-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 įspūdingi didžiausių technologijų kompanijų biurai: kaip jie atrodo?

Ne paslaptis, kad daugelis korporacijų mėgsta dideles, prabangias ir akį traukiančias būstines. Nesvarbu, ar tai būtų provokuojanti architektūra, ar biuruose pritaikyti išmanieji sprendimai – didžiausios technologijų įmonės mėgsta savo biurais parodyti pasauliui, kokios modernios jos yra. Štai kaip atrodo 5 technologijų milžinių centrinės būstinės.
„Apple“ centrinė būstinė Kalifornijoje
„Apple“ centrinė būstinė Kalifornijoje / „Apple“

„Apple“

Didžiausio kada nors sukurto „Apple“ gaminio negalėsite pasiimti namo, tačiau jį tikrai verta pamatyti.

„Apple Parkas“ – taip vadinama „Apple“ įmonės būstinė, įsikūrusi Kalifornijoje. Darbuotojams šis pastatas buvo atidarytas 2017 m. balandį, dar tebevykstant jo statyboms, ir tapo antruoju „Apple“ miesteliu. Dėl pagrindinio pastato mastelio ir apskrito dizaino, statinys užsienio žiniasklaidoje buvo pramintas „kosminiu laivu“.

„Apple“/„Apple“ centrinė būstinė Kalifornijoje
„Apple“/„Apple“ centrinė būstinė Kalifornijoje

Šis parkas tapo vienu iš paskutiniųjų Steve'o Jobso pristatytų produktų prieš jo mirtį. Masyvus žiedo formos pastatas tapo „Apple“ prekinio ženklo dalimi bei yra siejamas su kompanijos atsidavimu technologijoms ir žaliajam kursui – visas pastatas aprūpinamas 100 proc. atsinaujinančia energija.

Žiedo formos pastatas naudoja natūralią ventiliaciją – devynis mėnesius per metus jo nereikia nei šildyti, nei vėsinti. Pastatas taip pat yra atsparus vidutinio lygio žemės drebėjimams.

Steve'as Jobsas norėjo, kad „Apple“ miestelis būtų ne tiek panašus į verslo parką, kiek į gamtos prieglobstį. Dėl to 80 proc. teritorijos sudaro žalioji erdvė, apsodinta sausrai atspariais medžiais ir apylinkių vietiniais augalais, o pagrindinio pastato centriniame kieme yra dirbtinis tvenkinys. Žinoma, didžioji dalis medžių yra obelys.

„Apple“/Steve'o Jobso garbei pavadinta pagrindinė „Apple“ centrinės būstinės salė
„Apple“/Steve'o Jobso garbei pavadinta pagrindinė „Apple“ centrinės būstinės salė

Biurų pastate yra vietos 12 tūkst. darbuotojų ir daugybė patogumų, kuriais jie gali mėgautis: septynios kavinės, auditorija, vadinama „Steve Jobs Theatre“ (joje dažniausiai pristatomi nauji „Apple“ produktai), 10 tūkst. kvadratinių metrų ploto sveikatingumo centras.

Po žeme vinguriuoja paslėpti keliai ir automobilių stovėjimo aikštelės, tačiau dar didesnė įdomybė – visame pastate nėra langų. Vietoje to, sukurtos stiklo sienos (angl. glass walls) – visos išorinės (ir vidinės sienos, atskiriančios darbuotojų stalus) sienos yra vien iš stiklo.

Žemės sklypo kaina buvo įvertinta 160 mln. dolerių, o pagrindinio pastato vertė, anot „Apple“, yra 4,17 milijardai dolerių. Centrinę būstinę galima aplankyti ir turistams.

„Meta“

2015 m. kovo mėn. atidarytas „Facebook“ (dabar „Meta“) miestelis Menlo Parke, Kalifornijoje, yra įspūdinga vieta. Didžiulėje erdvėje dirba daugiau kaip 2800 darbuotojų, o Markas Zuckerbergas sėdi prie stalo pačiame centre.

Dizainas orientuotas į socialinės aplinkos kūrimą, todėl statinys pasižymi plačiomis atviromis patalpomis su stiklinėmis sienomis. Be to, „Meta“ būstinėje kruopščiai naudojamas spalvingas apšvietimas ir dažų schemos.

Bene labiausiai išsiskiriantis pastato bruožas – devynių akrų ploto žalioji erdvė ant jo stogo, apsodinta 400 medžių.

„Meta“ pasamdė konsultantus, kurie padėjo projektuoti Disneilendą. Nors čia nėra atrakcionų parko, yra kavinių ir restoranų, taip pat ledų užkandinė, bankas ir spalvingi biurų pastatai.

Tarp senojo ir naujojo pastato važinėjama maršrutiniais autobusais ir dviračiais. Automobilių stovėjimo aikštelėje yra net nemokama elektromobilių įkrovimo stotelė.

Facebook nuotr./Facebook biuras
Facebook nuotr./Facebook biuras

„Google“

„Googleplex“ – 190 tūkst. kvadratinių metrų miestelis pietų Kalifornijoje, pilnas sudėtingų pastatų, takų, tvenkinių, fontanų ir parkų.

Interjerą puošia šešėlinės lempos, didžiuliai guminiai kamuoliai ir kiti įdomūs baldai, taip pat ryškios spalvos ir freskos, kurių tematika dera su išskirtiniu „Google“ logotipu.

123RF.com nuotr./„GooglePlex“
123RF.com nuotr./„GooglePlex“

Įrengtos kelios smėlio tinklinio aikštelės, 18 kavinių su įvairiais valgiaraščiais, saulės baterijos, du nedideli baseinai, fitneso klasės, sporto klubas ir nemokama skalbykla.

Žemė buvo įsigyta iš „Silicon Graphics“, garsiojo Juros periodo parko dinozaurų kūrėjų.

„Samsung“

„Samsung“ miestas (angl. Samsung Town) – didelis biurų parkas Seule, Pietų Korėjoje. Kompleksą sudaro 4 žymūs biurų dangoraižiai ir 131 mažesnis pastatas, kuriame įrengtos laboratorijos, biurai, poilsio patalpos ir svečių namai atvykstantiems mokslininkams.Taip pat yra kavinės, sporto salė, dešimt krepšinio aikštelių, keturios badmintono aikštelės, trys futbolo aikštės, du beisbolo aikštynai ir laipiojimo siena.

Wikimedia/„Samsung“ centrinė būstinė
Wikimedia/„Samsung“ centrinė būstinė

Pagalvota ir apie darbuotojų vaikus – čia laukia 150 mokytojų, padedančių dirbantiems tėvams. „Samsung“ teigimu, kas dieną teritorijoje būna apie 900 vaikų.

Nors pastatai griežtas saugomi, „Samsung“ inovacijų muziejus yra atviras visuomenei.

„Microsoft“

„Microsoft Redmond Campus“ – centrinė būstinė, įsikūrusi Vašingtone. „Microsoft“ čia įsikūrė 1986 m. Nuo įkūrimo būstinė buvo ne kartą plečiama ir šiuo metu skaičiuojama, kad joje yra daugiau kaip 740 000 kvadratinių metrų biuro patalpų, išsidėsčiusių 120 pastatų, ir dirba daugiau kaip 50 tūkst. darbuotojų.

„Microsoft“/„Microsoft“ centrinė būstinė
„Microsoft“/„Microsoft“ centrinė būstinė

2009 m. miestelyje baigtas statyti prekybos centras, kuriame yra ir futbolo aikštė. Teritorijoje taip pat yra namelių medžiuose, kuriuose galima rengti susitikimus, grožio salonai, tinklinio, beisbolo žaidimų aikštelės.

Šiuo metu „Microsoft“ renovuoja savo centrinės būstinės pastatus – planuojama, kad statybos baigsis 2023-2025 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius