-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvėryno gyventojams užkliuvo įvažiavimas į statybvietę – darbai sustabdyti

Žvėryne, tarp Rusijos ambasados ir Kinijos ambasados ekonomikos ir prekybos biuro, bendrovė „Geri kaimynai“ suplanavo statyti daugiabutį. Šįkart vietos bendruomenę papiktino ne pats projektas, o tai, kaip iki jo privažiuos sunkiasvorė technika. Žmonių teigimu, keliukas tiesiamas per apsauginę zoną. Bendrovė tikina viską daranti pagal įstatymus, bet gyventojai pasiekė pergalę – į teritoriją atvykus ekskavatoriui, prisistatė ir Kultūros paveldo departamento (KPD) inspektoriai, jie sustabdė darbus.
Žvėryne, Latvių g. vykdomos statybos
Žvėryne, Latvių g. vykdomos statybos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Žvėryno bendruomenė viešu prašymu dar vasarį kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį bei valstybės institucijas su pagalbos šauksmu.

Žvėryno bendruomenė sako norinti išsaugoti „unikalią kultūros paveldo vertybę – senovinio Žvėryno vandens malūno su visa tvenkinių sistema teritorijos vertingąsias savybes“. Anot jų, „būtina pagalba vystytojams, kad jiems atsirastų galimybė nutiesti privažiavimą prie savo sklypo nenaikinant šio išskirtinio kultūros paveldo“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žvėryne, Latvių g. vykdomos statybos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žvėryne, Latvių g. vykdomos statybos

Privažiavimas – per saugomą teritoriją

Vietos gyventojų teigimu, prie sklypo, esančio Latvių gatvėje, nėra privažiavimo, todėl plėtotojai atsidūrė keblioje situacijoje. Jiems buvo pasiūlyta įvažiavimą į sklypą įrengti prie pat tvenkinio, nors ta teritorija patenka į Žvėryno vandens malūno apsauginę zoną, kuri saugoma valstybės.

„Tiesiant čia kelią būtų neišvengiamai sužalotos saugomos vertingosios savybės – tvenkinių šlaitai ir želdynai, padaryta žalos paveldui ir gamtai“, – rašoma „Žvėryno bendruomenės“ valdybos pirmininkės pavaduotojo Vytauto Damaševičiaus pasirašytame prašyme.

„Eventus pro“/„M.M.M. Projektai“ Žvėryne, Latvių gatvėje planuoja statyti daugiabutį
„Eventus pro“/„M.M.M. Projektai“ Žvėryne, Latvių gatvėje planuoja statyti daugiabutį

Žvėryno vandens malūno pastatas į Kultūros vertybių registrą įtrauktas 1996 metais ir jam suteikta regioninio reikšmingumo lygmens apsauga. Tačiau saugomas ne tik pats pastatas, bet tvenkinių pakrančių reljefas, taip pat abu tvenkiniai.

„Planuojamas įvažiavimas į sklypą iš pietų, per vertybės teritoriją, jeigu bus įgyvendintas, tikrai pažeis vertingąsias savybes – pakrantės reljefą (šlaitą) ir kels realią grėsmę kitai vertingajai savybei – esamiems tvenkinio pakrantės želdiniams, gal ir tiesiogiai tvenkiniams. Planuojamam privažiavimui įrengti neišvengiamai teks nukasti ir kitaip fiziškai bei vizualiai pažeisti dalį šlaito, o kitur jį naujai suformuoti, taip, be jokių abejonių, pažeidžiant šią malūno teritorijos vertingąją savybę“, – rašte aiškina V.Damaševičius.

kvr.kpd.lt/Žvėryno vandens malūno apsaugos zona
kvr.kpd.lt/Žvėryno vandens malūno apsaugos zona

Pasak jo, bendruomenė plėtotojams siūlo įrengti privažiavimą prie sklypo ne per kultūros vertybės teritoriją, bet šiaurinėje pusėje, kur jau susiformavęs gatvių tinklas.

N.Numavičiaus įmonė statys daugiabutį

Bendrovė „Geri kaimynai“ dar sausį paskelbė projektinius pasiūlymus, kuriuose nurodomo, kad sklype Latvių g. 55A planuojama daugiabutį. Namą projektavo „Eventus Pro“.

Registrų centro duomenimis, įmonė „Geri kaimynai“ priklauso nekilnojamojo turto plėtros bendrovei „M.M.M. projektai“, kurią valdo Nerijus Numavičius. Bendrovę netiesiogiai valdo Mindaugas Marcinkevičius, tarp akcininkų yra ir Ignas Staškevičius bei Vladas Numavičius.

Pats sklypas, kuriame turėtų iškilti daugiabutis, nepatenka į Žvėryno vandens malūno apsaugos zoną.

0,27 ha ploto sklype suplanuoti 32, 2–3 kambarių butai. Bendras A+ energinės klasės, 4 aukštų pastato plotas turėtų sudaryti beveik 3 tūkst. kv. metrų.

Į projektą įmonė ketina investuoti 5 mln. eurų.

„Eventus pro“/„M.M.M. Projektai“ Žvėryne, Latvių gatvėje planuoja statyti daugiabutį
„Eventus pro“/„M.M.M. Projektai“ Žvėryne, Latvių gatvėje planuoja statyti daugiabutį

Požeminėje aikštelėje ketinama įrengti 32 vietas automobiliams.

„Lengviesiems automobiliams patekimas į sklypą iš Latvių g. numatomas pietinėje pusėje, remiantis detaliojo plano sprendiniais (patvirtinta tarybos 2016-12-07, Nr. 1-73, įregistravimo data 2017-01-03). Krovininiam transportui patekimas į sklypą nenumatomas“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Savivaldybė: įvažiavimą patvirtino taryba

Tą patvirtino ir Vilniaus savivaldybės Statybos dokumentų skyriaus Projektavimo sąlygų poskyrio vedėja Birutė Tautavičienė.

„Įvažiavimas į sklypą Latvių g. 55A palei tvenkinį numatytas sklypo prie Latvių g. ir Birutės g. (kad.Nr. 0101/0031:373) detaliajame plane, patvirtintame Tarybos sprendimu“, – raštu 15min atsakė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žvėryne, Latvių g. vykdomos statybos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žvėryne, Latvių g. vykdomos statybos

Tiesa, savivaldybė projektiniams pasiūlymams dar nėra pritarusi, statybos leidimas dar nėra išduotas.

„Laukiama statytojo parengto investicinio plano į aplinkinę teritoriją“, – aiškino ji.

KPD: statybos sustabdytos

KPD Vilniaus skyriaus vedėja Gerda Ožiūnaitė 15min informavo, kad šlaito kasimo darbai šiuo metu yra sustabdyti.

„Kol kas sustabdėme visus darbus ir bandome išsiaiškinti situaciją, kas, kokiu metu buvo atlikta. Kaip žinia, detalus planas suderintas, bet kažkokių projektinių pasiūlymų vykdyti darbams ar projektų nesame suderinę. Tiesiog aiškinamės situaciją, kas turėtų būti vykdoma ir kas yra daroma vietovėje“, – teigė ji.

Anot G.Ožiūnaitės, 2018 metų gegužę buvo patikslintos teritorijos vertingosios savybės, įtraukiant ir pakrantes. Tačiau, kaip paaiškino KPD specialistė, sklypo detalusis planas buvo patvirtintas dar anksčiau, o plėtotojai į patikslinimus neatsižvelgė.

„Yra patikslintos vertingosios savybės teritorijoje, įtrauktas reljefas, todėl vykdant darbus turėjo būti archeologo priežiūra, ir vykdant darbus turėjo būti atsižvelgiama į tai, kad realiai reljefas yra saugomas. Mes pritariame, kad privažiavimas prie daugiabučio būtų perplanuotas kaip nori bendrija.

Bet čia problema, kad detalus planas buvo suderintas anksčiau negu patikslintos vertingosios savybės ir vystytojas į tai neatsižvelgė niekaip“, – 15min komentavo G.Ožiūnaitė.

Statytojai teigia statybas sustabdę savanoriškai, nes iš KPD jokio rašto nėra gavę.

„Eventus pro“/„M.M.M. Projektai“ Žvėryne, Latvių gatvėje planuoja statyti daugiabutį
„Eventus pro“/„M.M.M. Projektai“ Žvėryne, Latvių gatvėje planuoja statyti daugiabutį

Bendrovė: siūlėme įvažiavimą iš kitos pusės

Projektą plėtojančios įmonės „Geri kaimynai“ atstovė Rūta Grucienė pažymėjo, kad įvažiavimą į bendrovės sklypą patvirtino pati savivaldybė.

„Atsižvelgiant į gyventojų pasiūlymus, gyvenamojo namo projektas buvo koreguotas, svarstytas alternatyvus privažiavimas. Tačiau statytojas turi vadovautis galiojančiu detaliuoju planu, kaip to reikalauja derinančios valstybinės institucijos. Taigi, pasirinktas šis sprendimas, apie kurį ir kalbame“, – 15min atsakė ji.

R.Grucienė patikino, kad vertingi ir saugotini kraštovaizdžio elementai išliks, aplinkinė teritorija bus sutvarkyta ir prieinama visiems.

„Visų reikalavimų, taip pat ir griežtų aplinkosauginių, bus atidžiai laikomasi. „Geri kaimynai“ nori patikinti visą Žvėryno bendruomenę, kad supranta vietos išskirtinumą ir ją vertina. Todėl, kaip ir dera geriems kaimynams, bus padaryta viskas, kad projektas darniai įsilietų į vietovę, kad aplinka būtų tausojama, o saviti Žvėryno elementai – išsaugoti“, – atsakė ji.

„Eventus pro“/„M.M.M. Projektai“ Žvėryne, Latvių gatvėje planuoja statyti daugiabutį
„Eventus pro“/„M.M.M. Projektai“ Žvėryne, Latvių gatvėje planuoja statyti daugiabutį

R.Grucienės teigimu, šiuo metu investicinis planas į aplinkinę teritoriją yra derinamas su savivaldybe. Įmonė siūlo įrengti naujus pasivaikščiojimo takus, laiptus ir suoliukus.

„Vystytojas taip pat ketina išvalyti tvenkinio pakrantę bei atsodinti išpjautus nesaugomus medžius. Savivaldybė dabar svarsto, koks sprendimas geriausias miestui“, – aiškino ji.

Be to, įmonės atstovės teigimu, dėl šlaito sutvirtinimo bendruomenė diskutavo ir susitikime su architektais iš „Eventus pro“ studijos.

„Architektai pabrėžė, kad landšafto specifika – įvertinta. Šioje, projektinių siūlymų, stadijoje, dar nėra pasirinktas konkretus architektūrinis sprendimas – tik aišku, kad tinkamų būdų tokioje vietoje sutvirtinti ir apsaugoti šlaitą yra daugiau negu keli“, – atsakė ji ir pridėjo, kad įmonė ketina pasamdyti archeologą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius