-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„5 žirafų pločio“ asteroidas savaitgalį praskries netoli Žemės

Netrukus pro Žemę ir Mėnulį praskries maža uoliena, pavadinta 2024 BJ. Ji buvo atrasta tik sausio 17 d., o prie mūsų planetos priartės šeštadienį, sausio 27 d. Apskaičiuota, kad objektas yra 25 metrų skersmens ir yra vienas iš arti Žemės esančių objektų, rašo iflscience.com.
Asteroidas
Asteroidas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Žemė Asteroidas

Nors kosminiu požiūriu praskriejimas yra artimas, 2024 BJ skries už 353 000 kilometrų. Tai sudaro 92 proc. vidutinio atstumo tarp Žemės ir Mėnulio. Objektas pirmą kartą priartės prie Mėnulio apie 16 val. Lietuvos laiku, o po to maždaug po trijų su puse valandos pasieks artimiausią atstumą su Žeme. Vaizdo tiesioginę transliaciją organizuoja projektas „Virtualus teleskopas“ (The Virtual Telescope Project – angl.).

2024 BJ yra viena iš 158 naujų kosminių uolienų, aptiktų nuo metų pradžios, ir viena iš 119 „Apollo“ tipo uolienų. Tai – objektai, kurie kerta Žemės orbitą artimiausiame Saulės taške, bet kurių orbita tęsiasi gerokai toliau. Tiesą sakant, 2024 BJ yra šiek tiek arčiau Saulės nei mūsų planeta, tačiau jos trajektorija tęsiasi gerokai toliau už Marso orbitą.

Žmonėms vis geriau sekasi iš anksto aptikti potencialiai pavojingus asteroidus prieš jiems priartėjant, nors kartais įspėjimai gaunami likus vos kelioms minutėms iki jų atsiradimo. Šį savaitgalį buvo prognozuota, kad virš Vokietijos į atmosferą įskries meteoras, ir tai buvo tik aštuntas kartas, kai tokia prognozė išsipildė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius