Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 26

6 gąsdinantys dalykai kosmose: klajojančios juodosios skylės ir supernovos

Erdvė tarp mūsų planetos ir viso kito Visatoje yra didelė nežinomybė, pilna keistų ir protu sunkiai suvokiamų objektų. Nuo megakometų iki juodųjų skylių – štai šeši baisiausi dalykai, kurie laukia kosmoso platybėse, rašo „Live Science“.
Kosmosas
Kosmosas / 123RF.com nuotr.

Supernovos „žūties zona“

Vienas iš kosmoso sklindančių siaubų – katastrofiškos supernovos potencialas. Jei žvaigždė žūsta per didžiulį sprogimą, vadinamą supernova, viskas, kas yra tam tikroje „žūties zonoje“, bus sunaikinta intensyvios spinduliuotės bangų.

NASA/CXC/SAO; Optical: NASA/STScI; Radio: NSF/NRAO/VLA/Cassiopeia A supernova
NASA/CXC/SAO; Optical: NASA/STScI; Radio: NSF/NRAO/VLA/Cassiopeia A supernova

Astronomai apskaičiavo, kad žūties zona tęsiasi 40 ar 50 šviesmečių nuo supernovos sprogimo, ir nėra žinoma, kad artimiausiu metu sprogtų kokia nors žvaigždė, esanti tokiu atstumu nuo Žemės.

Tačiau gali būti, kad tolimesnių supernovų skleidžiami didelės energijos rentgeno ir gama spinduliai gali sąveikauti su Žemės atmosfera ir pažeisti ozono sluoksnį, o tai palengvintų pavojingos ultravioletinės Saulės spinduliuotės patekimą į mūsų planetos paviršių.

Megakometos

2021 m. mūsų Saulės sistemoje pasirodė didžiausia visų laikų kometa. 137 kilometrų skersmens, su 50 kartų didesniu už ankstesnę rekordininkę lediniu branduoliu, kometa C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) yra tokia didelė, kad jos masė yra net 100 000 kartų didesnė nei vidutinės kometos masė.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Laimei, prognozuojama, kad 2031 m., kai ši monstriška kometa labiausiai priartės prie Žemės, ji vis tiek nuo mūsų bus nutolusi per 1,6 mlrd. km.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius