-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaugos.lt: santechnikos darbų įkainius brangina gyventojų nežinojimas ir buityje daromos klaidos

Užsikišę tualetai, plautuvės ir kanalizacijos bėdos yra, taip vadinama, santechnikų darbų šventa trejybė, dėl kurios ištisom parom kaista jų telefonai.
Santechnikai teikdami savo paslaugas tikisi elementarių dalykų: klientų pagarbos ir jų namų švaros
Santechnikai teikdami savo paslaugas tikisi elementarių dalykų: klientų pagarbos ir jų namų švaros / Paslaugos.lt nuotr.

Kas dėl neišmanymo, kas dėl nežinojimo, o kas dėl tingėjimo buityje savo piniginę paplonina nenumatytom išlaidomis.

Žinoma, santechnika dėvisi, vamzdžiai kiursta, bet visuomet galima pasitelkti prevencines priemones ir buityje. Apie tai, kaip gelbėti sau ir savo namams pokalbis su Paslaugos.lt santechnikos meistrais.

Daug bėdų – ir dėl žmonių nesąžiningumo

Kalbant apie santechnikų kasdienybę didžiausia problema ta, kad žmonės vengia sąžiningumo.

Asmeninio archyvo nuotr./Santechnikas Vytautas Juknevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Santechnikas Vytautas Juknevičius

„Kodėl nuėję pas urologą ar ginekologą nebijo pasisakyti, kas nutiko? O mums meluoja? Santechniko darbe atvirumas taip pat būtinas“, – sako vilnietis santechnikas Vytautas Juknevičius ir pateikia pavyzdį, kai vienas iš jo klientų vengė prisipažinti, ko pripylė į užsikimšusią kanalizaciją.

O pripylė tris kilogramus kurmio. Vamzdyną tai, tarsi, užbetonavo. Šioje situacijoje žmogaus nežinojimas nulėmė išaugusias pinigų sąnaudas, ilgesnes santechniko darbo valandas ir nesusikalbėjimą.

Kita klasikinė situacija dėl kurios klientai linkę meluoti – gyvenamoji jų vieta.

„Žinote, Vilnius nėra guminis, bet vėlgi, kaip kas supranta, kur gyvena. Vienų Vilnius tai – Šalčininkai, kitų – Elektrėnai. Kai klausiu, kur žmogus gyvena, išdidžiai tikina – Vilniuje. Paprašius patikslinti adresą, pasigirsta, nežinau, ar pas mane važiuosite... Pajutęs, kad žmogus nesąžiningas, atsisveikinu iškart“, – neslepia santechnikas.

Nesusipratimų, anot jo, pasitaiko visiems, bet, jei klientai piktnaudžiauja ir vengia mokėti už atliktą darbą, santechnikas savo darbe prašo ir policijos pagalbos.

Iš namų kanalizacijų kronikų

Sunku pasakyti, kodėl daliai gyventojų namų kanalizacijos asocijuojasi su šiukšliadėžėmis. Kokių tik lobių santechnikai ten nėra sužvejoję. Dažniausi laimikiai – nuskendę tualetų muiliukai, sauskelnės, įklotai ir net drabužiai, kiek rečiau pasitaikantys trofėjai – mobilieji telefonai.

Šios rūšies žvejybą gyventojų namų tualetuose santechnikai yra įkainoję 50-60 eurų, tačiau, jei bėda rimta, kanalizacija visiškai užkišta (užaklinta „kurmiais“), ir prireikia specialios įrangos, nusiteikite mokėti ir daugiau nei 100 eurų.

Paslaugos.lt santechnikai sako, kad kanalizacijos atkimšimas gali kainuoti skirtingai: viena kaina bus, jei bėda rimta ir meistrui nepavyks pačiam susitvarkyti (teks pasitelkti avarinę tarnybą), ir visai kita, jei darbą atliks pats.

„Iš mano darbo praktikos yra pasitaikę, kad ėmus trupėti kanalizacijos stovui iš vidaus, kanalizaciją atkimšinėjome septynias valandas“, – mitą apie greitą santechnikų darbą griovė V. Juknevičius

Ne vienerius metus Klaipėdoje dirbantis santechnikas Tauridas Paulius sako, kad jam ir jo kolegoms būtų didelė pagalba, jei žmonės, pamatę, jog kanalizacija užsikišo ties tuo ir sustotų, nieko ten nebepiltų, tiesiog ieškotų profesionalios pagalbos. Bet lietuviai ne iš tų, kurie lengvai pasiduoda, tai ko tik, nesugalvoja ir neišbando kol meistrai atvažiuoja.

Dėl netinkamos mitybos“ springsta kriauklės

„Virtuvės plautuvė taip pat ne šiukšlinė, todėl vertėtų atidžiai žiūrėti, ką ten pilate, naudoti sietelius, kad sulaikytų didžiausias šiukšles“, – dėmesį atkreipia V.Juknevičius.

Tačiau dėl skubos ir greito gyvenimo būdo gyventojai siunčia kriauklėn viską, kas jiems po ranka papuola: stambias maisto atliekas, kavos tirščius, riebalus pila, taip ir formuojasi kanalizaciją užkišantis kamštis.

„Iš vakaro supylė nuo kepimo likusius taukus į kriauklę, ryte jau skambina, bėda bėdelė… Taukai sustingo, užkimšo kanalizaciją. O juk pakaktų taukus atvėsinti ir į šiukšlinę iškratyti, kriauklės nebespringtų“, – sako daugiau nei dešimtmetį santechniku dirbantis Vytautas Bartušis, įprastai tokiais atvejais pasitelkiantis mechaninį valymą, gyventojams atsieinantį nuo 30 eurų, kartais daugiau.

Asmeninio archyvo nuotr./Santechnikas Vytautas Bartušis
Asmeninio archyvo nuotr./Santechnikas Vytautas Bartušis

Gana dažnai santechnikai kviečiami remontuoti ir sugedusių maišytuvų. Nors gyventojams atrodo, kad juos verta remontuoti, bet santechnikai dažnai siūlo investuoti į naują ir tokiu būdu bent estetinį vaizdą namuose išsaugoti.

„Anksčiau brangių kompanijų maišytuvai tarnaudavo 15-20 metų, dabar pakankamai brangiam maišytuvui, kainuojančiam virš 100 eurų į virtuvę, gamintojas suteikia pusės metų garantiją, taigi, jis niekuo nebesiskiria nuo pigaus, iki 20 eurų kainuojančio kiniško. Tai, ar verta švaistytis“, – retoriškai klausia portalo Paslaugos.lt santechnikai.

Pokalbio metu jie akcentuoja, kad visuomet sutaupys tie gyventojai, kurie atsižvelgs į profesionalaus santechniko rekomendacijas.

Ne vieną dešimtį metų santechnika besiverčiantys tikrai patars, kur įsigyti kokybiškesnį ir patrauklesnės kainos daiktą, sudės akcentus, kaip nepermokėti.

Vamzdynų bėdos dėl rūdžių ir senaties

Gana dažnai santechnikai pasitelkiami keisti tualeto bakelio gedimų ar nusidėvėjusių vamzdynų. Nors Lietuvos miestų vandentiekių vanduo vertinamas kaip geras, tačiau jame gausu rūdžių ir kalkių.

„Jei vamzdžiai seni, nekeisti dar nuo sovietinių laikų, būna, rūdys užkemša tualeto mechanizmo dalis ir šis nebefunkcionuoja. Reaguoti šiais atvejais santechnikams tenka greitai, nes tuo metu žmonės negali naudotis tualetu, taip pat dažna bėda – iš tualeto bakelio kapsintis vanduo ar leidžianti tarpinė (galimas tualeto brokas)“, – pasakojo V. Bartušis.

Taisomo tualeto kainą dažnai nulemia ir tualeto modelis, kuris gali svyruoti nuo nuo keliolikos iki keliasdešimt ar net šimto eurų. Įprastai tualeto santechniką išbrangina detalės, kurias gauti ne taip paprasta. Tačiau pats detalių ar vamzdžių pakeitimo procesas nėra ilgas ir sudėtingas (dienos tam neprireiks).

Užsikišę tualetai, plautuvės ir kanalizacijos bėdos yra, taip vadinama, santechnikų darbų šventa trejybė dėl kurios ir kaista jų telefonai nuo gyventojų iškvietimų

O kaip vertinti šiuo metu itin išpopuliarėjusius, sienoje įmontuojamus, tualetų bakelius? Ar jie labai reiklus remontui?

„Galbūt tai ir gražus daiktas, bet su tam tikru kainos niuansu. Jie tris ar keturis kartus brangesni negu paprasti klasikiniai, tas pats pasakytina ir apie jų kainą, ir apie atsargines detales. Taigi, jei prabangesnis ar retesnis klozeto modelis, labai gali būti, kad jo bakelio detalių lauksite apie 3-4 savaites. Žmonės stebisi šiais niuansais, bet, jei norite grožio ir mados, teks už tai susimokėti ir remontuojant“, – sako Paslaugos.lt santechnikas V.Juknevičius.

Kodėl santechniko tenka laukti ilgiau nei norėtųsi?

„Žmonės labai mėgsta branginti savo laiką, bet apie svetimo laiko tausojimą pamiršta. Laukiu vėluojančių klientų ne ilgiau penkiolikos minučių, jei neatrakina namų durų, vėluoja, vadinasi, ne taip jau jiems ir skubu. Toks elgesys parodo, kad žmogus tavęs negerbia. Todėl apsisuku ir išvažiuoju“, – su santechnikų darbo kasdienybe supažindino V.Juknevičius.

Pašnekovas akcentuoja, kad santechnikai taip pat žmonės, jie kaip ir mes visi savo darbus planuoja bent mėnesiui į priekį, todėl nenustebkite telefone išgirdę, kad teks luktelėti.

„Jei į skambutį meistras nereaguoja, parašykite jam žinutę informuodami, kokia bėda nutiko, o jei dar pridėsite nuotrauką (su trūkusiu vamzdžiu, sugedusiu tualeto bakeliu ir pan.), neabejokite, procesą paspartinsite“, – pataria pašnekovas.

Būna, jog tenka gelbėti gyventojams ir po darbo valandų: „Pasitaiko, kad klientas dirba iki 22 valandos, todėl kitos galimybės atvykti pas jį tiesiog nėra, kartą esu taip sulaukęs ir septintos ryto“.

Pasigenda švaros ir pagarbos

Portalo Paslaugos.lt santechnikai atvirauja, kad visiems patinka, kai jų darbo aplinka švari ir įkvėpianti, tačiau, kai kalba pasisuka apie namų tualetą klientų butuose ar namuose, realybė ne visada tokia.

„Liūdniausia, kai atvykęs randi fekalijomis nutaškytas sienas ir dar užsikimšusiame tualete plaukiojančius gamtinius reikalus...“, – apmaudo neslėpė V.Juknevičius. – Kai kam atrodo, kad santechnikas ne žmogus, tačiau švarą mes visi vertiname.

„Kodėl nenuėjus į kaimynų tualetą, jei jau prispyrė reikalas“, – retoriškai svarsto meistras.

Tiesa, ne mažai santechnikų darbe ir tų, kurie jų laukia plačiai atlapotomis namų durimis, vaišina kava, ar pietumis, kai kada ir parkavimo vietą prie daugiabučio suorganizuoja.

„Niekada nenuskriausime studentų ar vyresnio amžiaus žmonių, kuriems ir su pinigais sunkiau, dažnu atveju jie ir draugiškesni, ir paslaugesni būna“, – atviravo kalbinti Paslaugos.lt santechnikai.

Kalbai pasisukus apie valandinius įkainius, jie akcentavo, kad šie taikomi tik ilgiau trunkantiems darbams, tarkime, dušo kabinos keitimui.

Santechniko darbo valanda gali startuoti ir nuo 20 eurų, bet nepamirškite, kad kai kada tos pačios kabinos surinkimas ar išrinkimas gali užimti iki septynių valandų, o jei dar vonios plytelės nesudėtos, ar prastas nuolydis, gali pakvipti ir vonios remontu (tam tikrai prireiks kelių šimtų eurų).

Taigi, jeigu ieškote santechniko tualeto, plautuvių, kanalizacijos ar kitoms bėdoms išspręsti, rašykite Paslaugos.lt užklausą - https://paslaugos.lt/uzklausa - gausite pasiūlymus, juos palyginsite ir išsirinksite tinkamiausią meistrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius