-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pateikia rekomendacijas, kaip renovacijai kylančių iššūkių akivaizdoje sėkmingai atnaujinti daugiabutį

Nors brangstančios žaliavos ir augančios rangos darbų kainos kelia nemenkus iššūkius visoje šalyje vykstančiam daugiabučių renovacijos procesui, nepaisant to, didžioji dalis senuose pastatuose gyvenančių žmonių norėtų atnaujinti savo būstus. Atsižvelgdama į butų savininkų norą įsitraukti į renovacijos procesus ir suprasdama esančias kliūtis, juos administruojanti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) pateikia rekomendacijas, kaip užtikrinti, kad daugiabučio modernizavimas klostytųsi sklandžiai.
Pateikia rekomendacijas, kaip renovacijai kylančių iššūkių akivaizdoje sėkmingai atnaujinti daugiabutį
Pateikia rekomendacijas, kaip renovacijai kylančių iššūkių akivaizdoje sėkmingai atnaujinti daugiabutį / APVA nuotr.

Daugiabučių renovaciją administruojančios įmonės direktorė Vladzė Prunskienė pasakoja, kad šiuo metu tiek projektų administratoriai, tiek butų ir kitų patalpų savininkai susiduria su kainų infliacija. Anot jos, tai lemia ir didėjančias rangos darbų kainas.

„Šiuo metu daugelyje investicijų planų numatytos kainos neatitinka realybės. To pasekmė – neįvykstantys viešieji pirkimai, taip pat daug nežinomybės tvyro dėl tolimesnio elektros ir šilumos kainų didėjimo“, – sako V. Prunskienė.

Renovuoti būstus nori nepaisydami iššūkių

Vis dėlto nepaisant esamų iššūkių, gyventojai supranta susiklosčiusią situaciją ir daugelyje savivaldybių pritaria padidintiems investicinių planų biudžetams. Pavyzdžiui, Elektrėnų savivaldybėje 30 ar 50 proc. padidintiems biudžetams pritarė jau 9 daugiabučiai.

Druskininkų savivaldybėje biudžetų didinimui taip pat yra pritarę 9 daugiabučių namų gyventojai, dar 6 daugiabučiai ruošiasi dalyvauti programoje ir laukia naujo kvietimo. Taip pat vykdomi 21 daugiabučio rangos bei projektavimo darbų pirkimai.

Galima sakyti, kad tai byloja apie pasikeitusį gyventojų požiūrį į renovaciją ir norą gyventi komfortiškesnėje aplinkoje bei ženkliai sumažinti šildymo sąskaitas. Tai atspindi ir tyrimai.

Šiemet „Spinter tyrimai“ atliktas reprezentatyvus tyrimas* parodė, kad 56 proc. apklaustų žmonių, gyvenančių iki 1993 m. pastatytuose daugiabučiuose, teigia, jog šildymo kainų augimas skatina juos galvoti apie būsto atnaujinimą. Tačiau kaip užtikrinti, kad pastato modernizavimas vyktų sėkmingai?

Svarbu atkreipti dėmesį į procesų pradžią

Gera pradžia – pusė darbo, tad savo daugiabučius norintys renovuoti gyventojai pirmiesiems modernizacijos proceso žingsniams turėtų skirti ypatingą dėmesį.

Norint pradėti renovacijos procesą pirmiausia turi būti sušauktas daugiabučio gyventojų susirinkimas, kurio metu gyventojai pritaria arba nepritaria pastato modernizavimui. Jo organizatorius dažniausiai būna bendrijos pirmininkas arba daugiabučio administratorius.

Tiesa, išsiaiškinti gyventojų nuotaikas ir papasakoti kiekvienam iš jų apie renovacijos naudas susirinkimo organizatorius gali ir prieš susirinkimą. Tai suteiks butų savininkams daugiau informacijos ir padidins pritarimo šansus.

Pirmojo susirinkimo metu, organizatorius turi paaiškinti, kokios yra daugiabučio modernizavimo finansavimo sąlygos, kokią paramą suteikia valstybė bei kokie asmenys turi teisę į kompensaciją. Susirinkimo metu ar balsuojant raštu pastato renovacijai turi pritarti 50 proc. + 1 namo gyventojas.

Sklandūs pirkimai – kertinė renovacijos dalis

Pritarus renovacijai laukia kitas etapas – daugiabučio investicinio plano rengimas. Jame pagal energinio naudingumo skaičiavimus ir pastato fizinę būklę yra numatomos priemonės, sumažinsiančios pastato energijos vartojimą.

Investiciniame plane numatoma projekto parengimo ir įgyvendinimo preliminari kaina, energinį efektyvumą didinančios bei kitos, pavyzdžiui, atsinaujinančių energijos šaltinių technologijas naudojančios, priemonės, projekto įgyvendinimo planas ir investicijų ekonominio naudingumo įvertinimas.

Svarbu ir tai, kad jei daugiabučio namo naudingasis plotas yra didesnis kaip 1500 kv. m, projekte turi būti numatyta įrengti saulės šviesos energijos elektrinę bendrosioms pastato reikmėms, išskyrus atvejus, kai jai įrengti nėra techninių galimybių.

Šio plano rengėjas yra atrenkamas konkurso būdu, paslaugos turi būti perkamos per Centrinės perkančiosios organizacijos elektroninį katalogą. Investicinis planas turi būti patvirtintas susirinkime arba balsuojant raštu, o sprendimas priimamas, jei investiciniam planui pritaria ne mažiau nei 55 proc. butų savininkų.

Patvirtinus investicinį planą, atliekami techninio darbo projekto rangos darbų ir techninės priežiūros pirkimai. Šie žingsniai taip pat vykdomi per CPO LT platformą. Techninį darbo projektą sudaro ta pati informacija, kuri buvo pateikta investiciniame plane.

Formuojant užsakymą rangos darbams ir techninei priežiūrai, CPO LT platformoje turi būti nurodytos visos projekto detalės – numatomi įsigyti darbai, užsakovo reikalavimai, darbų atlikimo terminas ir kt. Svarbu ir tai, kad įsigyti rangos darbus galima ir kartu su techninio projekto parengimu.

Verta pažymėti, kad pastaruoju metu APVA kartu su CPO LT, atsižvelgdama į pastaruoju metu stringantį rangos darbų pirkimo procesą, visai neseniai ėmėsi permainų.

Nuo šių metų buvo sukurtas naujas rangos darbų pirkimo modulis, pakeitęs prieš tai buvusius 4 rangos darbų pirkimo modulius. Šiame modulyje rangovai gali įsigyti ne tik vieno, bet ir kelių, vienas šalia kito esančių daugiabučių atnaujinimo rangos darbus vienu pirkimu.

Tokiu būdu yra formuojami dideli ir rinkai patrauklesni užsakymai, o sutartys sudaromos dėl kiekvieno daugiabučio atskirai, palengvinant konkretaus daugiabučio renovacijos administravimą ir darbų kiekviename objekte priežiūrą. Tikimasi, kad tokie pokyčiai padės pritraukti daugiau ir pajėgesnių rangovų.

Kokias priemones rinktis?

Kita reikšminga renovacijos proceso dalis – energinį efektyvumą didinančių priemonių pasirinkimas. Ir nors galutinį sprendimą, kokias priemones rinktis priima butų ir kitų patalpų savininkai, reikšmingą pagalbą ir svarbius patarimus suteiks ir techninį projektą rengiantys specialistai bei projekto administratorius.

Didžiausius sutaupymus gyventojai pajus kompleksiškai modernizavę daugiabutį. Tai apima platų spektrą įvairių priemonių: sienų, stogo bei cokolio apšiltinimą, langų pakeitimą, balkonų įstiklinimą, senos šildymo sistemos subalansavimą ir atnaujinimą, automatizuoto šilumos punkto ir termoreguliatorių, leidžiančių nustatyti norimą temperatūrą patalpose, įsirengimą. Taip pat svarbus ir karšto vandens sistemos pertvarkymas, ventiliacijos sistemos atnaujinimas ar rekuperatorių name įrengimas.

Norint sutaupyti dar daugiau ir tuo pat metu tapti žalios energijos gamintojais, gyventojai gali įsidiegti ir atsinaujinančius energijos išteklius naudojančias technologijas, pavyzdžiui, saulės elektrines ar kolektorius, šilumos siurblius ir kt.

Sklandžius rangos darbus gali užtikrinti ir gyventojai

Atlikus visus reikiamus pirkimus, neužilgo turėtų startuoti ir patys rangos darbai. Už jų sklandų vykdymą pirmiausia yra atsakingas projekto administratorius ir techninis prižiūrėtojas.

Pastarasis turi užtikrinti, kad statybos darbai būtų atliekami pagal statinio projektą, kontroliuoti statybos metu naudojamų medžiagų ir įrenginių bei vykdomų darbų kokybę.

Techninis prižiūrėtojas privalo lankytis statybos teritorijoje ne rečiau kaip 2 kartus į savaitę, jo pareigos nurodytos Statybos techniniame reglamente (STR).

Pamatę, jog darbai atliekami netinkamai, pastebėję broką ar defektų, gyventojai turėtų kreiptis į projekto administratorių, techninį darbų prižiūrėtoją ar statybos vadovą ir tiesiogiai išsakyti savo pastabas bei išsiaiškinti rūpimus klausimus. Nepavykus problemų išspręsti vietoje, gyventojai gali kreiptis ir į APVA.

*„Spinter tyrimai“ 2022 m. vasario 17-25 d. atliktas reprezentatyvus tyrimas. Jo metu buvo apklausta 1015 18-75 m. žmonių. 409 iš jų gyvena nerenovuotame senos statybos daugiabutyje, dar 216 gyvena renovuotame arba naujesnės statybos būste, o dar 390 – vieno ar dviejų butų name.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius