuoti. Nuomininkė informuota apie galimybę teikti prašymą dėl kitų patalpų suteikimo. Iki šiol įmonė nėra gavusi prašymo suteikti kitas gyvenamąsias patalpas, o nuomininkė kategoriškai atsisako persikelti į kitas patalpas. Nepaisant to, SĮ „Vilniaus miesto būstas“ dės visas pastangas, kad perkeltų nuomininkę į tinkamas gyventi patalpas“, – teigia savo komentare savivaldybės atstovas.

Derėtis dėl sandėliukų išsaugojimo Vilniaus savivaldybė neketina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius