Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvilgsnis į tarpukario Lietuvą – per pašto antspaudus

Vilniaus centriniame pašte pristatoma filatelisto Liudo Mažylio paroda „Tarpukario Lietuvos pašto antspaudai: 1919–1940 m. ir vėlesnis jų naudojimas“. Ekspozicijoje galima išvysti įvairių kalendorinių pašto antspaudų tipų naudojimo pavyzdžių bei tarpukariu leistų pašto ženklų, išlikusių ant žymių XX a. Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjų rašytų laiškų ir kitų dokumentų. 
Filatelistas L.Mažylis
Filatelistas L.Mažylis / Lietuvos pašto nuotr.

Iš savo kolekcijos L. Mažylis pristato įvairių kalendorinių pašto antspaudų tipus, naudotus tarpukario Lietuvoje veikusiose stacionariosiose pašto įstaigose – nuo pirmųjų antspaudų, įvestų 1919 m., ir pašto antspaudų, kuriais naudotasi per visą nepriklausomos Lietuvos gyvavimo laikotarpį, iki antspaudų, naudotus sovietų (1940–1941 m.), nacistinės Vokietijos (1941–1944 m.) ir antrosios sovietų (nuo 1944 m.) okupacijos laikotarpiu.

„Šie pašto antspaudai ženklina itin svarbų – Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo laikotarpį. Drauge jie atspindi ir pašto paslaugų plėtrą Lietuvos teritorijoje, nes eksponuojami antspaudai su daugybės mažųjų Lietuvos vietovių pavadinimais. Ypač įdomu pasižiūrėti, kiek tie antspaudai dar buvo išlikę ir naudoti okupacijos laikotarpiais“, – teigė filatelistas L. Mažylis.

Eksponatai, kuriuos pristatau, turi ir tam tikrą pridėtinę vertę, nes juose regimi ne tik antspaudai, bet ir lietuviški pašto ženklai, – sakė L.Mažylis.

Jis Vilniaus centriniame pašte veikiančioje parodoje kviečia apsilankyti tik ne tik filatelijos ekspertus. „Eksponatai, kuriuos pristatau, turi ir tam tikrą pridėtinę vertę, nes juose regimi ne tik antspaudai, bet ir lietuviški pašto ženklai – nuo 1918 m. pab.–1919 m. pr. „baltukų“ iki paskutiniaisiais Nepriklausomybės metais išleistų pašto ženklų, tarpukariu leistų atvirukų.

Pagaliau tai – lakūnų Dariaus ir Girėno bei Felikso Vaitkaus skrydžių metu gabentas paštas ir žymių Lietuvos kultūros ir visuomenės veikėjų pašto korespondencija“, – pažymėjo L. Mažylis.

Parodoje eksponuojama tarpukario Lietuvos profesorių Juozo Bagdono, Kazio Grybausko, Prano Mažylio, Mykolo Romerio, rašytojų Adomo Lasto, Marijos Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos, politikos veikėjų teisininkų Mykolo Sleževičiaus, Zigmo Toliušio, Europos krepšinio čempiono Leono Baltrūno pašto korespondencija.

L. Mažylis yra Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius. Filatelija, pasak jo, yra „vaikystė pomėgis, kuris šiandien tapo dominuojančiu laisvalaikio užsiėmimu ir savotišku gyvenimo būdu“. L. Mažylis domisi ne tik tarpukario Lietuvos paštų veikla, bet ir carinės Rusijos imperijos pašto plėtra mažosiose Lietuvos vietovėse. Šiemet Gloguve, Lenkijoje, vykusioje tarptautinėje filatelijos parodoje už ekspoziciją „Kauno gubernijos teritorijos pašto antspaudai nuo 1860 iki 1915 m.“ jis pelnė didįjį paauksuotąjį medalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius