Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 metai vienoje įmonėje: kokia ta (savi)motyvacijos paslaptis?

Dirbant vienoje įmonėje ilgą laiką daug darbuotojų skundžiasi sumažėjusia motyvacija ir pradeda dairytis į kitas organizacijas. Tačiau, kokios perspektyvos laukia ilgamečio darbuotojo, labai priklauso nuo jo indėlio ir požiūrio.
IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas Paulius Plukas.
IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas Paulius Plukas. / „Devbridge“ nuotr.

IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas Paulius Plukas bendrovėje dirba jau devynerius metus ir yra įsitikinęs, kad vienas iš tai nulemiančių aspektų – savimotyvacija. Tačiau taip pat vienas pagrindinių aspektų, kas padeda iš naujo vis atrasti savo darbovietę – tai galimybė kiekvienąkart prisidėti prie vis kitokių projektų, kurie atneša naujų iššūkių ir padeda augti kaip specialistui.

Pirmas darbas – dar universitete

Pauliaus karjera programinės įrangos srityje prasidėjo jam dar studijuojant programinės įrangos kūrimą.

„Studijų metais, kas dabar jau yra įprasta, kaip tik buvo prasidėjusi mada įsidarbinti dar net nebaigus bakalauro. Labai neskubėjau – studijavau Kaune, gyvenau pas tėvus, tad leidau sau ramiai pasižvalgyti darbo rinkoje“, – šypsosi pašnekovas.

Pirmas jo darbas buvo dar bakalauro metu – jį susirado per darbo biržą – Kauno nevyriausybinių organizacijų paramos centre, kur maketavo laikraštį.

„Nors šis darbas ir nebuvo pagal mano išsilavinimą, tačiau jis buvo labai įdomus – išmokau dirbti su CorelDRAW programų paketu ir perpratau maketavimo subtilybes. Vis dėlto, po kurio laiko nusprendžiau nerti į savo sferą ir cv.lt radau įmonės skelbimą, kurioje pasirodo, dirbo ir mano grupės draugas. Taip, atsitiktinumų pagalba, pradėjau dirbti vokiško kapitalo įmonėje“, – pasakoja P.Plukas.

Būtent čia susiformavo jo darbinė specialybė – darbas su Microsoft .NET, HTML, JavaScript technologijomis.

„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas Paulius Plukas.
„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas Paulius Plukas.

Vėliau sekė dar kelios įmonės, iš kurių vienoje pradirbo beveik šešerius metus.

„Mano darbų profilis nesikeitė, tačiau vis daugiau darbo laiko apėmė projektų vadovo pozicijos funkcijos. Ši patirtis padėjo įgauti naujų įgūdžių ir labiau atrasti save lyderystėje. Kai turi ne tik programuoti, bet ir spręsti klientui kylančius klausimus bei komandos problemas – nepastebi, kaip greitai augi“, – dalijasi IT ekspertas.

Į parduotuvę – gyvo kontakto paieškos

Paskutinėje įmonėje besikeičiant prioritetams, taip sutapo, kad vis daugiau kolegų pradėjo dirbti „Devbridge“.

„Manęs vis pasiteiraudavo, o kada gi aš prisijungsiu? Tačiau, net ir persikraustęs į Vilnių, tęsiau darbą ankstesnėje darbovietėje – dar 2-3 metus nuotoliniu būdu. Tačiau pradėjau jausti, kad toks darbo modelis yra gana vienišas ir norėjosi grįžti prie komandinio darbo. Kaip juokaudavo vienas draugas – visą dieną praleidus namuose, vakarais norisi eiti į parduotuvę, kad bent žmones pamatytum gyvai“, – kalba vadovas.

Jis įmonėje pradėjo dirbti 2014 m., kai Vilniuje dar net nebuvo atidarytas biuras. Pasak P.Pluko, sprendimą nulėmė galimybė dirbti su Šiaurės Amerikos rinka, amerikietiškas vadybos modelis, galimybės vykti į komandiruotes.

Vadovas buvo vienas iš pirmųjų biuro darbuotojų ir matė, kaip biuras nuo kelių darbuotojų išaugo iki beveik 300.

O kaip paaugo jis pats?

„Atėjau čia dirbti kaip komandos vadovas – šioje pozicijoje esu ir dabar, po devynerių metų – šiuo atžvilgiu niekas nepasikeitė. Kita vertus – radau ir darau tai, kas man patinka. Organizacija – labai dinamiška ir kiekvienąkart, įgyvendinant naują projektą iš vis kitos verslo nišos, tenka išmokti labai daug ir labai greitai“, – įvardija pašnekovas.

Kaip kitą aspektą, kuris nulemia jo norą ir toliau augti šioje darbovietėje – tai pasitikėjimas ir autonomija.

„Kai nuo-iki valdai projektą – ta atsakomybė motyvuoja. Be to, žmogus gali pasirinkti, kaip jis nori tobulėti – vertikaliai ar horizontaliai. Svarbiausia, žinoti, kuria kryptimi – ar technine, ar ir lyderystės. Per darbo atrankos interviu kandidatams visada akcentuoju, kad komandų pagrindas – patyrę specialistai – tai užtikrina efektyvų projektų įgyvendinimą, ir taip pat pagreitina jaunųjų specialistų augimo tempą, nes iš kolegų galima pasimokyti, kaip matyti platesnį vaizdą – kokią vertę vykdomas projektas suteiks ne tik klientui, bet visam to sektoriaus verslui“, – pabrėžia jis.

Nuolatinis augimas

P.Plukas pabrėžia, kad dar viena iš priežasčių, kodėl taip ilgai čia dirba, yra tai, kad projektai, kuriuos vysto, padeda augti visapusiškai – ne tik iš techninės perspektyvos, bet ir kaip žmogui.

„Jaučiu nuolatinį augimą – pavyzdžiui, dirbant su viena investicine įmone, galėjau matyti vidinę virtuvę, kas suteikė gilesnį suvokimą apie tos srities verslą, kuris anksčiau buvo gan tolimas. Tai suteikia galimybę patenkinti smalsumą ir pamatyti tai, ko kasdien kiekvienas tikrai nepamatys. O kas labiausiai džiugina, jog tai vyksta su kiekvienu klientu“, – pabrėžia vadovas.

Taip, pasak P.Pluko, yra todėl, kad kiekvienas projektas yra vis kitoks.

„Visi projektai labai skirtingi, nes kiekvieną sykį tenka dirbti su vis kitu sektoriumi ir spręsti jo savitas problemas“, – dalijasi programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas.

Jo teigimu, vienas iš įsimintinesnių projektų buvo, kai teko dirbti su finansine institucija, kuri valdo milžinišką investicijų portfelį. Šiai įmonei įsigijus panašaus pobūdžio bendrovę, buvo vykdomas jų vidinių sistemų sujungimas ir perkėlimas.

„Reikėjo padėti naują komandą prijungti prie vidinių sistemų, kurios jau egzistuoja, pakeisti duomenų šaltinius, tuo pačiu išlaikant tam tikrą informaciją. Tai buvo labai specifinis uždavinys. Viską reikėjo taip suplanuoti, kad komanda toliau naudotų senus įrankius, bet kartu padėti susiintegruoti į naują įmonę. Tai buvo netipinis projektas, kur reikėjo konfigūruoti, prisidėti prie duomenų migracijos ir pan.“, – dalijasi „Devbridge“ ilgametis darbuotojas.

Anot pašnekovo, sunku išskirti vieną kažkurį įgyvendintą projektą, nes kiekvienas padeda verslui spręsti skirtingus uždavinius, tačiau vienas iš paskutinių, kas kaip tik įvyko rugpjūčio mėnesį, išsiskyrė tuo, kad sukurtas produktas bus pasiekiamas keliems milijonams vartotojų.

„Kūrėme mobiliąją aplikaciją prekybos tinklui, kuris yra vystomas visame pasaulyje ir, kurio pasiekiamumas bus milijoninis. Prie šios aplikacijos vienu metu dirbo net 4 komandos po 10 žmonių“, – įvardija ekspertas.

Ir net įgyvendinus daugybę projektų, jis pabrėžia, kad labai svarbu nepamiršti vieno dalyko – tai atšvęsti kiekvieno pabaigą.

„Kiekvienas projektas, kuris sėkmingai pabaigtas man kelia pasididžiavimo jausmą, nes tai yra šventė – padedame klientui pasiekti jo tikslų, o mes dar kartą įrodome savo profesionalumą ir toliau tobulėjame. Bet, kad tai įprasmintumėme labai svarbu su komanda ar nueiti šventinių pietų, ar išvykti pasiplaukioti baidare – sėkmingas rezultatas nėra savaime suvokiamas dalykas, tai – sistemingo kasdienio darbo rezultatas, kurį svarbu vertinti ir pažymėti“, – primena P.Plukas.

Organizacijos turi neatsilikti nuo tendencijų

P.Plukas įsitikinęs, kad ilgiau bet kurioje organizacijoje dirbantis žmogus žino, kas jį motyvuoja.

„Tačiau tai negali būti žaidimas į vienus vartus – tai turi būti tandemas. Įmonė turi puoselėti kultūrą, vertybes, o individas turi žinoti, ko ieško ir kas jam yra priimtina. Motyvacijai reikia sinergijos – tai nėra vienpusis kelias. Jei žmogus žino, kas jį motyvuoja, kas jam svarbu, tuomet organizacija gali padėti eiti šiuo keliu ar juo pakreipti“, – kalba vadovas.

Jo teigimu, ilgamečiai darbuotojai bendrovėms yra svarbūs tuo, kad jie yra vidinės kultūros nešėjai, puoselėtojai. Būtent per juos persiduoda ir atsispindi, kokios vertybės įmonėje iš tikrųjų vyrauja – jie kuria stabilumą, kuris įrodo, kad organizacija nėra vienkartinis projektas.

„Devbridge“ vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas neslepia, jog išdirbti vienoje įmonėje atsakingose pareigose padeda ir jo būdas.

„Į stresines situacijas reaguoju ramiai – išmokau atskirti, kur esu aš ir kur projektas – sunkumų nepriimu asmeniškai. Sudėtingų situacijų būna nuolat, bet svarbiausia susikoncentruoti į jų sprendimą, o ne emocijas – apgalvoti, koks yra tikslas, ko reikia klientui, kokie verslo prioritetai, kas tame projekte yra svarbiausia. Be to, komanda yra didelis užnugaris – kiekvienam vadovui reikia tai prisiminti – juk darbų delegacija ne tik parodo pasitikėjimą, bet ir suteikia galimybę augti“, – pataria jis.

Tiesa, jis neslepia, kad konkurencija IT sektoriuje – didžiulė, dėl to įmonės turi nuolat jausti rinkos pulsą.

„Organizacijos turi neatsilikti nuo tendencijų – ypač jaunus žmones galima lengvai persivilioti pasitelkus kokias kelias įmantresnes naudas. Dalį žmonių tai suvilioja, ir tai natūralu, nes tai šiuo metu daug kas suprantama kaip higiena, tačiau tai nėra pagrindas – darbuotojus išlaiko vertybinis pamatas. Kaip ir minėjau, organizacija turi turėti visą spektrą – nuo konkurencingo atlygio iki jaukaus biuro, tačiau žmogiškojo ryšio palaikymas nulemia, kiek ilgai norėsis būti tarp madingų sėdmaišių. Esu pastebėjęs, kad geriausiai suvienija iššūkiai – praeitais metais baigėme projektą, prie kurio dirbo keturios komandos – nors buvo labai sunku ir kūrėme sudėtingą rizikos vertinimo sistemą, tačiau iki šiol su malonumu prisimename, kaip buvo įdomu įveikti visus sunkumus kartu“, – apibendrina P.Plukas.

Kaip save motyvuoti

Vis dėlto, 8 žmonių komandos vadovą labiausiai motyvuoja keli dalykai. Visų pirma, tai reali, o ne tik deklaruojama galimybė augti. Kilus idėjai – žinai, kad tai bus išgirsta ir vienaip ar kitaip pavyks įgyvendinti.

„Įmonėje iš mūsų, komandų vadovų, kilo iniciatyva išvažiuojamajam renginiui „Team leads out of office“. Visi turime skirtingų patirčių ir toks neįpareigojantis, vieną dieną trunkantis formatas suteikia galimybę mums pasidalinti savo patirtimis. Čia aptariame kylančias problemas, strateginius klausimus – juk visi susiduriame su tomis pačiomis kliūtimis, bet biure jų aptarti ne visuomet užtenka laiko. Taip pat organizacijoje sudaromos asmeninės programos vadovams, kurios padeda auginti savo, kaip lyderio, kompetencijas – esu jau ne kartą įsitikinęs jų nauda“, – dalijasi pašnekovas.

Visgi, kaip didžiausią motyvaciją, kuri padeda įmonėje išdirbti tiek metų, jo nuomone, yra socialiniai ryšiai – bendravimas su kolegomis.

„Tai yra dalykas, kuris mane veža ir motyvuoja. Pavyzdžiui, mano vienas iš pomėgių yra muzika – nuo vaikystės dainavau chore, vėliau teko prisijungti prie progresyvaus sunkiojo roko grupės, tačiau atsikrausčius į Vilnių, natūraliai nuo jos atitolau. Visgi jaučiau, kad muzika yra manyje. Taip jau susidėliojo, kad priimant vieną kolegą į darbą, užklausiau, ką jis veikia laisvalaikiu – pasirodo, groja būgnais. Tuo metu to nesureikšminau, bet pamažu įsidarbino ir kiti kolegos, kurie irgi buvo muzikalūs, ir taip sukūrėme įmonės grupę „Great Things“, – dalijasi P.Plukas.

„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas Paulius Plukas.
„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas Paulius Plukas.

Koverius atliekanti grupė atlieka pasirodymus vidiniuose įmonės renginiuose, bet praeitų metų rudenį jau debiutavo ir tarptautinėje technologijų konferencijoje „Build Stuff“.

„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas Paulius Plukas.
„Devbridge“ nuotr./IT įmonės „Devbridge“, kuri priklauso „Cognizant“ kompanijai, vyresnysis programinės įrangos inžinierius ir komandos vadovas Paulius Plukas.

„Manau, kad būtent galimybė fokusuotis ne tik į darbą, bet ir už jo ribų, sukuria dar tampresnį ryšį su organizacija. Kiekvienas žmogus turi vis kitokią istoriją, kas mane praturtina kaip žmogų ir padeda atrasti naujovių. Tą patį bandau integruoti ir komandoje – kartą per savaitę turime ilgesnes kavos pertraukas, kurias esame įsitraukę į kalendorius ir tiesiog plepame – kaip sekasi, ką išmokome, kuo gyvename – tai padeda palaikyti ryšį, net, kai dirbame prie skirtingų projektų. Taip pat stengiuosi ir į komandos formavimo užsiėmimus pažiūrėti plačiau – juos paeiliui organizuoja vis kitas kolega, kad kartu geriau pažintumėme vienas kito pomėgius ir atrastumėme kažką naujo – dėl to jau esame išbandę ir karaokę, ir vaidmenų žaidimus ir kt. Svarbiausia – leisti sau atrasti ir eksperimentuoti, kas iš tikrųjų praplečia komforto ribas ir suartina komandą“, – įsitikinęs IT ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius