Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuo sausio 1-osios – tik A++ klasės namai, didžiausias dėmesys – energiškai efektyviems langams

Nekilnojamojo turto sektoriaus taisykles Lietuvoje nuo sausio 1-osios reikšmingai pakoreguos naujieji statybos techninio reglamento reikalavimai, pagal kuriuos šalyje kylantys gyvenamieji namai privalės atitikti A++ energinę klasę. Vienas svarbiausių kriterijų projektuojant A++ arba energijos beveik nenaudojančius pastatus – energiškai efektyvūs langai.
„Megrame“ langai
„Megrame“ langai / Projekto partnerio nuotr.

Reaguodama į pasikeitusius rinkos poreikius, didžiausia Lietuvos langų ir durų gamybos bendrovė „Megrame“ jau gamina unikaliomis šilumos charakteristikomis pasižyminčius energiją taupančius langus, pritaikytus A++ klasės pastatams. Kokiomis savybėmis pasižymi šie langai, pasakoja bendrovės vadovas Šarūnas Magelinskas.

Stebuklingoji raidė „U“

A++ energinės klasės namai beveik nenaudoja energijos. Jie turi atitikti tam tikrus kriterijus: būsto apšiltinimo, sandarumo, šildymo, vėsinimo sistemų ir, žinoma, itin šiltų, energiškai efektyvių langų. Pro langus pastatas gali prarasti didžiąją dalį šilumos, todėl, planuojant energiškai efektyvius statinius, langams skiriama tiek daug dėmesio.

„Langų pasirinkimas – vienas svarbiausių kriterijų statant atsinaujinančiais energijos šaltiniais gyvuojantį pastatą, nes pro langus ir prarandama, ir sugrąžinama daugiausia šilumos“, – sako Š.Magelinskas.

Pasak „Megrame“ bendrovės vadovo, svarbiausias rodiklis, į kurį vertėtų atsižvelgti renkantis langus nuo 2021-ųjų sausio 1-osios, yra šilumos perdavimo koeficientas, žymimas raide „U“. A++ energinės klasės namuose rekomenduojama montuoti langus, kurių šilumos perdavimo koeficientas „U“ – mažesnis arba lygus 0,8 W/m2K.

Projekto partnerio nuotr./Funkcionalumo ir stiliaus dermė
Projekto partnerio nuotr./Funkcionalumo ir stiliaus dermė

„Lietuvos ir užsienio rinkoms jau pristatėme naujausios kartos energiškai efektyvius langus „Megrame – Gealan-Kubus“, kurie buvo sukurti bendradarbiaujant su Vokietijos profilių gamintoju ir šiuo metu gaminami Lietuvoje. Šių patentuotos technologijos A++ langų šilumos perdavimo koeficientas „U“ lygus 0,68 W/m2K – šiuo metu tai yra pati mažiausia šilumos perdavimo koeficiento vertė langų rinkoje. Buvo pasiektas langų šilumos rekordas“, – teigia Š.Magelinskas.

Pasak bendrovės vadovo, panašūs kriterijai galioja ir statant pasyvų namą. Pasyvaus namo langų šilumos perdavimo koeficiento reikšmė „U“ turi būti 0,8 W/m2K arba dar mažesnė, o saulės spinduliuotės pralaidumo reikšmė g=50-55 arba didesnė.

A++ energinės klasės namuose rekomenduojama montuoti langus, kurių šilumos perdavimo koeficientas „U“ mažesnis arba lygus 0,8 W/m2K.

„U“ reikšmė nurodo, kiek šilumos pro langus prarandama (daugiausia jos išeina pro lango rėmus), o „g“ reikšmė – kiek šilumos pro lango stiklą į patalpą sugrįžta, todėl stiklo plotai yra kitas labai svarbus kriterijus projektuojant A++ klasės pastatą.

Kuo daugiau stiklo – tuo šiltesnis namas

„A++ klasės namas privalės didžiąją sunaudojamos energijos dalį gauti iš atsinaujinančių šaltinių. Jei sumontuoti tinkami langai ir projektuojant namą pakankamas langų plotas numatytas pietinėje pusėje – pastate galima pasiekti nulinį šilumos balansą, kai į namą pro stiklo plotus patenka tiek šilumos, kiek pro lango konstrukciją jos yra išleidžiama. O sumontavus ypatingai šiltus langus, šilumos balansas gali būti net ir pliusinis“, – tikina Š.Magelinskas.

Projekto partnerio nuotr./Dėl ypatingai šiltų langų šilumos balansas pastate gali būti netgi pliusinis
Projekto partnerio nuotr./Dėl ypatingai šiltų langų šilumos balansas pastate gali būti netgi pliusinis

Pasak 15min pašnekovo, būtent dėl šios priežasties energiškai efektyviems namams skirti „Megrame – Gealan-Kubus“ langai neapsiriboja mažiausiu šilumos perdavimu. Itin daug dėmesio skiriama ir saulės spindulių laidumui – kad jie, patekdami pro didesnius stiklo plotus, šildytų patalpą ir taip grąžintų šilumą, kuri prarandama pro šalčiausią lango dalį – rėmą.

„Megrame – Gealan-Kubus“ langai pasižymi pasyviems namams pritaikyta technologija, kuri leidžia sumažinti lango rėmą ir palikti daugiau erdvės stiklui. Taip pat šie langai gali būti montuojami paslepiant lango rėmą – taip dar labiau išplečiant stiklo plotą. Tokiu būdu namas gauna daug daugiau šviesos nei montuojant įprastus langus, tuo pačiu mažiau šilumos prarandama pro lango rėmą“, – sako Š.Magelinskas.

Pasak Š.Magelinsko, iki „Megrame – Gealan-Kubus“ langų atsiradimo projektuoti ištisines stiklo sistemas buvo ganėtinai sudėtinga ir labai brangu, todėl šis unikalus produktas jau smarkiai išpopuliarėjo tarp nekilnojamojo turto vystytojų, individualių namų savininkų, projektuotojų, architektų.

Energiškai efektyvūs langai – įkvėpti ateities technologijų

Natūralu, kad atsinaujinančių išteklių pastatams skirti langai gana stipriai skiriasi nuo įprastų langų ir pasižymi savybėmis, kurios leidžia įgyvendinti net ir sudėtingiausius projektus, išlaikant A++ energinės klasės kriterijus.

Pasak beveik 30 metų langus gaminančios bendrovės vadovo, „Megrame – Gealan-Kubus“ langai buvo sukurti vadovaujantis moderniausiomis langų gamybos technologijomis. Šiai dienai tai yra patys šilčiausi langai Lietuvoje – aukščiausio lygio ekskliuzyvinis produktas su unikalia sistemine inovacija.

Pro langus ir prarandama, ir sugrąžinama daugiausia šilumos.

Naujoji langų profilio konstrukcija dėl savo unikalių savybių ir išskirtinių technologinių charakteristikų buvo patentuota ir smarkiai praplėtė galimybes langų gamyboje.

Projekto partnerio nuotr./„Megrame“ langai
Projekto partnerio nuotr./„Megrame“ langai

„Naujausios kartos A++ klasės langai išsiskiria unikalia vidinių komponentų struktūra. Jų profilio storis net 10 cm, pats profilis turi 6 kameras. IKD technologija – profilio viduje esančios specialios šilumą izoliuojančios termo putos – bei trijų tarpinių sistema užtikrina pačias aukščiausias langų šilumos charakteristikas.

Languose naudojami ypač šilti trijų stiklų šilumą taupantys stiklo paketai su selektyviniais stiklais ir naujos kartos šiltais termo rėmeliais, kurie be aukštų izoliacinių savybių dar ir papildomai saugo langus nuo rasojimo. Inovatyvi stiklo įklijavimo STV technologija leidžia sukurti varčią „be ribų“ ir tuo pačiu užtikrina maksimalų stabilumą itin didelių gabaritų gaminiams“, – pasakoja Š.Magelinskas.

Dar vienas išskirtinis naujų A++ langų bruožas – „Megrame – Gealan-Kubus“ langų profilių paviršius padengtas specialia spalvos užliejimo technologija.

Jei sumontuoti tinkami langai ir projektuojant namą pakankamas langų plotas numatytas pietinėje pusėje – pastate galima pasiekti nulinį šilumos balansą, kai į namą pro stiklo plotus patenka tiek šilumos, kiek pro lango konstrukciją jos išleidžiama.

Pastaroji suteikia langui unikalias savybes – nesibraižantis, ypatingai atsparus bet kokiam mechaniniam poveikiui lango profilio paviršius, net ir esant karščiausiai saulei neįkaistantis – todėl nesideformuojantis – profilis bei niekada neišblunkanti profilio paviršiaus spalva.

„Megrame – Gealan-Kubus“ nuo įprastinių langų skiriasi ir tuo, kad yra atsparūs išoriniam poveikiui – jų negali pažeisti intensyvi saulė, lietus ar temperatūros pokyčiai. Šių langų profilių spalva nepašviesėja ir visiškai neišblunka. Tai ypač aktualu naujosios architektūros namuose, kuriuose projektuojami modernūs tamsesnių spalvų langai“, – teigia Š.Magelinskas.

Profesionalus langų montavimas – ypač svarbus

Pasak Š.Magelinsko, labai svarbu paminėti, jog ypač reikšmingą vietą energiškai efektyvaus būsto statyboje užima langų montavimas. Montuojant langus, turi būti naudojamos modernios statybinės ir termoizoliacinės medžiagos – tik taip galima užtikrinti ilgalaikį gaminių sandarumą ir ilgaamžiškumą.

Projekto partnerio nuotr./Langų montavimui turi būti naudojamos modernios statybinės ir termoizoliacinės medžiagos
Projekto partnerio nuotr./Langų montavimui turi būti naudojamos modernios statybinės ir termoizoliacinės medžiagos

„Lango montavimo vietos turi vieną didžiausių šilumos tiltelių skaičių. Jei netinkamai sumontuosite net ir pačios aukščiausios kokybės energiškai efektyvius langus, jie gali lengvai prarasti savo savybes: ilgainiui gali atsirasti deformacijų, suprastėti šilumos ir garso izoliacija. Dėl šios priežasties langų montavimą reikėtų patikėti specialistams“, – akcentuoja Š.Magelinskas.

Rinkitės tik patikimą langų gamintoją

Kaip jau minėjome, langų pasirinkimas gali iš esmės nulemti ne tik jūsų namų energinį efektyvumą, bet ir apskritai būsto kokybę, todėl, rinkdamiesi langus, didelį dėmesį kreipkite ir į patį langų gamintoją. Klaidingai pasirinkus langų gamybos partnerį, ypač – statant energiškai efektyvų būstą, galite patirti labai didelių nuostolių, todėl langus patartina įsigyti iš oficialių gamintojų. Jokiu būdu ne perpardavinėtojų, kurių šiuo metu rinkoje apstu, ir jie dažnai siūlo itin viliojančiai skambančią žemą kainą.

Jeigu langus įsigyjate iš jų perpardavinėtojo, jums nebus išrašyta Eksploatacinių savybių deklaracija.

„Megrame“ vadovas Š.Magelinskas pritaria nuomonei, jog produkcijos kokybė ir langų gamintojo reputacija dar niekada nebuvo tokia svarbi, kaip projektuojant energiškai efektyvų namą. Pašnekovas taip pat pataria pasidomėti, ar langus perkate iš langų gamintojo, ar jų perpardavinėtojo.

„Kiekvienam langų pirkėjui yra išduodama Eksploatacinių savybių deklaracija, kurioje turi būti nurodytas langų gamintojas, notifikuotoji įstaiga, taip pat – įgaliotasis atstovas, turintis teisę parduoti produkciją, bei visos deklaruotos eksploatacinės įsigytų gaminių savybės. Šiame dokumente yra nurodoma ir jau minėta gaminių šilumos perdavimo koeficientas „U“ vertė, kuri ypač svarbi A++ namo sertifikavimui“, – pabrėžia Š.Magelinskas.

Eksploatacinių savybių deklaraciją gali išrašyti tik langų gamintojas, taip prisiimdamas atsakomybę už gaminių kokybę, nurodytas technines charakteristikas bei suteikiamas garantijas. Jeigu langus įsigyjate iš langų perpardavinėtojo, deklaracija jums nebus išrašyta.

Projekto partnerio nuotr./Energiškai efektyvaus lango profilio pjūvis
Projekto partnerio nuotr./Energiškai efektyvaus lango profilio pjūvis

Pasak Š.Magelinsko, vis daugiau klientų renkasi Lietuvos langų gamintojus, nes nori būti ramūs dėl produkcijos kokybės bei garantijų.

Tuo tarpu, įsigijus langus ne iš Lietuvos gamintojų, rizika gauti nekokybiškus gaminius yra labai didelė, o iškilusius kokybinius ir garantinius klausimus teisiškai išspręsti galimybės labai ribotos.

„Langai – per daug svarbus pirkinys, kad būtų galima žongliruoti kokybės parametrais. Nuo to priklausys ne tik jūsų namų šilumos bei garso izoliacija, bet ir jų ilgaamžiškumas“, – sako Š.Magelinskas.

Plačiau susipažinti su A++ energinės klasės langais bei jų savybėmis galite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius