9 svarbiausi „Apple“ atnaujinimai: išsiųstos žinutės ištrynimas ir pagalba patiriantiems smurtą

Kasmet „WWDC“ konferencija suburia viso pasaulio „Apple“ programinės įrangos kūrėjus, o jos metu paskelbiamos naujienos paliečia visus „Apple“ įrenginių vartotojus. Šį pirmadienį vykusio pristatymo metu naujienų buvo kaip niekad daug. Štai 9 svarbiausi „Apple“ atnaujinimai, apie kuriuos verta žinoti.
„iPhone 13“ pristatymas „Apple shop“ salonuose Vilniuje ir Kaune
„iPhone 13“ pristatymas „Apple shop“ salonuose Vilniuje ir Kaune / TOPO centro nuotr.

Pirk dabar, susimokėk vėliau

„Apple“ pristatė naują „Apple Pay“ funkciją „Apple Pay Later“, leidžiančią už pirkinius mokėti keturiomis dalimis per tam tikrą laiko tarpą be palūkanų. Tai „Apple“ sukurta paslauga „Pirk dabar, mokėk vėliau“ (angl. buy now, pay later, BNPL), integruota į „Apple Pay“ ir įdiegta kartu su „iOS 16“.

Pirkimo sumą galėsite išsimokėti dalimis per šešias savaites. Pirmąją įmoką reikės atlikti iš anksto, o kitas tris – kas dvi savaites. Mokėjimai bus valdomi programėlėje „Wallet“.

Naujas užrakinimo ekranas

„Apple“ paskelbė apie „iOS 16“ operacinę sistemą, kurios dėka „iPhone“ užrakinimo ekranas taps daug labiau personalizuotas.

Bus galima pasirinkti norimą datos ir laikrodžio šriftą, spalvas, rinktis iš naujų ekrano užsklandų bei nuotraukų išvaizdą keisti filtrų pagalba. Taip pat užrakinimo ekrane bus galima keisti valdiklius (pridėti orus, kalendorių ar kitą norimą funkciją), o naujai gauti pranešimai nuo šiol bus atvaizduojami apatinėje dalyje.

Apple/iOS16
Apple/iOS16

Taip pat atsiras „Live Activities“ pranešimų tipas, kuris leis užrakinimo ekrane realiu laiku matyti sporto rungtynių rezultatą ar maisto pristatymo į namus laiką.

„iOS 16“ veiks tik „iPhone 8“ ir naujesniuose modeliuose. „Apple“ šiemet nutraukė palaikymą „iPhone 6S“, „iPhone 7“ ir pirmos kartos „iPhone SE“.

Galima ištrinti siųstą žinutę

Su „iOS 16“ galėsite redaguoti visas žinutes, kurias išsiuntėte programėlėje „Messages“. Taip pat bus galima atšaukti per klaidą išsiųstas žinutes – tai padarius žinutė dings ir gavėjo telefone. „Apple“ taip pat pristatė galimybę jau peržiūrėtą žinutę pažymėti kaip neperskaitytą.

„MacBook Air“ atnaujinimas

Beveik ketveri metai laukimo pasitvirtino – „Apple“ pristatė naują „M2“ lustą savo nešiojamiems „MacBook Air“ kompiuteriams. Naujoji mikroschema savo sparta „Windows“ lenkia du kartus, o sunaudoja tiek pat energijos.

Apple/MacBook Air
Apple/MacBook Air

Taip pat pristatytos dvi naujos spalvos – tamsiai mėlyna „Midnight“ ir švelniai auksinė „Starlight“. Kompiuterių briaunos šiek tiek suapvalintos, padidinta ekrano istrižainė bei suploninti ekraną gaubiantys rėmeliai.

Pagalba patiriantiems smurtą

Naujoji „Apple“ funkcija „Safety Check“ skirta apsaugoti asmenims, patiriantiems smurtą artimoje aplinkoje. Ši funkcija padės naudotojams valdyti prieigą prie programėlių ir slaptažodžių.

Programėlė padės smurtaujantiems žmonėms lengviau nutraukti ryšius su smurtaujančiu partneriu visuose įrenginiuose. Tai jie gali padaryti peržiūrėdami ir panaikindami tam tikrų asmenų prieigą prie „Find My“ vietos nustatymo, turimų duomenų, kontaktų ir kitų aplikacijų.

Sklandus vaizdo skambučių perkėlimas

„FaceTime“ vaizdo skambučiai buvo papildyti funkcija, kuri leis pokalbį sklandžiai perjungti į kitą įrenginį. Tai reiškia, kad „iPhone“ pradėtą vaizdo skambutį vieno mygtuko paspaudimu galėsite perkelti į „Mac“ ar „iPad“.

Nepamiršo ir išmaniųjų laikrodžių

„WatchOS 9“ taip pat sulaukė tiek funkcijų, tiek išvaizdos padailinimų. Nuo šiol „Apple“ siūlo keturis naujus ciferblatus, taip pat naujų bėgimo treniruotės sekimo duomenų atvaizdavimą, miego fazių sekimą, istorijos rinkimą prieširdžių virpėjimo atvejų bei priminimus išgerti tam tikrus vaistus.

Papildyta veido atrakinimo funkcija

Nuo šiol „Face ID“, telefono atrakinimą su savo veidu, galima naudoti tik vertikalioje padėtyje. Nesenai „Apple“ pridėjo papildymą, kad veidu atrakinti savo išmanųjį įrenginį galima ir nenusiėmus veido kaukės, o dabar mūsų laukia dar vienas patobulinimas – atrakinimas ir horizontalioje padėtyje.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Ši funkcija palengvins įrenginio atrakinimą filmų ar vaizdo įrašų žiūrėjimo metu.

Bendra kamera

Netrukus nebereikės pasikliauti vien „Mac“ nešiojamo kompiuterio kamera. „Apple“ paskelbė, kad „MacOS“ suteikia galimybę naudoti „iPhone“ kaip kompiuterio kamerą.

Tam reikės įsigyti specialų stovą, tvirtinamą prie kompiuterio viršaus. Skelbiama, kad jis prekyboje pasirodys vėliau šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius