Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

20 dažniausiai naudojamų slaptažodžių 2021-aisiais: ar rasite saviškį?

Ar tikrai tinkamai apsaugote savo paskyras? Vienas paprasčiausių būdų išsiaiškinti – pasitikrinti, ar jūsų slaptažodis yra pakankamai stiprus. 2021-aisiais metais atliktas kibernetinio saugumo bendrovės „NordPass“ tyrimas atskleidė populiariausius slaptažodžius 50-yje pasaulio valstybių.
Slaptažodis
Slaptažodis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2021-aisiais „NordPass“ atlikto tyrimo duomenimis, dažniausiai naudojamas slaptažodis yra „123456“. Jis pats populiariausias net 43-iose iš 50-ies tyrinėtų šalių.

Tyrimas taip pat parodė, kuriuos slaptažodžius rinkosi vyrai, kuriuos moterys.

Visą tyrimą rasite čia.

20 populiariausių slaptažodžių visame pasaulyje:

  1. 123456
  2. 123456789
  3. 12345
  4. qwerty
  5. password
  6. 12345678
  7. 111111
  8. 123123
  9. 1234567890
  10. 1234567
  11. qwerty123
  12. 000000
  13. 1q2w3e
  14. aa12345678
  15. abc123
  16. password1
  17. 1234
  18. qwertyuiop
  19. 123321
  20. password123
„Scanpix“ nuotr./Blogiau už silpną slaptažodį yra tik visoms paskyroms naudojamas silpnas slaptažodis, užrašytas ant popierėlio, priklijuoto viešai matomoje vietoje
„Scanpix“ nuotr./Blogiau už silpną slaptažodį yra tik visoms paskyroms naudojamas silpnas slaptažodis, užrašytas ant popierėlio, priklijuoto viešai matomoje vietoje

Tendencijos ir skirtumai tarp šalių ir lyčių

Visose šalyse matyti panašios tendencijos. Kokie žodžiai ir skaičiai vartojami dažniausiai?

1. Paprastos skaičių kombinacijos, pavyzdžiui, pasaulyje dominuojantis „123456“. Šis slaptažodis buvo pats populiariausias 43-yje iš 50-ies šalių, kuriose buvo atliktas tyrimas. Likusiose septyniose šalyse populiariausi slaptažodžiai skyrėsi nedaug: Indijoje populiariausias slaptažodis buvo „password“ (liet. slaptažodis), Indonezijoje – „12345“, Japonijoje – „password“, Portugalijoje – „12345“, Ispanijoje – „12345“, Tailande – „12345“, Ukrainoje – „qwerty“.

2. „Qwerty“ ir jo variantai. Skirtingose šalyse galima pastebėti skirtingas raidžių variacijas (pavyzdžiui, „azerty“ naudojamas prancūzakalbėse šalyse).

3. Meilę išreiškiantys žodžiai, pavyzdžiui, „iloveyou“, „ichliebedich“, „tequiero“. Slaptažodžiams kurti dažnai naudojamas angliškas žodis „sunshine“, prancūziškas „soleil“ (liet. saulė), ispaniškas „corazon“ (liet. širdis).

4. Vardai. Šis tyrimas taip pat rodo, kad žmonės slaptažodžiuose naudoja savo vardus. Tarp tirtų moterų slaptažodžių dažniausiai dominuoja moteriški vardai, o tarp vyrų – vyriški.

Slaptažodžiams įkvėpimo semiamasi ir iš muzikos: dažnai naudojami grupių pavadinimai ir atlikėjų vardai.

5. Pramogos ir popkultūra. Slaptažodžiai „naruto“, „pokemon“, „kalleanka“ (švediškasis ančiukas Donaldas) – tai tik keli animacinių filmų personažai, patekę į populiariausiųjų slaptažodžių sąrašą. Slaptažodžiams įkvėpimo semiamasi ir iš muzikos: dažnai naudojami grupių pavadinimai ir atlikėjų vardai, tarp jų „blink-182“ ir „eminem“. Įdomu tai, kad „metallica“ ir „slipknot“ buvo populiaresni tarp vyrų, moterys slaptažodžiuose dažniau naudojo „justinbieber“, „onedirection“ ir „tokiohotel“.

6. Populiariausiųjų slaptažodžių sąrašuose bene labiausiai dominavo sportas, ypač futbolas. Beveik visų šalių slaptažodžiuose rasti vietinių futbolo komandų pavadinimai. Pavyzdžiui: „colocolo“ Čilėje, „nacional“ Brazilijoje, „sparta“ Čekijoje, „marseille“ Prancūzijoje, „schalke04“ Vokietijoje, „olympiakos“ Graikijoje. Jungtinės Karalystės slaptažodžiuose buvo naudojami beveik visos „Premier“ lygos komandų pavadinimai, pirmavo „liverpool“ ir „arsenal“. Verta paminėti, kad su futbolu susijusius slaptažodžius dažniau rinkosi vyrai.

Slaptažodžiai darosi vis nesaugesni

„NordPass“ tyrimas taip pat atskleidžia, kiek laiko įsilaužėliui prireiktų atitinkamam slaptažodžiui nulaužti. Net 169-is iš 200-ų slaptažodžių (84,5 proc.), atsidūrusių populiariausių pasaulyje sąraše, galima nulaužti greičiau nei per sekundę. 2020-aisiais kurti slaptažodžiai buvo kiek saugesni – per mažiau nei sekundę buvo galima nulaužti 73 proc. jų.

Svarbu suprasti, kad slaptažodžiai yra vartai į mūsų skaitmeninį gyvenimą.

„Deja, slaptažodžiai vis silpnėja, o žmonės vis dar nesilaiko tinkamos slaptažodžių „higienos“, – sako bendrovės „NordPass“ vadovas Jonas Karklys. – Svarbu suprasti, kad slaptažodžiai yra vartai į mūsų skaitmeninį gyvenimą, o kadangi vis daugiau laiko praleidžiame internete, darosi nepaprastai svarbu geriau pasirūpinti savo kibernetiniu saugumu.“

Asmeninio arch. nuotr./Jonas Karklys
Asmeninio arch. nuotr./Jonas Karklys

Ką daryti, jei savo slaptažodį radote populiariausiųjų sąraše?

„NordPass“ vadovas J.Karklys pataria imtis kelių paprastų veiksmų, kad jūsų paskyrų slaptažodžiai taptų saugesni.

1. Jei populiariausiųjų sąraše radote savo slaptažodį, būtinai pakeiskite jį kur kas stipresniu. Tam, kad sukurtumėte tikrai sudėtingą slaptažodį, geriausia naudoti virtualų slaptažodžių generatorių.

2. Slaptažodžius saugokite slaptažodžių tvarkyklėje. Pasaulyje žmonės turi vidutiniškai po 100 paskyrų, todėl būtų neįmanoma atsiminti visų slaptažodžių, jei jie visi būtų skirtingi ir sudėtingi. Slaptažodžių tvarkyklės yra puikus sprendimas, tačiau svarbu įsitikinti, kad naudojate patikimą ir, geriausia, trečiosios šalies audituotą paslaugų teikėją.

3. Naudokite kelių veiksnių autentifikavimą. Nesvarbu, ar tai būtų biometrinis autentifikavimas, ar žinutė telefone, ar fizinis raktas (angl. physical key), papildoma apsauga gali tik padėti.

Metodika: Populiariausiųjų slaptažodžių sąrašas sudarytas, bendradarbiaujant su nepriklausomais tyrėjais, kurie specializuojasi kibernetinio saugumo incidentų tyrimuose. Tyrime įvertinta 4 terabaitų dydžio duomenų bazė.

Apie „NordPass“

„NordPass“ – slaptažodžių tvarkyklė verslo ir privatiems klientams. Naujausių algoritmų pagalba ši slaptažodžių tvarkyklė užtikrina vartotojų duomenų saugumą. Palanki kaina, patogumas ir paprastas naudojimas – svarbiausi dalykai, į kuriuos buvo atsižvelgta kuriant „NordPass“. Vartotojai gali naudotis šia slaptažodžių tvarkykle savo kompiuteriuose, išmaniuosiuose telefonuose ir naršyklėse. Jų slaptažodžiai yra užkoduojami vartotojo įrenginyje, todėl tik pats vartotojas gali juos matyti. „NordPass“ priklauso „Nord Security“ produktų grupei.

Daugiau informacijos: nordpass.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius