-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvėryno gyventojai apkarto kaimynystė: dėl šalia paaukštinto namo neteko saulės šviesos

Į 15min redakciją kreipėsi vilnietė Ina, gyvenanti Žvėryne. Parašiusi ne vieną skundą tiek Vilniaus savivaldybei, tiek Statybų inspekcijai, ji mins ir teismų slenksčius. Viskas dėl to, kad priešais jos langus esančiame sklype kaimynams padidinus savo namo aukštingumą, moteris neteko saulės šviesos.
Namo renovacija Traidenio g. dėl kurios užstojama saulės šviesa
Namo renovacija Traidenio g. dėl kurios užstojama saulės šviesa / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Liko be šviesos

„Situacija tokia, kad po minėtu vienbučiu yra bendro naudojimo žemė, kurioje yra kaimynų rūsiai. 2019-aisiais šį vienbutį įsigyjusi kaimynė Elena su sutuoktiniu pradėjo be mano sutikimo jo kapitalinį remontą“, – pasakojo į 15min redakciją atėjusi Ina.

Pasak jos, po vadinamojo kapitalinio remonto šis vienbutis Traidenio g. 10-4, jos galva, virto kur kas erdvesniu. „Kokia čia namo renovacija, jei čia viskas nauja? Čia statybos!“ – piktinosi ji.

STT Korupcijos prevencijos valdybos vadovė Svetlana Krasilnikova neseniai yra atkreipusi dėmesį į tai, kad viena iš aktualių problemų – pagal dabar galiojantį reglamentavimą nėra aiškios ribos, kada statinys turėtų būti laikomas ne rekonstruojamu, bet naujai statomu.

„Statinio rekonstravimo atveju statiniams taikomi mažesni gaisrinės saugos ir energetinio naudingumo reikalavimai. Tad šis būdas pasirenkamas gan dažnai, net tais atvejais, kai siekiama sukurti visiškai naują statinį: iki tol neegzistavusį arba vietoj visiškai sugriuvusio, sunaikinto ar nugriauto pastatant kitą“, – buvo sakiusi ji.

Ina pasakojo iš institucijų sulaukusi išaiškinimo, kad namo tūris po remonto esą nepasikeitė, todėl prikibti nėra prie ko.

„Gal jis ir nepasikeitė, bet jie pakėlė tą pastatą ir užtemdė man langus, pablogėjo mano buto apšvietimas. Pakeitė stogo nuolydį. Projekto jokio patvirtinto jie neturi. Trūksta žodžių“, – tęsė ji.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Namo renovacija Traidenio g. dėl kurios užstojama saulės šviesa
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Namo renovacija Traidenio g. dėl kurios užstojama saulės šviesa

Jau ne pirmus metus skundus rašanti Ina teigė, kad nutarė eiti ir teisminiu keliu. Mat iš atitinkamų institucijų esą ji negauna tinkamo atsako ir reakcijos – kur besikreiptų, visi skundai suplaukia į Statybų inspekciją, o iš jos moteris sako sulaukusi išaiškinimo, iš kokių medžiagų atlikta renovacija, tačiau ne aiškaus situacijos išdėstymo.

„Man tai tas pats, iš kokių medžiagų. Aš klausiau, kodėl pakeistas stogo nuolydis, kodėl nebuvau supažindinta su tuo projektu. Kiti kaimynai buvo informuoti, jų interesai nepažeisti, o mano langai priešais“, – sako pirmame aukšte, šalia vienbučio, kuriame atliktas kapitalinis remontas, gyvenanti Ina.

Vis dėlto atsakingos insitucijos atšauna, kad padėti besiskundžiančiai gyventojai negali ir Inai pataria už šviesą savo langams kovoti teismuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius