-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

12 pradingusių pasaulio lobių: nuo deimantų iki paslaptingos da Vinčio freskos

Per visą žmonijos istoriją įvairių kultūrų lobiai buvo pavogti arba paslaptingai dingo. Dažnai vertingiausi kūriniai dingdavo karo ar katastrofų metu – tuomet, kai jų neįmanoma apsaugoti. Tiesa, kartais dingusius lobius pavyksta surasti, tačiau daugelio jų buvimo vieta vis dar yra nežinioje. Štai keletas iš jų.
Lobis
Lobis / 123RF.com nuotr.

Airijos karūnos brangenybės

1907 m. iš Dublino pilies pavogtos „Airijos karūnos brangenybės“ (dar vadinamos „Airijos valstybiniais brangakmeniais“) nebuvo susijusios su jokia karūnavimo ceremonija ir tuo labiau nebuvo sudėtos ant karūnos.

Brangenybes sudarė brangakmeniais papuošta Švento Patriko ordino žvaigždė, deimantinė to paties ordino segė ir kaklo papuošalai – visa tai buvo karūnos nuosavybė, rašo „Live Science“

Kai 1783 m. buvo surinktos šios „karūnos brangenybės“, Airiją kontroliavo Didžioji Britanija. Papuošalai buvo pagaminti iš 394 akmenų, paimtų iš karaliaus Jurgio III žmonos, karalienės Šarlotės papuošalų. Juvelyriniai dirbiniai taip pat turėjo Mogolų imperatoriaus rupijų ir galimai Turkijos sultono parūpintų brangakmenių, teigia istorikai.

wikimedia/Dublino policijos pranešimas apie karūnos brangenybių vagystę, 1907 m.
wikimedia/Dublino policijos pranešimas apie karūnos brangenybių vagystę, 1907 m.

Brangakmeniai buvo saugomi bibliotekoje, o dėl to, kad apiplėšimas pavyko, kaltinama apsauga. Kas pavogė brangenybes ir kas su jomis nutiko, iki šiol lieka paslaptis. Apiplėšimu buvo įtariami įvairūs asmenys, tarp jų ir Francis Shackletonas, garsaus keliautojo Ernesto Shackletono brolis, tačiau oficialiai jokių įrodymų nerasta.

Skaičiuojama, kad 2020 m. segės vertė siekė 1,730,000 svarų sterlingų (apie 2 mln. eurų), o Švento Patriko ordino žvaigždė – 1,510,000 svarų sterlingų (apie 1,7 mln eur.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius