Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 įdomūs išradimai, pakeitę pasaulį

Žmonės yra sugalvoję ir sukūrę nuostabių išradimų. Nuo to momento, kai kažkas trenkė akmenį į žemę ir sukūrė pirmąjį aštriabriaunį įrankį, iki pirmojo rato, Marso roverių ar interneto. Tiesa, išradimų istorijoje vieni yra daug svarbesni už kitus. Štai keletas iš jų.
Elektra
Elektra / 123RF.com nuotr.

Kompasas

Senovės jūrininkai navigacijai naudojo žvaigždes, tačiau šis metodas neveikė dieną arba debesuotomis naktimis, todėl buvo pavojinga keliauti toli nuo kranto.

Pirmasis kompasas buvo išrastas Kinijoje Han dinastijos laikais, tarp II a. pr. m. e. ir I a. po Kr., tačiau pirmą kartą navigacijai panaudotas XI-XII amžiuje.

123rf.com nuotr./Žemėlapis
123rf.com nuotr./Žemėlapis

Netrukus po to ši technologija į Vakarus pateko per jūrinius kontaktus. Kompasas leido jūrininkams saugiai plaukti toli nuo sausumos, atvėrė pasaulį tyrinėjimams ir vėlesnei pasaulinės prekybos plėtrai. Kompasas – iki šiol plačiai naudojamas prietaisas – visiems laikams pakeitė mūsų žinias ir supratimą apie Žemę.

Kontraceptikai

Kontraceptinės tabletės, prezervatyvai ir kitos kontracepcijos priemonės ne tik sukėlė seksualinę revoliuciją išsivysčiusiose šalyse, nes leido vyrams ir moterims užsiimti lytiniais santykiais laisvalaikiu, o ne prokreacija, bet ir drastiškai sumažino vidutinį palikuonių skaičių, tenkantį vienai moteriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius