-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

1 mlrd. eurų Lietuvos ekonomikai: taikant informacines technologijas, bus stiprinamos neįgaliųjų komunikavimo galimybės

Startuoja nauja Ekonomikos ir inovacijų ministerijos priemonė „Geresnės neįgaliųjų komunikavimo galimybės pasitelkiant informacines technologijas“. Ji skirta dviem informacinių technologijų sprendimams, kurie skirti neįgaliesiems, sukurti, rašoma ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Ekonomikos ir inovacijų ministerija
Ekonomikos ir inovacijų ministerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vienas jų – geresnėms kurčiųjų komunikacijos galimybėms, kitas – aklųjų prieigai prie informacijos užtikrinti. Priemonės finansavimas skirtas jos įgyvendintojui – Neįgaliųjų reikalų departamentui prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Minėtiems projektams numatyta skirti beveik 2,5 mln. eurų lėšų.

„Skatinant visuomenei naudingus inovatyvius sprendimus ir siekiant, kad kuo daugiau žmonių galėtų naudotis išmaniomis technologijomis, bus sukurtos tokios skaitmeninės programos, kuriomis negalią turintys žmonės galės lengviau ir paprasčiau bendrauti ir naudotis viešosiomis paslaugomis. Tai užtikrintų ne tik didesnę šių žmonių įtrauktį į visuomenę, bet ir palengvintų jų skaitmeninius gebėjimus“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Tikimės, kad sukurti informacinių technologijų sprendimai palengvins komunikaciją tiek regėjimo ir klausos negalią turintiems asmenims, tiek juos aptarnaujantiems paslaugų teikėjams, pardavėjams, viešojo sektoriaus atstovams“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Eglė Markevičiūtė.

IT sprendimas klausos negalią turintiems asmenims padėtų gauti lietuvių gestų kalbos vertimo paslaugą, t. y. būtų diegiama mobilioji programėlė, kuri užtikrintų kokybiškesnį nuotolinių lietuvių gestų kalbos vertimo paslaugų teikimą. Ši programėlė leistų ne tik skambinti kurčiajam, bet ir klausos negalios neturintis asmuo galėtų paskambinti savo kurčiam draugui ar klientui ir su gestų kalbos vertėjo pagalba bendrauti ar aptarti dalykinius klausimus.

Regos negalią turintiems asmenims IT sprendimas leistų kokybiškiau žiūrėti filmus. Vartotojas turėtų atsisiųsti programėlę, kurios veikimo principas – garso atpažinimo technologija, naudojantis telefono ar planšetės mikrofonu ir atpažįstant filmo garsus. Tai užtikrintų galimybę akliesiems išgirsti garsus kino teatre, taip pat žiūrint per televiziją rodomus filmus.

Projektams įgyvendinti Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos planuoja pasitelkti partnerius – Techninės pagalbos neįgaliesiems centrą prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Lietuvos aklųjų biblioteką.

Finansuojamos veiklos turi būti baigtos įgyvendinti iki 2026 m. kovo 31 dienos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius