Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Patikrinta 15min“: politikams meluoti bus daug sunkiau

Pasaulyje ir Lietuvoje, deja, tampa įprasta, kad politikai šneka ką panorėję ir mažai kas vertina, ar jų žodžiuose yra nors krislas tiesos. Populiarėjant faktų tikrinimo žurnalistikos žanrui, 15min taip pat imasi šios užduoties. Portale startuoja „Patikrinta 15min“ žanro tekstai ir naujas įrankis – 15min tiesometras, o šią iniciatyvą lydi Vilniuje rengiamas tarptautinis žurnalistų forumas.
15min tiesometras
15min tiesometras

„Patikrinta 15min“ – taip pažymėti tekstai leis būti tikriems, kad itin kritiškai įvertinome politikų pasisakymus, o naujas įrankis – 15min tiesometras – parodys: pasakyta tiesa, ar ne.

„Artėjant rinkimams tampa ypač svarbu kritiškai vertinti skambius politikų pasisakymus ir rinkėjams padėti atskirti tiesą nuo paistalų. „Patikrinta 15min“ – pirmoji ir kol kas vienintelė faktų tikrinimo žurnalistikos žanro erdvė Lietuvoje, ir ja toliau pildome savo pažadą skaitytojams – teikti kuo kokybiškesnį turinį“, – sako 15min vadovas Tomas Balžekas.

Artėjant rinkimams tampa ypač svarbu kritiškai vertinti skambius politikų pasisakymus ir rinkėjams padėti atskirti tiesą nuo paistalų, – sako T.Balžekas.

Paklausite, nejaugi 15min ir kitos žiniasklaidos priemonės iki šiol netikrindavo faktų, nesigilindavo, ką kalba politikai? Žinoma, gilindavosi ir tikrindavo. Tačiau politikų pasisakymai iki šiol būdavo cituojami be konkretaus įvertinimo – tiesa tai ar ne.

„Pastarieji pasaulio politiniai įvykiai kelia vis didesnį nerimą, kad piliečiai pasiklysta didžiuliame informacijos sraute ir politikus vis dažniau vertina remdamiesi emocijomis, o ne faktais. Todėl žiniasklaida gauna naują užduotį. Ji turi padėti skaitytojams suvokti, ar jie nėra maustomi. Štai JAV, Didžiojoje Britanijoje faktų tikrinimu ir politikų žodžių vertinimu užsiima beveik kiekviena rimta redakcija“, – sako 15min žurnalistė Liepa Želnienė, kuri šiemet kaip programos „Digital Communication Network“ dalyvė stažavosi JAV faktų tikrinimo žurnalistikos lyderio „PolitiFact“ redakcijoje Floridoje.

Kokiu principu atsirinksime ir tikrinsime faktus? 15min netikrins nuomonių arba prognozių bei abstrakčių pareiškimų. Patikrintus pasisakymus įvertinsime nauju įrankiu – 15min tiesometru. Jis įvertins: politikas sakė tiesą, buvo arti tiesos, ar pasakyme tiesos – vos krislas, ar pasakyta visiška netiesa. Įvardinsime ir tai, jei fakto nebus įmanoma objektyviai patikrinti.

Rengdami „Patikrinta 15min“ publikacijas bendradarbiausime su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu (TSPMI).

Faktų tikrinimo žurnalistikos žanras pasaulyje sparčiai populiarėja. Specialius faktų tikrinimo padalinius turi dauguma garsiausių JAV ir Europos žiniasklaidos priemonių.

„Faktų tikrinimas yra svarbus įrankis žurnalistams priversti politikus atsakyti už savo žodžius ir neįkainojamas žinių šaltinis rinkėjams, kurie svarsto, už ką balsuoti. Demokratija klesti, kai rinkėjai yra apsišvietę, o politikai sąžiningai tarnauja žmonėms. Didžiausia faktų tikrinimo organizacija Jungtinėse Valstijose „PolitiFact“ faktus ir fantazias JAV politikoje skirsto nuo 2007 metų. Nuo to laiko faktų tikrinimo praktika išpopuliarėjo visame pasaulyje. Ten, kur tai įvyko, rinkėjai ir piliečiai džiaugiasi“, – sako populiariausio JAV faktų tikrinimo portalo „PolitiFact“ vykdomasis direktorius Aaronas Sharockmanas.

Tarptautinis žurnalistikos forumas Vilniuje

„Patikrinta 15min“ startas sutampa su Vilniuje rengiamu faktų tikrinimo politikos žurnalistikoje forumu „Truth Matters“. Tarptautinį žurnalistų forumą portalas 15min organizuoja drauge su JAV Valstybės departamento remiama mainų programa „Digital Communication Network“.

Renginį remia Lietuvos Užsienio reikalų ministerija, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas ir JAV ambasada Lietuvoje.

Rugpjūčio 19-20 d. vyksiančiame forume dalyvaus kelios dešimtys žurnalistų iš Lietuvos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Suomijos, Čekijos, Moldovos, Baltarusijos, Ukrainos, Gruzijos, Azerbaidžano, Armėnijos bei Bosnijos ir Hercegovinos.

Forume pranešimus skaitys ir diskusijose dalyvaus populiariausio JAV faktų tikrinimo portalo „PolitiFact“ vykdomasis direktorius Aaronas Sharockmanas, CNN redaktorė Emma Lacey-Bordeaux, „Miami Herald“ žurnalistė Patricia Mazzei, tarptautinio faktų tikrinimo tinklo „Poynter“ instituto vadovas Alexios Mantzarlis ir Lietuvoje veikiančio Rytų Europos studijų centro vadovas, TSPMI tyrėjas Linas Kojala.

„Truth Matters“ forumo pranešėjai
„Truth Matters“ forumo pranešėjai

Vizualiai patraukliai informaciją pateikti žurnalistus mokys „The Wall Street Journal“ multimedijų redaktorius Brianas McGillas.

Penktadienį, rugpjūčio 19 dieną, nuo 9 iki 12 val. forume, kuris vyks TSPMI (Vokiečių g. 10, 402 aud.), gali dalyvauti visi norintys. Tiesioginę transliaciją iš šios konferencijos dalies galėsite stebėti ir portale 15min. Čia galėsite išgirsti L.Kojalos pranešimą apie tiesos svarbą politikoje, diskusiją apie JAV prezidento rinkimus bei A.Sharockmano pranešimą apie faktų tikrinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius