-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 pavojai, kuriuos kelia dirbtinis intelektas

Dirbtinis intelektas laikomas revoliucine technologija, galinčia smarkiai patobulinti mūsų gyvenimo kokybę. Tačiau yra ir kita medalio pusė.
Dirbtinis intelektas
Dirbtinis intelektas / 123RF.com nuotr.

Dirbtinis intelektas (DI) sparčiai tobulėja – nuo SIRI iki savaeigių automobilių. Nors mokslinėje fantastikoje DI dažnai vaizduojamas kaip robotas, turintis į žmogų panašių savybių, iš tiesų jis gali apimti daug daugiau.

Prof. Andreas Kaplanas ir prof. Michaelas Haenleinas 2018 m. publikuotame straipsnyje DI apibrėžė kaip „sistemos sugebėjimą teisingai interpretuoti išorinius duomenis, mokytis iš jų ir panaudoti tokias žinias, kad būtų įgyvendinti konkretūs tikslai ir uždaviniai, lanksčiai juos pritaikant“

Dabartinis dirbtinis intelektas vadinamas siauruoju dirbtiniu intelektu (arba silpnuoju dirbtiniu intelektu), nes jis skirtas atlikti siaurą užduotį (pvz., tik veido atpažinimą, paiešką internete ir kt.).

Tačiau ilgalaikis daugelio tyrėjų tikslas – sukurti bendrąjį dirbtinį intelektą (AGI). Nors siaurasis DI gali pranokti žmones bet kokioje konkrečioje užduotyje, pavyzdžiui, žaisdamas šachmatais ar spręsdamas lygtis, AGI pranoktų žmones beveik kiekvienoje kognityvinėje užduotyje.

Kylantis nerimas

Kadangi dirbtinis intelektas tampa vis sudėtingesnis ir labiau paplitęs, vis garsiau pasigirsta balsų, įspėjančių apie esamus ir būsimus jo pavojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius