Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

ŽŪM patalpų nuomos konkurso Kaune laimėtojai: mums trūksta garantijų, kad ministerija tikrai kelsis

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) patalpų Kaune nuomos konkursą laimėjo įmonė „Bei Capital“, tai 15min patvirtino žemės ūkio ministro patarėja Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė. Įmonės „Bei Capital“ savininkės „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys 15min tikino, kad neturi ministerijos atsakymo, kas kompensuos patirtus nuostolius, jei vis dėlto bus nuspręsta projekto atsisakyti. 
Kaune statomas verslo centras
Žemės ūkio ministerijos patalpos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min duomenimis, trečiadienį ŽŪM darbuotojams ministerijos Ryšių su visuomene skyrius pranešė, kad į Kauną išsikėlusi ministerija įsikurs K.Donelaičio g. 60 name.

Registrų centro duomenimis, „Bei Capital“ priklauso koncerno SBA antrinei nekilnojamojo turto plėtros bendrovei „Urban Inventors“.

Ministerijos darbuotojams taip pat pranešta, kad, be laimėtojo, konkurse dalyvavo dar dvi įmonės: „YIT Lietuva“ bei „Magnumo investicijos“.

Pastaroji įmonė yra netiesiogiai valdoma „Vičiūnų“ grupės, kontroliuojamos Kauno mero Visvaldo Matijošaičio.

Sutartis dar nepasirašyta

Su laimėtoju patalpų nuomos sutartį ketinama pasirašyti rugpjūčio 26 dieną. Darbuotojams pranešta, kad kas mėnesį patalpų nuoma atsieis 81,2 tūkst. eurų su PVM.

„Ministerijos perkėlimas vyksta maksimaliai greitai ir tiksliai pagal planą“, – laiške cituojamas Giedrius Surplys, kurį poste netrukus turėtų pakeisti „socialdarbietis“ Andrius Palionis.

Vėliau G.Surplys feisbuke rašė: „Ką gi, mano darbas baigtas, patalpų Kaune nuomos konkursas įvyko. Pasirašyti sutartį palieku ministrui ar ministrei, kuris dirbs atnaujintoje Vyriausybėje.“

ŽŪM darbuotojams taip pat pranešta, kad patalpų plotas – 4196,63 kvadratiniai metrai. Jame ketinama įrengti 280 darbo vietų.

Taip pat laiške teigiama, kad kartu su ministerijos darbuotojais į Kauną persikels ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra, kuri įsikurs 772 kvadratinių metrų plote.

Planuojama, kad patalpos ŽŪM turėtų būti perduotos ne vėliau kaip kitų metų sausio 31 diena.

L.Šepetys: mums trūksta garantijų

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Urban Inventors“ vadovas Lionginas Šepetys 15min tikino besidžiaugiantis laimėtu konkursu, tačiau jis pasigenda aiškios politinės valios – kelsis ministerija, ar ne.

Anot jo, bendrovė iki šiol nėra gavusi patvirtinimo, kas bus ir kas kompensuos patirtus nuostolius, jei vis dėlto bus nuspręsta projekto atsisakyti.

„Derybų metu kėlėme klausimą, kas bus, jeigu ministerija persigalvos ir iki šiol atsakymo nesame gavę. Atsakymas turėtų būti susijęs su finansiniais laidavimais, kas bus, jei pasirašę sutartį privalėsim labai greitai įrengti patalpas – o tų patalpų įrengimo projektas yra labai specifinis, – kuris bus sunkiai pritaikomas kitam nuomininkui. Didelis išskaidymas patalpų, daug kabinetų, o paprastai privačios įmonės kitaip projektuoja. Esame tikrai pasiruošę daryti tas investicijas, bet jeigu persigalvos, mes būsime įrengę, o kas tada padengs nuostolius?“ – sakė jis.

SBA nuotr./Lionginas Šepetys
SBA nuotr./Lionginas Šepetys

Pasak L.Šepečio, apie laimėtą konkursą įmonė sužinojo antradienio pavakarę ir dar kartą ministerijos užklausė dėl garantijų.

„Iki šiol atsakymo neturime. Tikiuosi, kad tas periodas tarp konkurso laimėtojo paskelbimo ir sutarties pasirašymo, tos kelios savaitės, ir yra tokiems dalykams suderinti, ir ruošiamas tam garantijų paketas“, – kalbėjo jis.

L.Šepečio teigimu, „Urban Inventors“ investicijos į apie 5 tūkst. kv. m ploto biuro patalpų pritaikymą ŽŪM poreikiams atsieitų iki 2 mln. eurų.

„Aišku, gal ne visa suma būtų nepritaikytina, dalį būtų galima pritaikyti kitam nuomininkui, jeigu persigalvotų ministerija. Bet investicijų suma yra įspūdinga ir mums, kaip bet kokiam subjektui, reikalingos garantijos, jeigu norime daryti tokias investicijas. Puikiai matote, kad politinė valia iki šiol nėra aiški. <...> Mums reikalingas aiškus įsipareigojimas, kad tikrai įsikels arba, jeigu neįsikels, kas dalinsis tuos nuostolius“, – 15min sakė jis.

Šiuo metu, neskaitant patalpų ŽŪM, yra išnuomota apie trečdalis verslo centro pastato.

Pirmame aukšte įsikūrę restoranai, taip pat patalpas nuomojasi vadinamieji verslo angelai.

Pasak L.Šepečio, dabar vyksta intensyvios derybos su kitais nuomininkais, todėl bendrovė iš ministerijos reikalauja aiškumo.

„Jeigu su ministerija susitarsim, pasirašysim, kitiems turėsim pasakyti viso gero, o po to investuosime, patirsime nuostolį“, – sakė jis.

L.Šepetys atskleidė, kad ŽŪM užims trečdalį viso pastato ploto ir įsikurs viename iš korpusų.

Investicijos sieks beveik 40 mln. eurų

Bendros SBA grupės investicijos į Vienybės aikštės projektą, BLC 2 verslo centrų kompleksą bei aplinkos sutvarkymą sudarys beveik 40 mln. eurų. Iš jų 10 mln. skirta Vienybės aikštės rekonstrukcijai.

Po pastatu bus įrengta dviejų aukštų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Prie centro veiks automobilių ir dviračių dalijimosi paslaugos, bus elektromobilių įkrovimo aikštelė. Pastatas turės A energinio efektyvumo klasę.

„Business Leaders Center“ architektai yra bendrovė „Giedraitis ir architektai“. Pastatų atrijų dizaino autoriai – vokiečių architektų biuras „3Deluxe“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius