-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vilniaus vandenų“ patalpų pardavimas Senamiestyje sukėlė įtarimų dėl 2 mln. eurų žalos

Vilniaus tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininkas Kęstutis Nėnius spaudos konferencijoje pareiškė, kad jam įtarimų kelia „Vilniaus vandenų“ pastatų pardavimas Dominikonų gatvėje, Senamiestyje. Esą miestui galėjo būti padaryta apie 2 mln. eurų žala. Tačiau bendrovė bet kokius priekaištus atmeta – statinius ji tikina atvirame aukcione pardavusi brangiau, nei juos įvertino ekspertai.
„Vilniaus vandenys“
„Vilniaus vandenys“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisija teigia kreipusis į Generalinę prokuratūrą dėl savivaldybės valdomų „Vilniaus vandenų“ nekilnojamojo turto pardavimo Dominikonų g. 9 ir 11.

Gavo 3,9 mln. eurų, galėjo gauti 6 mln. eurų

„Atlikę tyrimą, išsiaiškinome, kad „Vilniaus vandenys“ neteisėtai, be nepriklausomo turto vertinimo, galimai grubiai pažeisdami teisės aktus, pardavė nekilnojamąjį turtą Dominikonų g. 9 ir 11. Šią informaciją patvirtino ir Vilniaus miesto savivaldybės administracija“, – teigė Kęstutis Nėnius, Antikorupcinės komisijos pirmininkas.

K.Nėniaus manymu, būtent nepriklausomo turto vertinimo nebuvimas ir kelia daugiausia įtarimų. Buvo atlikta tik galimybių studija, kurią padariusi įmonė teigė už nurodytą turto kainą neatsakanti. „Tai turbūt pirmas atvejis savivaldos ir valstybės turto pardavimo istorijoje, kai turtas parduodamas be turto vertinimo. Tai kelia daug klausimų, tačiau „Vilniaus vandenų“ vadovybė užsispyrusiai nekreipė dėmesio į Vilniaus savivaldybės administracijos rekomendacijas, pasiūlymus neskubėti, galbūt nustatyti pradinę kainą didesnę, aukcioną vykdyti elektroniniu būdu“, – kalbėjo komisijos pirmininkas.

Tai turbūt pirmas atvejis savivaldos ir valstybės turto pardavimo istorijoje, kai turtas parduodamas be turto vertinimo, – sakė K.Nėnius.

Anot K.Nėniaus, jau pardavus pastatą išaiškėjo, kad buvo nurodoma, jog parduodama 2,5 tūkst. kv. m, o ten dar esama papildomų daugiau nei 800 kv. m palėpių. Todėl bendrai skaičiuojant turto kaina atrodo dar menkesnė – vieno kvadratinio metro kaina esą siekia vos 1125 eurus. O esą rinkos kaina yra gerokai didesnė – tarkim, Vilniaus g. kvadratinio metro kaina siekia daugiau nei 2,5 tūkst. eurų.

Jis spėja, kad 3,9 mln. eurų už patalpas gavusi bendrovė galėjo gauti bent keliais milijonais eurų daugiau.

Antikorupcijos komisijos narė, visuomenės atstovė Daiva Sinkuvienė teigė norinti pasisakyti kaip eilinė vilnietė, nes svarbi „Vilniaus vandenų“ teikiamo vandens kaina. Apie mažinimą ji teigė girdinti, bet būtina užkirsti kelią panašiems įtarimų keliantiems pardavimams.

Jos teigimu, patalpų, į kurias dabar kraustysis bendrovė, išlaikymas kainuosią gerokai brangiau, tad koks čia taupymas ir koks efektyvumas? O nuostoliai ir didėsiančios išlaidos neturėtų ateityje gultis ant vilniečių pečių.

K.Nėnius įsitikinęs, kad šį pardavimo procesą turėtų įvertinti teisėsauga, kuri ir suras kaltuosius, jeigu pažeidimų yra, o gal ir atšauks pardavimo sandėrį.

„Vilniaus vandenys“ ginasi

Bendrovė „Vilniaus vandenys“ savo komentare teigia, kad jai priklausiusios patalpos Dominikonų gatvėje 2017 metų vasarį buvo parduotos viešo, skaidraus ir atviro aukciono būdu. Jas už 3,9 mln. eurų kainą įsigijo bendrovė „Asgaard Property“, o iš viso patalpų įsigijimu domėjosi ir jas apžiūrėti buvo atvykę kelių dešimčių bendrovių atstovai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilniaus vandenys“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Vilniaus vandenys“

Vilniaus savivaldybė teigia esanti patenkinta kaina, o pardavimo procesas vyko pagal įstatymus.

„Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos ekspertai šių patalpų pardavimo pavyzdį mini kaip pavyzdinį, kai viešojo sektoriaus įmonė, efektyvindama veiklą, skaidriai atsisako jos veiklai nebūtino turto ir persikelia į gerokai kuklesnes ir klientams patogesnes patalpas. Ekspertai teigiamai vertina ir už patalpas gautą kainą, kurią įmonė galės skirti infrastruktūros atnaujinimui.

Patalpas už 3,9 mln. eurų kainą įsigijo bendrovė „Asgaard Property“, o iš viso patalpų įsigijimu domėjosi kelių dešimčių bendrovių atstovai.

Prieš parduodant patalpas nepriklausomi ekspertai „Colliers International Advisors“ atliko kompleksinę pastatų galimybių studiją, kuri apėmė turto geriausio panaudojimo būdo nustatymą ir finansinį pagrindimą (įskaitant turto ir aplinkos analizę, plėtros galimybių analizę, konkurencinės aplinkos analizę, turto maksimalaus ir geriausio panaudojimo alternatyvų įvertinimą ir tikslinių klientų analizę).

Buvo atliktas ir šių patalpų turto vertinimas, kurį atliko „Newsec valuations“.

Bendrovės vertinimu, pastato pardavimas vyko skaidriai ir laikantis visų teisės aktų reikalavimų. Sprendimas buvo patvirtintas bendrovės valdybos ir įgyvendintas laikantis tiek akcinių bendrovių įstatymo, tiek bendrovės įstatų“, – teigta prieš kelias dienas išplatintame bendrovės „Vilniaus vandenys“ komentare.

Taip pat „Vilniaus vandenys“ tvirtina, kad į visus keltus klausimus dėl pastato pardavimo buvo ne kartą atsakyta tiek įmonės stebėtojų tarybai, tiek ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžių metu.

„Puikiai suprantame visuomenės ir atskirų savivaldybės tarybos narių susidomėjimą šio pastato pardavimu – tiek dėl jo vertės, tiek dėl įmonės svarbos miestiečiams. Todėl esame pasiryžę ir dar kelis kartus pateikti visus dokumentus, susijusius su pastato vertinimu, jo aukcionu ir kitomis pardavimo aplinkybėmis“, – rašoma komentare.

Meras siūlo pažiūrėti į save

Remigijus Šimašius, paklaustas, kaip vertina Antikorupcijos komisijos teiginius apie galbūt netinkamai įvykdytą aukcioną, pirmiausia pareiškė, kad dabar garsiai kalbantys asmenys turėjo galimybių tinkamai tvarkytis šioje įmonėje, turėdamas omeny, kad K.Nėnius priklausė valdantiesiems praeitoje kadencijoje, kai sostinei vadovavo Artūras Zuokas. Bet esą „puikiai parodė, ką moka, ką gali, nes kaina nuolat buvo aukštinama“.

„Šiandien galiu pasidžiaugti, kad „Vilniaus vandenys“ mažina vandens kainą 20 proc., kai kitų rajonų tarybos tai patvirtins, įsigalios, nes Vilniaus taryba jau patvirtino. Tai pagrindinis rodiklis – kaštai mažėja, efektyvumas didėja, tai yra pagrindiniai rodikliai, tinkamai ar netinkamai dirbama. Kiek mačiau ekspertų vertinimus, tai pardavimas buvo įvertintas kaip tinkamas, vos ne pavyzdinis. Galbūt galima vertinti, ar tai turėjo būti el.aukcionas, ar kitoks, ar nebuvo geresnių galimybių, bet kol kas nematau pagrindo, kad čia kažkas ne taip“, – teigė meras.

R.Šimašiaus nestebina ir tai, kad nebuvo atliktas išankstinis nepriklausomas vertinimas, esą jis nematąs dalykų, kurie liudytų, jog kažkas padaryta neskaidriai.

Lyg privati bendrovė?

K.Nėnius dar atkreipė dėmesį, kad keturi nepriklausomi „Vilniaus vandenų“ valdybos nariai yra tarpusavyje susiję, todėl tai irgi turėtų būti ištirta. Todėl esą bendrovėje tvarkomasi lyg privačioje bendrovėje.

Bendrą kompleksą sudarančiuose pastatuose, esančiuose Dominikonų g. 9 ir 11, anksčiau buvo įsikūrusi „Vilniaus vandenų“ centrinė būstinė ir klientų aptarnavimo skyrius. Bendras parduotų patalpų plotas sudarė maždaug 2,5 tūkst. kvadratinių metrų.

Vilniaus tarybos Antikorupcijos komisijoje, be Artūro Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovo K.Nėniaus, taip pat dirba konservatorius Vidas Urbonavičius, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narė Renata Cytacka, socialdemokratas Juozas Olekas, liberalas Skirmantas Tubelis ir keletas visuomenės atstovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius