-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Projekto „Lietuva gali“ dalyvių kraitis: verslumo pamokos, pagalba kovojant su biurokratais ir paskata netinginiauti

Verslui regionuose skatinti skirtas LRT televizijos ir SEB banko projektas „Lietuva gali“ jo dalyviams atnešė skirtingos naudos. Vieni sulaukė verslumo pamokų, paskatos netinginiauti ir net pagalbos įveikiant biurokratines kliūtis, o jau anksčiau savo verslus įsukusieji gavo daugiau viešumo. Tiesa, ne visi dalyviai galėjo pasinaudoti konsultantų patarimais, pavyzdžiui, sparčiau plėstis – bankai nekolina tam reikiamų lėšų.
Tomo ir Ievos Malukų sodyboje
Tomo ir Ievos Malukų sodyboje / Stop kadras

Visą rudenį ir gruodžio pradžioje LRT televizijos rodytos laidos „Lietuva gali“ buvo skirtos verslui regionuose skatinti. Penki patyrę ir daug pasiekę verslininkai kartu su banko ekspertais sutiko konsultuoti savo gimtuose kraštuose įsikūrusias įmones, kad padėtų joms ne išgyventi, bet augti ir tapti geriausiomis.

Projekto herojais tapo ekologiško aliejaus gamintojai Ieva ir Tomas Malukai iš Rokiškio rajono, smulkintais akmenukais prekiaujantis Domantas Makauskas iš Ukmergės, surenkamus rąstinius namus gaminančios įmonės vadovas kaunietis Mindaugas Levulis, dviračių prekybos bendrovę prieš bemaž du dešimtmečius įkūręs pajūrio verslininkas Algimantas Paulikaitis ir metalo konstrukcijų įmonės savininkas mažeikiškis Rolandas Auryla.

Paskata netinginiauti

„Gavome gerų verslumo pamokų ir paskatų veikti aktyviai bei netinginiauti“, – šypsodamasi portalui 15min.lt pasakojo I.Malukienė.

Stop kadras/Ieva Malukienė
Stop kadras/Ieva Malukienė

Anot jos, dalyvavimas projekte padėjo net įveikti kai kurias biurokratines kliūtis. Konsultantų patarimai pradedantiems verslininkams buvo vertingi – ne vien tie, kuriuos sutuoktiniai gavo tiesiogiai iš savo konsultantų, bet ir išsakytieji kitiems laidos dalyviams.

„Žinoma, ateityje teks vadovautis savo galva. Bet suvokimas apie verslo kūrimą tikrai sustiprėjo“, – kalbėjo jauna moteris.

Šie sutuoktiniai, metę darbus biuruose Vilniuje, keletui metų išvažiavo dirbti gidais į Artimuosius Rytus, o grįžę suprato nebenorintys gyventi mieste bei persikėlė į Rokiškio rajoną, kur pradėjo spausti ekologišką aliejų ir gaminti iš jo kosmetiką.

Malukams patarimus dalijo bendrovės „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa. Jo įsitikinimu, projektas jauniems verslininkams buvo nemažas postūmis. „Lietuva gali“ ne tik padrąsino sutuoktinius žengti į priekį pasirinktoje srityje, bet ir savotiškai drausmino – rodydamiesi visai šaliai, jie nebegalėjo nuleisti rankų.

„Buvau maloniai nustebintas šių žmonių idėjos, ryžto ir tikėjimo tuo, ką daro. Norėčiau, kad tokių žmonių būtų daugiau. Todėl šis projektas labai sveikintinas“, – portalui 15min.lt kalbėjo D.Trumpa.

Pažvelgė į savo verslą kitų akimis

A.Paulikaičio prieš 17 metų įkurtos bendrovės „Vasarė“, kuri šiandien jau turi keturias parduotuves didmiesčiuose ir užima dešimtadalį rinkos, direktorius, jo sūnus Rytis Paulikaitis patikino, kad projektas įmonės veiklos stipriai nepakeitė, nes pagrindiniai sprendimai buvo priimti dar anksčiau.

Stop kadras iš laidos/Algimantas Paulikaitis
Stop kadras iš laidos/Algimantas Paulikaitis

„Mūsų įmonei, kadangi ji nebuvo pradedančioji, pagrindinė nauda buvo tai, jog turėjome galimybę papasakoti apie savo veiklą itin plačiai žiūrovų ir klientų auditorijai, – portalui 15min.lt teigė jis. – Konsultantų patarimai mūsų įmonei buvo abstraktūs, nes įsigilinti ir per trumpą laiką perprasti griežto sezoniškumo veikiamą verslą sudėtinga.

Patarimai turėti užsibrėžtus tikslus, viziją ir siekius, laikytis plano pritaikomi kiekvienam verslui. Manau, ta žinutė ir turėjo būti pagrindinė, kurią ekspertai norėjo ištransliuoti ir paskatinti verslumą Lietuvoje.

Kita vertus, buvo itin naudinga pažiūrėti į savo įmonę kitų žmonių akimis – profesoriaus, banko analitiko, reklamos agentūros atstovo. Tai padėjo susidaryti tam tikrą vaizdą, kaip skirtingų sričių atstovai mato mūsų įmonę ir jos veiklą. Tikimės, kad mūsų šeimos verslo parodymas paskatins Lietuvius imtis šeimos verslo idėjų ir jas puoselėti kartomis, kaip mes bandome tai daryti.“

Šią bendrovę konsultavo iš Kretingos kilęs kompanijos „Biotechpharma“ vadovas prof. Vladas Bumelis.

Bankai netapo dosnūs

Tuo metu mažeikiškis Rolandas Auryla, prieš keletą metų įkūręs metalo konstrukcijų įmonę, o projekte tapęs SEB banko valdybos nario Aivaro Čičelio ir savo žemiečio bendrovės „Eika“ vadovo Roberto Dargio globotiniu, ne visus patarimus skubėjo įgyvendinti.

Ekspertai ragino veikti ryžtingai, sprendimus priimti greitai ir nebijoti rizikuoti, mat didelės investicijos duotų didžiausią grąžą. „Galime gaminti skaniausius saldainius, bet, jei pardavinėsime juos tik savo bute, sėkmė ateis tikrai negreitai, – verslo abėcėlę dėstė R.Dargis. – Jei išnešime bent į kiemą, tikėkime, bent keli žmonės juos nusipirks. Jei pabandysim gražiai supakuoti ir parduoti miestelio parduotuvėje, jų įsigis dar daugiau žmonių.“

VIDEO: „Lietuva gali“ (XI laidos III dalis): ar patarėjai padėjo mažą įmonę „Aurometa“ užauginti iki vidutinės?

Anot ekspertų, augimas būtinas, kad vieną dieną neišnyktum iš rinkos žemėlapio. Didesni ir daugiau užsakymų leistų „Aurometai“ suktis kitoje orbitoje. Bet įmonės šeimininkas linkęs rinktis saugesnį kelią – kiekvieną žingsnį pasverti kelis kartus, nebristi į skolas, juolab kad bankai neskuba žarstyti pinigų.

„Man siūlė sparčiai plėstis, bet nelabai išeina. Apimtis per pusmetį padidinau dukart, o apyvartinių lėšų nepakanka", – 15min.lt atviravo mažeikiškis ir pasiskundė, kad nesiseka įtikinti suteikti paskolos. Bankai nori apsidrausti, kad nepraras savo pinigų. Du ar tris mėnesius jis vargsta su banku, niekaip negauna paskolos. Jie žiūri į buhalterinius popierius, kažkas vis netinka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius