-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prof. Vladas Bumelis: Lietuva šiemet iškovojo ne du, o tris olimpinius aukso medalius

Lietuva iš Londono olimpinių žaidynių atsivežė du aukso medalius. Tačiau ant lentynos žiba ir trečiasis aukso medalis – pasak prof. Vlado Bumelio, dar vieną auksą Lietuva iškovojo biotechnologijų sporte.
Prof. Vladas Bumelis
Vladas Algirdas Bumelis / V. Ivanovo nuotr.

„Lietuvoje gaminamais vaistais bus pradėta prekiauti Amerikoje. Prieš kokius 15 ar 20 metų tai būtų buvę neįmanoma“, – konferencijoje „Life Sciences Baltics 2012“ kalbėjo V.Bumelis.

Profesorius omenyje turėjo neseniai pasklidusią džiugią žinią – biofarmacijos bendrovė „Sicor Biotech“, TEVA grupės narė, Jungtinėse Amerikos Valstijose užregistravo Lietuvoje sukurtą ir gaminamą vaistą filgrastimą, skirtą onkologinėms ligoms gydyti. Registraciją patvirtino JAV Maisto ir vaistų administracija (angl. FDA). Tai – pirmasis Lietuvos farmacijos istorijoje vietinis vaistas, registruotas JAV, o kartu ir pirmasis biofarmacinis filgrastimo preparatas, per pastaruosius 10 metų registruotas šioje šalyje.

Kalbėdamas apie gyvybės mokslus Lietuvoje, V.Bumelis siūlė pradėti vartoti naują sąvoką – bioekonomika. Dabar sektorius sukuria apie 1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau jau 2020 metais šis skaičius galėtų siekti 2 ar daugiau procentų.

„Kai kalbame apie inovatyviąsias industrijas, matome dešimčių, šimtų milijonų apyvartas. Čia mes pereiname į milijardines apyvartas. Tai labai didelė sėkmė šitų kompanijų ir pačios Lietuvos, nes nuo 1 proc. BVP prasideda tai, kas yra matoma ir jaučiama ekonomikos dalis“, – paklaustas, ar 1 proc. yra reikšminga dalis, kalbėjo ūkio ministras Rimantas Žylius.

V.Bumelio teigimu, tai, kad į gyvybės mokslų forumą susirinko itin daug svečių (per 700), rodo, kad Lietuvos mokslo pasiekimais yra domimasi, jie vertinami.

„Renginys rodo, kad yra Lietuvos ir Baltijos šalių pripažinimas, kaip šalių, kurios turi puikius pasiekimus gamtos mokslų srityje“, – kalbėjo V.Bumelis.

R.Žyliaus teigimu, tai, kad Lietuvai sekasi gyvybės mokslų sektoriuje, yra dar XVIII amžiaus palikimas.

„Biotechnologijos yra viena iš retų sričių, kuriose per ilgą laiką kaupiama patirtis buvo tinkamai panaudota. Gyvybės mokslų ateitis turi labai tvirtą pagrindą. Biotechnogolijų kompanijos pirmosios parodė, kad sugeba mąstyti ne Lietuvos, o pasaulio mastais“, – sakė ūkio ministras.

Be to, sėkmingai šiame sektoriuje sekasi ir jaunajai kartai. Gyvybės mokslų srityje per pastaruosius kelerius metus jaunuoliai pelnė 35 medalius.

„Lietuvos ateitis yra kuriama šiandien“, – kalbėjo R.Žylius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius