Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 15

Alergijos, turbulencija ir įpykę šunys: klimato kaita pasaulyje kelia ne vien karštį

Nepakeliamas karštis, sniegas vasaros metu ir siaubingi potvyniai – apie šiuos klimato kaitos efektus per pastaruosius porą metų kalbama itin daug. Akivaizdu, kad žmogaus vykdomos veiklos sukelta klimato krizė pasauliui žadą tikrą chaosą. Tačiau sujaukti orai – ne vienintelis pokytis, kurio galime tikėtis. Nuo maisto grandinėms pavojų keliančių grybelinių infekcijų iki pabrangusių skrydžių – štai kokių netikėtų pokyčių atneš klimato kaita.
Klimato kaita
Klimato kaita / 123RF.com nuotr.

Mažiau miego per metus

Gerai išsimiegoti kartais gali būti sunku dėl pašalinių garsų, streso ar sveikatos sutrikimų. Prie visų šių priežasčių dabar prisideda ir klimato kaita, skelbia mokslininkai.

Išanalizavus 68 šalyse naudotų miego stebėjimo apyrankių duomenis paaiškėjo, kad dėl neįprastai karštų naktų žmonės užmiega vėliau, keliasi anksčiau ir miega mažiau.

Atliktas tyrimas parodė, kad dėl to žmonės kasmet praranda vidutiniškai 44 valandas miego.

Pavojingas fosforas Baltijos pakrantėje

Baltasis fosforas yra minkšta, balta medžiaga, naudojama kaip pagrindinė sudedamoji dalis padegamuosiuose ginkluose, dūmų uždangose ir kitose amunicijos priemonėse.

Baltasis fosforas iš išvaizdos labai panašus į gintarą, tad atpažinti pavojingą cheminę medžiagą sudėtinga.

Ši pavojinga cheminė medžiaga jūroje atsirado ir dėl išmestų bombų. Paskutiniu metu vis dažniau pasigirsta istorijos apie nuo baltojo fosforo nukentėjusius gyventojus. Mokslininkų teigimu, baltojo fosforo kiekis paplūdimiuose tikrai yra padidėjęs, o dėl to kalta klimato kaita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius