-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už 2 mln. svarų parduodamas bokštas, kurio istorija siutina britų visuomenę

Didžiosios Britanijos gyventojai įsiutę – istorinis Hadlou bokštas, kuris buvo atnaujintas už mokesčių mokėtojų pinigus, vėl parduodamas. Ir dar su nemenku pelnu – prieš metus turtą įsigijęs bankininkas nori keturis kartus didesnės sumos, kurią išleido pirkdamas būstą. 
Hedlou bokšas
Hadlou bokšas

Vietos bendruomenė ilgai kovojo, kad šis įspūdingas bokštas būtų atviras visuomenei. Ypač po to, kai jis buvo finansuotas Istorinės Anglijos ir kultūros paveldo loterijos fondo, kurį valdo Nacionalinio paveldo memorialinio fondas (angl. National Heritage Memorial Fund (NHMF). Ši organizacija rūpinasi kultūros paveldo objektų išsaugojimu ir yra atskaitinga Parlamentui, rašo „Daily Mail“.

Tačiau vėliau gotikinis bokštas buvo parduotas už 425 tūkst. svarų sterlingų bankininkui Christiano Tymo, kuris dabar už jį prašo 2 milijonų svarų.

Pasipiktino ir žinomi žmonės

Prie dabartinio ketinimo parduoti bokštą kritikų prisijungė ir vienas žinomiausių šiuolaikinių kompozitorių seras Andrew Lloydas Webberis.

„Daugybė viešų pinigų buvo išleista šiam projektui. Ir jeigu dabar jis vėl planuojamas parduoti, tuomet turėtų būti grąžintas į NHMF rankas. Jis negali atsidurti privataus žmogaus kišenėje. Nemanau, kad vieši finansai turėtų būti naudojami spekuliatyviais tikslais“, – „Daily Telegraph“, – komentavo kompozitorius.

„Scanpix“ nuotr./Andrew Lloydas Webberis
„Scanpix“ nuotr./Andrew Lloydas Webberis

Bendruomenės pasididžiavimas

Vietiniai liūdi, nes vieta, kuri anksčiau sutraukdavo turistus, puikavosi nuotraukose, dabar yra uždara visuomenei.

Iš viso į Hadlou bokšto atnaujinimą buvo investuota 3 mln. svarų sterlingų. Pinigai buvo suteikti su sąlyga, kad objektas bus atviras visuomenei 28 dienas per metus. Tačiau, žinoma, niekas į jį nebuvo patekęs po to, kai praėjusią vasarą jį įsigijo dabartinis savininkas.

Istorinės Anglijos fondo atstovai teigia, kad tiek dabartiniam, kiek būsimam savininkui šis reikalavimas galioja ir galios. O jei bus pažeidžiamas – turto valdytojas turės grąžinti visuomenės investicijas.

Hadlou – įspūdingas 53 metrų aukščio gotikinis bokštas, statytas 1830 metais. Vėliau jis buvo apleistas ir itin prastos būklės išbuvo iki 1950 m., kuomet jį „išgelbėjo“ menininkas Bernardas Hailstone'as. Ilgus metus pastatas ėjo iš rankų į rankas, o po 1987 metais praūžusios audros visuomenė išsikovojo jo atnaujinimą.

Vietos žmonės suformavo aktyvistų grupę, kurie pasitelkę sutelktinį finansavimą surinko 50 tūkst. svarų sterlingų, dar dalį skyrė Istorinės Anglijos fondas. Hadlou bokštas 2011 metais priverstinai buvo parduotas už 1 svarą „The Vivat Trust“, įstaigai, kuri rūpinasi tokiais objektais.

2013 metų bokštas buvo atvirtas visuomenei, o pirmame aukšte veikė turistų informacijos centras. Vėliau bokštas pradėtas nuomoti kaip atostogų namai beveik už 2 tūkst. svarų sterlingų.

2016 metais Hadlou bokšto savininkai bankrutavo ir varžytinėse už jį buvo prašoma 1 mln. svarų sterlingų. C.Tymo jį įsigijo 2017 metais.

C.Tymo situacijos nekomentavo, tačiau nekilnojamojo turto brokeris, kuriam patikėtas objekto pardavimas, anksčiau teigė, kad savininkas nenorėjo turto parduoti taip greitai, tačiau šis namas netiko jo šeimai.

Daugiau pastato nuotraukų galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius