-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reformatų parko pašonėje kils prabangūs apartamentai, bunda ir protestuotojai

Šalia Reformatų sodo, vietoje Sinodo pastato, bendrovė „SPV-11“ planuoja 14 apartamentų. Sinodas – tai Lietuvos evangelikų reformatų aukščiausiosios bažnytinės savivaldos institucijos pastatas. Dar net nepaskelbus projektinių pasiūlymų projektu pasipiktino visuomenininkai. Jiems užkliuvo ir projekto pavadinimas – „Reformatų rūmai“.
Vietoje Reformatų Sinodo pastato planuojami butai
Vietoje Reformatų Sinodo pastato planuojami butai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Dar net nepaskelbus projektinių pasiūlymų, planu pasipiktino visuomenininkai. Jiems užkliuvo ir projekto pavadinimas – „Reformatų rūmai“.

Registrų centro duomenimis, 1044 kv. m ploto, dviejų aukštų pastatas nuo 2011 metų lapkričio priklauso bendrovei „SPV-11“, o 0,19 ha ploto žemės sklypas priklauso valstybei.

„SPV-11“ vadovas Almantas Zykus 15min sakė, kad projektiniai pasiūlymai savivaldybei yra pateikti, tačiau kada bus paskelbti viešai, jis nežino.

„Mūsų įmonės, verslo pobūdis visada buvo specifinis, orientuojamės į išskirtinius pastatus. Ten buvo Sinodo pastatas ir tai atsispindės. Bus ir informacinės lentos, nes tai yra buvusių savininkų įsipareigojimai, kuriuos mes perėmėme su šiuo projektu“, – 15min pasakojo jis.

A.Zyko manymu, pilnai įgyvendinus projektą, investicijos turėtų siekti apie 3,4 – 3,6 mln. eurų. Iš viso čia turėtų atsirasti 14 apartamentų.

Bendrovės nuotr./Vietoje Reformatų Sinodo pastato planuojami butai
Bendrovės nuotr./Vietoje Reformatų Sinodo pastato planuojami butai

Tačiau žinia apie planuojamą projektą prie tvarkomo Reformatų parko nepaliko abejingų visuomenininkų. Architektūrologė, kultūros paveldo ekspertė Jūratė Markevičienė mano, kad tokiais projektais naikinamas Reformatų kompleksas, kuris turėjo išlikti vientisas.

„Mano nuomone, valstybė turėtų išpirkti (pastatą, – aut. past.), todėl kad reformacija Lietuvos kultūrai nusipelnė nepaprastai daug. Tai fantastiškas kultūros tarpsnis ir dabar parduotas Sinodo pastatas, atskirtas nuo kapinių vietos. Tie statiniai saugomi valstybės, įtraukti į registrą. Mano galva, pirma reikia paskelbti, kad mes nesaugome, nereikia mums, tai iš registro išbraukiam ir visą senamiestį. Tada būtų sąžininga“, – 15min sakė ji.

J.Markevičienei taip pat užkliuvo projekto pavadinimas – „Reformatų rūmai“. Ekspertės nuomone, „žmogus, kuris galėjo sugalvoti tokį pavadinimą. visiškai neturi istorinės klausos ir yra visiškai neišsilavinęs“.

„Reformacija kovojo prieš puošnumą, prabangą, buvo prieš katalikybės prabangą, katalikybės komercinę veiklą, prekybą indulgencijomis. Dabar pavadinti Sinodo pastatą rūmais ir pavadinti „Reformatų rūmais“... Nežinau, galima ir Švento Pranciškaus rūmais padaryti, nepaisant to, kad vienuolija skurdo įžadus yra davusi. Negalima šitaip iškraipyti istorijos“, – įsitikinusi architektūrologė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vietoje Reformatų Sinodo pastato planuojami butai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vietoje Reformatų Sinodo pastato planuojami butai

Reaguodamas į visuomenės nepasitenkinimą projektu, A.Zykus aiškino, kad visuomet bus patenkintų ir besipiktinančių. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad anksčiau prie istorinio statinio gyventojai nešdavo šiukšles ir niekam tai netrukdė.

„Kaip čia gražiau pasakius... Tie gyventojai, pildami šiukšles prie Sinodo pastato, kuris gražiai skamba, tai jiems tada nebuvo labai aktualu. Tas pastatas yra avarinės būklės, sugriuvęs. Ar ten bus sukurti butai, apartamentai, meno galerija - kas ten beįsikurtų, bus sutvarkytame pastate, Mano manymu, tai yra tūkstantį kartų didesnė pridėtinė vertė negu dabar stovintis gargaras, keliantis patį pavojų žmonėms dėl jo fizinės būklės“, – 15min teigė bendrovės vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vietoje Reformatų Sinodo pastato planuojami butai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vietoje Reformatų Sinodo pastato planuojami butai

Komentuoti plačiai pasirinkto pavadinimo A.Zykus nepanoro ir pasakė, kad tai yra tiesiog rinkodarinė priemonė.

15min jis tikino, kad įmonė remiasi Teatro, Basanavičiaus gatvių sutvarkymo pavyzdžiais, kuomet teritorijos plėtojamos vieningai. Taip pat patvirtino, kad bendrovė jau yra nusižiūrėjusi kelis objektus, tačiau kokius, nedetalizavo.

„Tai ateities planai, jei pasiseks. Kadangi mūsų darbo koncepcija yra, kad būtų integralus vientisumas. Teatro gatvės pastatai labai gražiai sutvarkyti, yra bendras tęstinumas, Basanavičiaus gatvėje per kiemus yra tam tikras tęstinumas, tai ir Pylimo gatvėje yra dar tokių galimybių tokį tęstinumą vystant nekilnojamojo turto projektus įgyvendinti“, – komentavo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vietoje Reformatų Sinodo pastato planuojami butai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vietoje Reformatų Sinodo pastato planuojami butai

Vilniaus miesto savivaldybės administracija 15min atsakė, kad Kultūros paveldo apsaugos skyriuje buvo pritarta vieno buto gyvenamojo namo Pylimo g. 7 (Vilniaus evangelikų reformatų sinodo pastato) kapitalinio remonto ir tvarkybos projektiniams pasiūlymams. Vėliau bus rengiamas ir techninis projektas.

„Šių darbų tikslas – likviduoti avarinę būklę ir stabilizuoti pastato padėtį. Sklypo sutvarkymas projektiniuose pasiūlymuose nesprendžiamas. Viešinti tokių pasiūlymų nereikia“, – 15min raštu atsakė Vilniaus miesto savivaldybės administracija.

Tiesa, miesto valdžia atkreipia dėmesį, kad statytojas norėdamas pastatą rekonstruoti į daugiabutį, turės ne tik parengti rekonstrukcijos projektinius pasiūlymus, juos viešinti, parengti techninį projektą ir gauti statybą leidžiantį dokumentą, bet ir pakeisti galiojantį detalųjį planą, kuris patvirtintas 1997 metais.

Registrų centro duomenimis, „SPV-11“ pagrindinis akcininkas yra bendrovė „Pilvė“, kurią valdo Elvinas Savukynas. Jis taip pat yra bendrovės „Space Union“ valdybos narys.

Vilniaus evangelikų reformatų sinodo pastatas 2003 metais buvo įtrauktas į Kultūros paveldo registrą ir jam taikomas regioninis reikšmingumo lygmuo. Registre nurodoma, kad statinys priskiriamas klasicizmui su išlikusiu gotikiniu mūru bei renesanso elementais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius