-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visa aktualiausia informacija apie daugiabučių renovaciją Lietuvoje – interaktyviame žemėlapyje

Nuo šiol duomenys apie baigtus ir šiuo metu vykdomus daugiabučių namų renovacijos projektus Lietuvoje bus pateikti interaktyviame Lietuvos renovacijos žemėlapyje, kurį sukūrė Būsto energijos taupymo agentūra (vėliau – BETA), bendradarbiaudama su bendrove „Hnit-Baltic“. Žemėlapyje galima surasti išsamią informaciją apie renovacijos pažangą tiek atskiros savivaldybės, tiek visos šalies mastu.
Visa aktualiausia informacija apie daugiabučių renovaciją Lietuvoje – interaktyviame žemėlapyje
Visa aktualiausia informacija apie daugiabučių renovaciją Lietuvoje – interaktyviame žemėlapyje / Partnerio nuotr.

„Pagrindinis šio projekto tikslas buvo sukurti šiuolaikišką, patogų naudoti, geoinformacinių technologijų (GIS) pagrindu veikiantį įrankį, kuris skirtingoms tikslinėms auditorijoms – nuo gyventojų iki suinteresuotų institucijų specialistų – perduotų aktualiausią informaciją apie daugiabučių renovaciją. Žemėlapyje atsispindi įvairūs renovacijos įgyvendinimo Lietuvoje pjūviai: atskirų projektų eiga, rezultatai, pasiekti energijos sutaupymai ir kiti aktualūs duomenys“, – pažymi Valius Serbenta, BETA direktorius.

Svarbi paskatinimo priemonė

V. Serbentos teigimu, šis žemėlapis pasitarnaus ne tik kaip inovatyvi informacijos apie daugiabučių renovaciją platforma, bet ir taps reikšminga priemone, skatinančia gyventojus jungtis prie Daugiabučių namų modernizavimo programos. Planuojantys savo daugiabučio renovaciją ar dar svarstantys dėl jos reikalingo keliais kompiuterio paspaudimo mygtukais galės gauti visus faktinius duomenis, pagrindžiančius renovacijos naudą.

Viešai prieinamame Lietuvos renovacijos žemėlapyje informacija apie atnaujintus daugiabučius ar jų renovacijos eigą pateikiama keliais lygmenimis – visoje šalyje, atskiroje savivaldybėje bei apie pasirinktą konkretų daugiabutį.

„Šis įrankis suteikia galimybę skirtingais pjūviais analizuoti renovacijos pažangą Lietuvoje. Galima paprastai ir greitai susipažinti su bendra statistika – nuo 2005 m. pagal Daugiabučių namų modernizavimo programą atnaujintų namų ir šiuo metu vykdomų daugiabučių atnaujinimo projektų skaičiais. Pavyzdžiui, šiandien Lietuvoje yra renovuoti 2939 daugiabučiai, o daugiau nei 1700 daugiabučiuose vyksta modernizavimo darbai“, – sako V. Serbenta.

Išsami savivaldybių situacija

Šis žemėlapis padeda sekti daugiabučių renovacijos progresą savivaldybėse bei palyginti situaciją skirtingose savivaldybėse. Remiantis žemėlapyje pateiktais duomenimis, šiuo metu Birštone yra modernizuota 45 proc. visų savivaldybės energetiškai neefektyvių daugiabučių, tuo tarpu Druskininkų savivaldybėje 36 proc., o Ignalinos rajono savivaldybėje – 30 proc. daugiabučių.

„Savivaldybių darbuotojams ar jų gyventojams žemėlapis pasitarnaus kaip priemonė, padėsianti įvertinti savivaldybės renovacijos rodiklius. Įrankis leidžia sužinoti renovuotų namų dalį nuo visų savivaldybėje esančių daugiabučių, bendrą atnaujintų namų skaičių, investicijų dydį, pasiektus energinio efektyvumo rodiklius, šiuo metu įgyvendinamų projektų statusą, pasiektą šiluminės energijos sąnaudų ar šiltnamio efektą sukeliančių dujų sumažinimą“, – teigia BETA direktorius.

Visi duomenys vienoje aplikacijoje

Lietuvos renovacijos žemėlapyje kiekvienas besidomintis suras pagrindinę informaciją apie daugiabučių namų renovacijos eigą keliais lygmenimis: visoje šalyje, pasirinktoje savivaldybėje bei apie pasirinktą konkretų daugiabutį.

Aplikacijoje galima peržiūrėti išsamią informaciją apie daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto eigą, siekiamus arba pasiektus energinio efektyvumo pokyčius, projekto vertę.

Savivaldybių darbuotojai, gyventojai gali įvertinti savo savivaldybės rodiklius (eigą, statusą, vertes) ir palyginti su kitų savivaldybių bei šalies rezultatais.

Pagrindiniame žemėlapyje galima rinktis navigacijos įrankius ir naršyti žemėlapyje; paieškos įrankių pagalba ieškoti pagal adresą, miestą, savivaldybę; pasižiūrėti kaip renovuoti daugiabučiai atrodo nuo gatvės, pasitelkus gatvės vaizdų peržiūrą, filtruojant peržiūrėti pasirinktus renovuotų ar šiuo metu renovuojamų pastatų rodiklius.

Būsto modernizavimas yra labai kompleksiškas uždavinys, o norint pasiekti norimus rezultatus, reikalinga gyventojų ir savivaldos iniciatyva, palankus požiūris, susitarimas. Tam neabejotinai pasitarnauja skaidrumas ir viešinimas. Lietuvoje atnaujintų daugiabučių sutaupytos šiluminės energijos kiekis kasmet jau sudaro apie 656 GWh, tai yra daugiau nei 152 tūkstančiai tonų CO2, tačiau svarbu ir toliau kryptingai didinti šiuos rodiklius. Prieiga prie žemėlapio duomenų ir įrankių leis analizuoti renovacijos progresą, teikti rekomendacijas, paremtas duomenų analizės įžvalgomis.

Su interaktyviu Lietuvos daugiabučių renovacijos žemėlapiu galite susipažinti šiuo adresu: https://map.betalt.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius