-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius meninei veiklai siūlo pigiai nuomotis patalpas, bet investicijų kai kur prireiks ir 1,5 mln. eurų, oponentai sako: tai ne kultūrai

Vilniaus savivaldybė svarsto net 5 savivaldybei priklausančių pastatų nuomą patikėti tiems, kurie tose patalpose norės vykdyti meninę, edukacinę veiklą. Daugiausia tai patalpos miesto centrinėje dalyje, išskyrus esančias S.Stanevičiaus g. Nuomininkai jas gaus už mažesnę kainą, nei rinkos, tačiau jų laukia ir finansiniai įsipareigojimai investuoti. Vienur – 50 tūkst. eurų, o kitur ir 1,5 mln. eurų.
Namas Bernardinų gatvėje
Namas Bernardinų gatvėje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuomos centre ir Fabijoniškėse

„Dėl nekilnojamojo turto Naugarduko g. 20A-3, Vilniuje, išnuomojimo viešo konkurso būdu pagal įveiklinimo idėją“ – taip skamba vienas iš Vilniaus tarybos sprendimų projektų. Tokių iš viso yra penki, tik adresai skirtingi, be Naugarduko gatvėje esančių taip pat ketinama išnuomoti patalpas S.Stanevičiaus g. 24, Bernardinų g. 6-12, Jogailos g. 7 ir Algirdo g. 48.

Tačiau tik sprendimų pavadinimas yra panašus. Juose įrašytos sąlygos, sumos, kurias teks investuoti, gerokai skiriasi.

Štai patalpos Naugarduko gatvėje bus išnuomotos 10 metų viešajame konkurse „pagal įveiklinimo idėją kultūros, scenos meno, teatro, kūrybinių laboratorijų ir pramoginei veiklai vykdyti“, šių patalpų dydis – 210,29 kv. m, nuomos kaina – 0,29 eurų už 1 kv. m per mėnesį. Tačiau yra ir sąlygų, pirmoji – rekonstruoti patalpas, investuodamas ne mažiau kaip 100 tūkst. eurų.

Tai buvusios Senamiesčio teatro patalpos, teatras nebeveikia, įstaiga buvo likviduota.

S.Stanevičiaus g. 24 siūloma 691,52 kv. m patalpas scenos menų ir kitai kultūrinei veiklai vaikams vykdyti. Nuomos kaina sieks 2,33 euro už 1 kv. m per mėnesį, o remontuojant patalpas investuoti reikės ne mažiau kaip 50 tūkst. eurų.

Nuoma nebrangi, investicijos – didelės

Socialiniams verslams, veikti socialinėms bendruomenėms siūloma išsinuomoti 443,85 kv. m negyvenamąsias patalpas su garažu pastate Jogailos g. 7, nuomos kaina – 4,16 eurų už 1 kv. m per mėnesį, bet būtina remontuoti patalpas ir investuoti ne mažiau kaip 60 tūkst. eurų.

Patalpos Bernardinų g. 6-12 bus išnuomotos tiems, kurie čia norės vykdyti vizualiųjų menų, galerijų veiklą. Tiesa, ne prie gatvės ir ne pirmajame aukšte – 306,55 kv. m plotas yra antrame aukšte ir 169,25 kv. m neįrengtoje pastogėje. Šių patalpų nustatyta nuomos kaina – 3,68 eurų už 1 kv. m per mėnesį, o remontuojant teks investuoti ne mažiau kaip 70 tūkst. eurų.

Didžiausios ir už mažiausią nuomos kainą siūlomos patalpos yra Algirdo g. 48 – vos už 30 centų už kv. m per mėnesį 20-čiai metų (su galimybe pratęsti iki 30-ies metų) viešo konkurso būdu ketinama išnuomoti net 1621,59 kv. m gamybinį pastatą kūrybinei-edukacinei veiklai. Tai gali būti atviros inžinerinės kūrybinės dirbtuvės, socialinės veiklos, kūrybinių renginių organizavimas, įrangų naudojimo mokymai.

Reikalaujama investuoti suma ne kiekvienam įkandama – ne mažiau kaip 1,5 mln. eurų.

Tačiau rūpesčių su šiuo pastatu nusimato irgi daugiausia – nuomininkas privalės parengti pastato rekonstrukcijos techninį projektą, kuris turi atitikti paveldosaugos reikalavimus, jį suderinti su Vilniaus miesto savivaldybe, taip pat pastato rekonstrukcijos techninio projekto sprendinius derinti su techninio projekto „Šv. Stepono skvero ir Šv. Stepono g. sutvarkymas (nuo V. Šopeno iki Geležinkelio ir Algirdo g. sankryžos)“ sprendiniais. O ir reikalaujama investuoti suma ne kiekvienam įkandama – ne mažiau kaip 1,5 mln. eurų.

Tokias didelė suma yra minimali, sako savivaldybės atstovė, kadangi patalpos senos, apleistos, tad greičiausia šioje vietoje teks statytis naują pastatą, tačiau procesas vadinamas rekonstravimu.

Bijo, kad tai ne kultūrai

Taryboje pasigirdo nuomonių, kad tokios sumos investicijoms tikrai numatytos ne kultūrai. Diana Stomienė frakcijos „Laisvė ir teisingumas“ vardu kalbėjo, kad šio sprendimo nepalaikys: „Įveiklinimo idėja tikrai graži, bet šiuo atveju ji skirta ne kultūrai, o komercinei veiklai, verslui. Tokiomis sąlygomis kokybiškos kultūros operatoriai tikrai neateis. (...) Mes puikiai žinome, kaip kultūros sektorius nukentėjo pandemijos metu, siūlau tikrai sąlygas persvarstyti.“

Tačiau Laisvės partijos atstovas Gediminas Jaunius įsitikinęs, kad ne kultūrininkų reikalas yra tvarkyti kanalizaciją, bet pasaulyje daugybė pavyzdžių, kaip verslo ir kultūros atstovai puikiai bendradarbiauja, kas leistų ir Vilniuje išjudinti tokias veiklas.

D.Stuomienė atkreipė dėmesį ir į patalpas Bernardinų gatvėje, kad jos yra net ne pirmame aukšte, todėl ten gera galerija esą tikrai neateis.

Nepaisant opozicijos abejonių, taryba pritarė visiems penkiems sprendimams, kas leis skelbti konkursus ir mėginti išnuomoti patalpas.

Lems ne nuomos kaina, o idėja

Sostinės savivaldybės teigimu, varžantis konkurse, laimėtojus lems ne nuompinigių dydis, bet įveiklinimo idėjų kokybė ir unikalumas.

„Išnuomosime 5 patalpas itin patraukliose miesto vietose. Kviečiame dalyvauti kultūros, scenos meno, teatro, kūrybinių laboratorijų, vizualiųjų menų, galerijų srityse veiklą vykdančius fizinius ar juridinius asmenis, taip pat socialinę veiklą, telkiančias socialines iniciatyvas vykdančius vilniečius. Ieškome tokių įveiklinimo įdėjų, kurios pritrauktų kuo daugiau miestiečių, augintų aplinkui esančių bendruomenių užimtumą. Savivaldybės išnuomotos patalpos taps atviros vilniečių edukacijai, turiningam laisvalaikiui, kitoms prasmingoms veikloms“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Panašių įveiklinimo konkursų dėka, sako savivaldybė, mieste jau atsidarė tokios erdvės, kaip Senjorų avilys (Kubiliaus g. 2) – 2019 metais įkurta užimtumo erdvė vyresnio amžiaus vilniečiams, kur jie gali mokytis kalbų, kompiuterinio raštingumo, verslumo, finansinio raštingumo, menų, skaitomos paskaitos.

Taip pat – SODAS 2123 (Vitebsko g. 21 ir 23), pradėjęs savo veiklą 2020 metais. Erdvė pritaikyta kultūrinei veiklai: kultūros kūrėjų ir tyrėjų veikloms, scenos menui, muzikai, įvairioms edukacinėms dirbtuvėms, renginiams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius