-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visuomenininkai piketavo dėl statybų Žygimantų gatvėje: statinys užgožtų panoramą

Grupė visuomenininkų pirmadienį surengė piketą dėl, jų nuomone, darkomo Vilniaus senamiesčio. Piketuotojai įtaria, kad dėl statybų Žygimantų gatvėje slapta gali būti sudaryta taikos sutartis. Tačiau Kultūros paveldo departamento vadovas tikina, kad jokių išankstinių susitarimų nėra.
Piketas dėl Žygimantų gatvėje planuojamų statybų
Piketas dėl Žygimantų gatvėje planuojamų statybų / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Statybos Žygimantų gatvėje prieštarauja asociacija „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis“.

„Visuomenininkai, ginantys viešąjį interesą reikalaus, kad būtų vykdomas 2017 m. priimtas ir jau įsiteisėjęs teismo sprendimas ir nebūtų sudarinėjami jokie taikos sandoriai byloje, kuri jau yra laimėta paveldo naudai“, – rašoma piketo anonse.

Tačiau paveldo gynėjai įtaria, kad KPD vadovas ketina sudaryti taikos sutartį su bylą pralaimėjusia įmone.

Portalui Alkas.lt V.Bezaras pateikė komentarą, kuriame pripažįsta, kad sausio 7 dieną Lietuvos aukščiausiame teisme (LAT) vyko mediacijos posėdis. Jis aiškino, kad tai buvo paskelbta viešai, jo darbotvarkėje.

Tačiau, KPD vadovas teigia, kad jį stebina „kai kurios „Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdžio“ narių publikuojamos išankstinės nuostatos ir kurstomos aistros šiek tiek panašios į siekį daryti spaudimą“. V.Bezaras pabrėžė, kad jokių „taikos sutarčių, bylos dėl Žygimantų 12 tebevysta nustatyta tvarka, nėra jokių išankstinių nusistatymų ar susitarimų su kita ginčo šalimi ir pati institucija nekeitė pozicijos dėl žalos“.

Bendrovės vizualizacija/Projektas Žygimantų gatvėje
Bendrovės vizualizacija/Projektas Žygimantų gatvėje

15min primena, kad nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Rewo“ skelbė, kad į projektą Žygimantų gatvėje planuojanti investuoti 16,8 mln. eurų.

Žygimantų g. 12A suplanuotas dviejų korpusų namas, jame ketinama įrengti 73 butus.

2017 metais, kai bendrovė surengė architektūros konkursą, Kultūros paveldo departamento Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė, jog teritorija turi vertingąją savybę – Vilniaus senamiesčio panoramą nuo dešiniajame Neries krante esančio pėsčiųjų pasažo, jungiančio Kalvarijų gatvę su „Lietuvos“ viešbučio prieigomis.

Bendrovės vizualizacija/Projektas Žygimantų gatvėje
Bendrovės vizualizacija/Projektas Žygimantų gatvėje

Nepaisydama šio sprendimo, teritoriją valdanti bendrovė „Žygimantų 12“, nugriovė čia stovėjusį pastatą. Tačiau Kultūros paveldo departamentas nurodė jį atstatyti. 2017 metų gruodį teismo sprendimu „Žygimantų 12“ leista laikinai šio nurodymo nevykdyti.

BNS skelbė, kad 2018 metų balandį Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė įmonės skundą, kuriuo ji siekė panaikinti Kultūros paveldo departamento tarybos sprendimą. Bendrovė planavo teismo sprendimą skųsti.

Be to, 2018 metų lapkričio pradžioje paveldosaugininkai teritorijoje nustatė dar daugiau vertingųjų savybių: Pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba nusprendė Vilniaus senamiesčio vertingąsias savybes papildyti trijų namų rūsių liekanomis, lauko akmenų grindinių fragmentais bei Kiaulių skersgatvio liekanomis sklype Žygimantų g. 12, 12A.

2018 metų gruodžio viduryje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) neleido atnaujinti daugiabučio statybos sostinės centre, Žygimantų gatvėje. Teismas atmetė nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Rewo“ skundą dėl sustabdytų statybų.

Projektą „Rewo“ įgyvendina su teritoriją valdančia bendrove „Žygimantų 12“. Pastaroji priklauso Kipre registruotai įmonei „Anised Enterprised limited“, o „Rewo“ valdo Andrius Voišnis, įmonės vadovas Edvinas Malevskis, Edvinas Lukaševičius ir Mindaugas Devėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius