Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaugos.lt: vidaus apdailos meistrų paklausa aukštumose – auga ir įkainiai, ir eilės

Pandeminiais metais kai kurie verslai Lietuvoje suklestėjo, o pakilimo takuose nutilus lėktuvų gaudesiui ir užsivėrus populiarioms pasilinksminimo vietoms, tautiečiai priverstinai taupė, tad šalies viduje cirkuliuojančios lėšos virto investicijomis į nekilnojamąjį turtą. Tokie svarstymai pasigirdo iš vidaus apdailos meistrų Vido Bičkūno ir Mareko Žigelio – atstovų amato, kurio paklausa siekia rekordines aukštumas.
Būstas sostinės V.Basanavičiaus gatvėje prieš prisiliečiant meistrams ir brigadai atlikus darbus
Būstas sostinėje prieš prisiliečiant meistrams ir brigadai atlikus darbus / Vidmanto Ganiprausko nuotr.

Skelbimų portalo Paslaugos.lt duomenimis, liepos mėnesį vidaus apdailos meistrai sulaukė 56 proc. daugiau užklausų negu analogišku laiku 2020 metais. Kalbant konkrečiau, šią portale esančią skelbimų kategoriją per mėnesį aplanko itin skaitlingas daugiau nei 20 tūkst. lankytojų srautas.

Statistiką patvirtino ir Paslaugos.lt specialistai. Įmonės „Markdaila“ vadovo M.Žigelio teigimu, kasdien portale jį pasiekia nuo 30 iki 50 užklausų, tuo tarpu „Būsto rangos“ brigadai vadovaujantis V.Bičkūnas skaičiavo, kad užsakovais tampa 3 iš 10 besidominčiųjų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Statybų vajus augina ir vidaus apdailos meistrų paklausą
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Statybų vajus augina ir vidaus apdailos meistrų paklausą

„70–75 proc. atvejų kreipiasi naujos statybos namų, kotedžų ir butų šeimininkai. Likusieji – nusprendę kapitaliai atsinaujinti senus būstus, kuriuose viską reikia tvarkyti nuo pagrindų, pradedant sienų griovimu, grindų lupimu, dažnai elektros instaliacijos ir vamzdžių keitimu“, – sutarė specialistai.

Kadangi senos statybos objektai meistrams iš esmės nėra ypatingą pelną nešantys objektai, nemaža dalis Lietuvoje dirbančių brigadų noriau renkasi nauju mūru ir tinku kvepiančių būstų įrengimą.

„Didelė dalis šiuo metu mūsų ir kolegų įrenginėjamų būstų – pirmieji jaunų šeimų namai, į meistrų rankas iš statytojo ar vystytojo papuolantys su daline apdaila. Yra ir senos statybos objektų, tačiau į juos meistrai nesiveržia. Mūsų brigada imasi, nes juk kas, jeigu ne mes?

Galų gale, juk nuo to ir pradėjome – visą patirtį būtent sovietiniuose gelžbetoniniuose butuose susirinkę esam.

Mažai belikusių tokių mohikanų, kurie, kaip mes, imtųsi senos statybos objektų. Ir dar su džiaugsmu. Galų gale, juk nuo to ir pradėjome – visą patirtį būtent sovietiniuose gelžbetoniniuose butuose susirinkę esam“, – teigė „Būsto rangos“ vadovas V.Bičkūnas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniuje kylantys nekilnojamojo turto objektai
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniuje kylantys nekilnojamojo turto objektai

Meistras pastebėjo, kad, atnaujinant senos statybos būstus, pasitaiko tam tikrų dėsningumų:

„Senos statybos butų šeimininkai dažnai paprašo vienos patalpos, tarkime, vonios kapitalinio remonto. Padarome vonią, žmogus stovi, žiūri ir supranta, kad koridorius ar virtuvė prie tokios gražios vonios dabar jau nė pro kur nedera. Tęsiam darbus.“

Kapitalinio remonto sąmatoje – ir 30 tūkst. eurų

„Būsto rangos“ vadovas pastebėjo, kad dėl neregėtas aukštumas pasiekusios paklausos 2021 m. meistrų paslaugos brango bemaž 20–30 proc., o „Markdailos“ vadovas pasakojo šįmet įkainių nekeitęs, tačiau stabiliai pagal rinką juos koreguojantis kas kelerius metus.

Asmeninio albumo nuotr./„Markdailos“ vadovas Marekas Žigelis
Asmeninio albumo nuotr./„Markdailos“ vadovas Marekas Žigelis

Kokie tie įkainiai? Pasak M.Žigelio, kapitalinio 70 kv. metrų ploto būsto remonto senos statybos name orientacinė kaina siektų apie 30 000 eurų.

Panaši sąmata susidarytų pilną vidaus apdailą atliekant naujuose 160–180 kv. metrų ploto namuose.

Portale Paslaugos.lt pateikiamas sąrašas su daugiau nei 900 vidaus apdailos meistrų visoje Lietuvoje, o kainas, kurios vyrauja šiuo metu, nuolatos galima stebėti paslaugų portale.

Kiek, 15min pašnekovų teigimu, užsakovams vidutiniškai atsieina pagrindiniai jų atliekami darbai – plytelių klijavimas, gipso kartono montavimas, dažymo, tinkavimo darbai – ir kokie veiksniai lemia vienokią ar kitokią kainodarą?

V.Bičkūno nuotr./Paslaugų kainodarą lemia konkrečių veiksnių visuma
V.Bičkūno nuotr./Paslaugų kainodarą lemia konkrečių veiksnių visuma

„Būsto rangos“ vadovas V.Bičkūnas skaičiavo, kad „kvadrato“ kapitalinio remonto orientacinė kaina svyruotų tarp 300 iki 600 eurų.

„Sakyčiau, kad konkrečius įkainius lemia labai logiški veiksniai. Remonto metu pjauname būsto sienas ar ne? Jeigu liečiame nešančias sienas, reikalingi konstruktoriaus sprendimai, rimtas projektas, vadinasi, gali prisidėti ir 100 papildomų eurų už „kvadratą“.

Jeigu liečiame nešančias sienas, reikalingi konstruktoriaus sprendimai, rimtas projektas, vadinasi, gali prisidėti ir 100 papildomų eurų už „kvadratą“.

Dažnai pradėjus darbus senuose, apleistuose objektuose, paaiškėja, kad perdangas turėsime sustiprinti ar net dalinai perdaryti, nes jos pamažu griūna, ir šeimininkas kol kas nemato, kad kaimynas tuoj sukris vidun. Kur yra objektas – gelžbetonio daugiabutyje ar „kvadiniame“ senamiesčio name? Yra daug aiškių dedamųjų, lemiančių kainodarą“, – konkretizavo V.Bičkūnas.

Plytelių klijavimo darbai „kvadratui“, anot vidaus apdailos meistrų, prasideda nuo 15 eurų. Tiek įkainotos didesnės patalpos, tokios kaip garažai ar prekybos salės, kuriose nebereikia lyginti grindų ar rūpintis hidroizoliacija, pakanka, užsimaišius klijus, pradėti darbus.

Asmeninio albumo nuotr./„Būsto rangos“ vadovas Vidas Bičkūnas
Asmeninio albumo nuotr./„Būsto rangos“ vadovas Vidas Bičkūnas

Vonios kambario įrengimas susideda ne tik iš plytelių klijavimo, todėl vidutinis įkainis dėl tam tikrų niuansų gali svyruoti ties 20 eurų riba ir netgi viršyti ją, priklausomai nuo patalpos ploto, plytelių dydžio, interjero sprendimų bei su jais susijusių papildomų darbų kiekio.

Gipso kartono montavimo darbai vidutiniškai kainuoja 12–14 eurų „kvadratui“, sienų tinkavimo darbai atsieina apie 10–12 eurų, o dažymo paslaugos įkainiai svyruoja nuo 6 iki 15 eurų.

„Kainas lemia toli gražu ne mikrorajonas, bet sienos būklė, jos tiesumas, turimi lūkesčiai. Štai Vilniaus senamiestyje yra tokių namų, kurių sienoms standartinio tinko sluoksnio nepakanka: jeigu sienos itin storos, galbūt labai nusvirusios, kreivos, vienu kartu tinkavimo nepadarysi. Tokiu atveju vienas storas tinko sluoksnis gali per ilgai džiūti arba netgi atšokti, nubyrėti, nespėjęs išdžiūti, todėl tinkuojame, pasitaiko, ir du, ir tris sluoksnius.

Nors senamiesčių pastatuose, žinoma, būna ir „pavyzdinių“ sienų, kartais su komanda atvykę juokaujame, kad ne tinkuotojų, o betonuotojų brigados čia reikia.

Nors senamiesčių pastatuose, žinoma, būna ir pavyzdinių sienų, kartais su komanda atvykę juokaujame, kad ne tinkuotojų, o betonuotojų brigados čia reikia“, – pasakojo V.Bičkūnas.

Sutartys pasirašytos 6–12 mėnesių į priekį

Kylant vidaus apdailos meistrų teikiamų paslaugų įkainiams, kuriems įtaką daro ir juntamas įspūdingas poreikis, auga ir šio amato atstovų užimtumas. Tad jeigu šiuo metu galvojate apie kapitalinį remontą ar naujų namų įsirengimą, apsišarvuokite kantrybe: vidaus apdailos darbų pradžios lauksite mažiausiai keletą mėnesių, o patys jie užtrukti gali dar nuo mėnesio iki trijų.

Vidmanto Ganiprausko nuotr./M.Žigelio brigados remontuotas būstas sostinės Subačiaus gatvėje – darbų pradžia
Vidmanto Ganiprausko nuotr./M.Žigelio brigados remontuotas būstas sostinės Subačiaus gatvėje – darbų pradžia
Vidmanto Ganiprausko nuotr./M.Žigelio brigados remontuotas būstas sostinės Subačiaus gatvėje – darbų pabaiga
Vidmanto Ganiprausko nuotr./M.Žigelio brigados remontuotas būstas sostinės Subačiaus gatvėje – darbų pabaiga

Anot M.Žigelio, standartiškai naujos statybos, 2 kambarių, 50 kv. metrų ploto buto su statytojų jau atlikta daline apdaila įrengimas įmanomas per mėnesį.

„Jeigu šeimininkai renkasi ne įtempiamas, o gipso kartono lubas, kapitalinis remontas gali užsitęsti ir 8 savaites. Iš esmės, priklauso nuo to, kokia apdaila reikalinga, ir nuo paties objekto. Pavyzdžiui, jeigu jame labai daug nišų ir kampų, meistrai automatiškai trunka ilgiau. Ir net nesvarbu, kad, pavyzdžiui, dirbame mechanizuotai ir su mašina glaistome, dažome tikslumo, kokybiškumo bei greitumo dėlei.

Į vieną objektą atėjai, lygias sienas, kambarius be nišų radai, per kelias savaites sutvarkei. O būna, kad reikia tame pačiame objekte darbuotis pusantro mėnesio – todėl ir įkainis kitoks“, – kalbėjo „Markdailos“ vadovas.

Meistras pasakojo, kad nuo tada, kai 2007 m. pradėjo užsiimti vidaus apdaila, niekada nebuvo likęs be darbo.

„Užsakymų visais laikais būdavo bent keturiems mėnesiams į priekį. Na o šiuo metu sutarčių esu pasirašęs daugmaž metams į priekį. Užsakovų neatbaido ir mano prašomas 40 proc. avansas nuo visos sumos, kartais siekiantis ir 12 000 eurų.

Užsakovų neatbaido ir mano prašomas 40 proc. avansas nuo visos sumos, kartais siekiantis ir 12 000 eurų. Žmonės laukia eilėje ir nebijo mokėti avanso, nes žino, kaip viskas vyksta.

Žmonės laukia eilėje ir nebijo mokėti avanso, nes žino, kaip viskas vyksta“, – pabrėžė M.Žigelis.

Paklaustas, ar tokį užimtumą lemia vidaus apdailos meistrų trūkumas Lietuvos rinkoje, „Markdailos“ vadovas išsakė kiek kitokį požiūrį:

„Veikiau trūksta tų, kuriems rankos ne iš užpakalio auga. O pas visus profesionalus panašus ir užimtumas, ir įkainiai.“

Kolegai antrino „Būsto rangos“ vadovas, didesnę nei 20 m. darbo patirtį sukaupęs V.Bičkūnas. Užsakovai, pasak specialisto, išties patiki nemažus avansus ir darbų pradžios kantriai laukia, prireikus, netgi pusmetį:

„Keliaujame ir pas ilgamečius klientus lietuvius į Angliją, Daniją. Jie įsigyja turtą ir mus pažįstantys nesiblaško, samdo sau žinomą meistrų iš Lietuvos brigadą ir laukia tiek, kiek reikia. Tokie klientai žino, ko nori, gerbia savo ir kitų laiką, nesivaiko nepatikimų standartų „greitai-pigiai-kokybiškai“. Ko gero, žmonėms jau teko „nusvilti“ – nusivilti darbų kokybe, pinigus, laiką prarasti.“

Besirenkantiems: kaip neužkibti ant prasto meistro kabliuko?

„Atsiliepimai ir rekomendacijos“ – vieningai sutaria M.Žigelis ir V.Bičkūnas. Gana patikimos – iš lūpų į lūpas, dar patikimesnės – portale Paslaugos.lt, paliktos su atsiliepimą parašiusio žmogaus vardu ir pavarde. Ši informacija dažnai būna susieta su vartotojo feisbuko profiliu.

Vidmanto Ganiprausko nuotr./„Prieš ir po“: M.Žigelio remontuotas objektas sostinės J.Basanavičiaus gatvėje
Vidmanto Ganiprausko nuotr./„Prieš ir po“: M.Žigelio remontuotas objektas sostinės J.Basanavičiaus gatvėje

„Žiūrėkite, kad tie atsiliepimai būtų realūs, o ne kokių anonimų prikomentuoti. Pas aukšto kalibro meistrus kainos būna panašios. Jeigu vienas jums pasakys, kad „kvadratas“ vienos ar kitos paslaugos kainuos 18 eurų, o kitas įvardins 12, pasitikslinkite, ar minimoje sumoje jau įskaičiuotos medžiagos ir PVM, – dėstė M.Žigelis. – Portale būtinai apžiūrėkite, kiek nuotraukų meistras pateikęs, kokios jos, ar paties meistro tapatybė oficialiai patvirtinta.“

Kitas svarus rodiklis, pasak vidaus apdailos specialisto, yra meistro užimtumas:

„Jeigu dabar, sekmadienio vakarą, piko metu paskambinote, sakykime, meistrui Jonui, ir jis tikina pirmadienį galįs pradėti darbus – dedat ragelį ir skambinat kitam.

Jeigu dabar, sekmadienio vakarą, piko metu paskambinote, sakykime, meistrui Jonui, ir jis tikina pirmadienį galįs pradėti darbus – dedat ragelį ir skambinat kitam.

Geras meistras užimtas bus, sakyčiau, mažiausiai du mėnesius. Todėl reikėtų nedelsti: pradėjai namo statybas ir nelauk, kreipkis.“

Tiek „Markdailos“ vadovas M.Žigelis, tiek „Būsto rangos“ vadovas V.Bičkūnas kompleksinius vidaus apdailos darbus vykdo pasitelkę pačių per ilgametę patirtį atrinktas ir suburtas profesionalų komandas.

„Komandos kompleksiškumas, mano nuomone, labai svarbus vidaus apdailos darbams. Kuomet žmogus samdo apdailininką, bet pasikviečia kaimyną santechniką, anksčiau nedirbusį su apdailininkais, prasideda problemos. Tarkime, santechnikas dėl nežinojimo palieka kokį vamzdį, nuo sienos 20 cm atsikišusį, o jeigu būtų palikęs tik 10 cm, nereikėtų didelės dėžės to vamzdžio uždengimui. Ir su elektrikais panašiai gali nutikti. Nesusikalbėjimo pavyzdžių yra nemažai“, – pastebėjo V.Bičkūnas.

V.Bičkūno nuotr./Naujos statybos kotedžo Pavilnyje pilnas įrengimas nuo dalinės apdailos. Svetainės zona
V.Bičkūno nuotr./Naujos statybos kotedžo Pavilnyje pilnas įrengimas nuo dalinės apdailos. Svetainės zona
V.Bičkūno nuotr./Kosmetinis remontas sostinės M.Daukšos g., KVAD saugotiname objekte. Atnaujintas ir pakabintas senasis šviestuvas, paliktas autentiškas lubų dekoras
V.Bičkūno nuotr./Kosmetinis remontas sostinės M.Daukšos g., KVAD saugotiname objekte. Atnaujintas ir pakabintas senasis šviestuvas, paliktas autentiškas lubų dekoras

Komandos susidirbimas, pasak meistro, svarbus, tačiau ne mažiau reikalingas ir aiškumas, t. y. oficialios sutarties pasirašymas:

„Sakyčiau, kad mano girdėtų ir netgi paties užbaigti perimtų 90 proc. kažkieno numestų nesėkmingų atvejų darbai buvo atliekami nepasirašius sutarčių. Nepasirašius sutarties, „netikėtai“ pamirštami jau gauti avansai, meistrus užpuola pseudo ligos, šeimos problemos ir kiti gyvenimiški variantai, kol galiausiai prasideda ragelių nekėlimas, taip tikintis išsisukti nuo atsakomybės.

Nepasirašius sutarties, „netikėtai“ pamirštami jau gauti avansai, meistrus užpuola pseudo ligos, šeimos problemos ir kiti gyvenimiški variantai, kol galiausiai prasideda ragelių nekėlimas.

Tad sutartį rašytis būtina, joje nurodant bent kelis esminius dalykus, susijusius su terminais, duodamo avanso dydžiu, galutine suma, kitais svarbiais duomenimis“, – akcentavo V.Bičkūnas.

„Būsto rangos“ vadovas išskyrė ir paskutinį, tačiau ne mažiau svarbų aspektą, į kurį dėmesį atkreipti turėtų šiuo metu meistrų besidairantieji:

„Kadangi remontą daromės ne metams, nepagailėkime ir kelių savaičių ar mėnesio meistrų brigados atsakingai atrankai. Be atsiliepimų tyrinėjimo, nepatingėkite paskambinti buvusiems klientams.

Įsiprašykite į būstą, tvarkomą pretendento, su kuriuo ketinate „prasidėti“. Vienas kitas šeimininkas galbūt neįsileis, bet jeigu rangovas yra atlikęs ne vieną darbą, labai tikėtina, kad atsiras objekto savininkas, duosiantis leidimą apsižvalgyti. Na ar bent keliais sakiniais apibūdins jums savo patirtį su buvusiu rangovu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius