-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alikantėje sulaikyta 12 kibernetinių sukčių, iš įmonių išviliojusių 188 tūkst. eurų: pinigai keliavo ir į lietuviškas sąskaitas

Alikantės civilinė gvardija išardė kibernetinių nusikaltėlių grupę, kaltinamą iš vienuolikos Alikantės ir šešių kitų provincijų įmonių išviliojus mažiausiai 188 tūkst. eurų dėl kibernetinio sukčiavimo, vadinamo „BEC“ (verslo el. pašto kompromisas) arba įmonių elektroninio pašto kompromitavimo. Kaip rašo informacion.es, suimta 12 asmenų.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

Tyrimas pradėtas 2022 m. sausio mėn. gavus skundą iš Crevillento mieste įsikūrusios transporto įmonės, iš kurios apgaulės būdu buvo išviliota daugiau nei 37 tūkst. eurų. Skundą pateikusios bendrovės teigimu, ji patyrė kibernetinę ataką ir perėmė tiekėjui siųstus elektroninius laiškus, kurie buvo modifikuoti taip, kad suklaidintų ir nukreiptų sąskaitų faktūrų apmokėjimą į kitas banko sąskaitas.

Šis kibernetinis sukčiavimas vadinamas „BEC“ yra sudėtinga schema, kurioje derinamos sukčiavimo (angl. phishing), apgaulės (angl. vishing) ir socialinės inžinerijos taktikos, nukreiptos prieš mažąsias ir vidutines įmones. Nusikaltėliai siunčia iš el. pašto adresų, apsimesdami verslo paslaugų teikėjais, kad apgautų klientus ir priverstų juos atlikti bankinius pervedimus į nusikaltėlių sąskaitas.

Alikantės pareigūnai ėmėsi tyrimo ir, išanalizavę daugiau kaip penkiasdešimt banko sąskaitų ir šimtus banko operacijų su didelėmis pinigų sumomis, nustatė, kad tai buvo kibernetinių nusikaltėlių grupė, labai aktyviai veikianti visoje šalies teritorijoje.

Aukos

Taigi, be Crevillento mieste apgautos bendrovės, tyrėjai nustatė dar dvi aukas Alikantėje ir Muro mieste bei aštuonias kitas bendroves Madrido, Granados, Astūrijos, Mursijos, Santa Krus de Tenerifės ir Malagos provincijose. Išvilioti pinigai siekė 188 tūkst. eurų sumą. Jie pervesti į kitas banko sąskaitas Ispanijoje arba Lietuvoje, taip pat įsigyta kriptovaliutų.

Jie pervesti į kitas banko sąskaitas Ispanijoje arba Lietuvoje, taip pat įsigyta kriptovaliutų.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad jie ne tik sukčiavo įmonių atžvilgiu, bet ir pasinaudojo pagyvenusio asmens tapatybe, sukūrė kelis profilius interneto svetainėse, skirtose daiktų pardavimui ir pirkimui tarp fizinių asmenų, ir iš septynių pirkėjų išviliojo 2800 eurų. Šie nauji nukentėjusieji pateikė skundus Balearų salose, Burgoso, Leridos, Valensijos, Barselonos, Vizkajos ir Žironos miestuose.

123RF.com nuotr./Kibernetinė ataka
123RF.com nuotr./Kibernetinė ataka

Šio sukčiavimo metu kibernetiniai nusikaltėliai susisiekdavo su potencialiais pirkėjais, tada kviesdavo juos tęsti pardavimą ir pirkti privačiai, paliekant svetainę arba programą. Tuomet nusikaltėliai liepdavo sumokėti už prekę per mobiliojo ryšio mokėjimo platformą. Atlikę mokėjimus, pirkėjai daugiau niekada negirdėjo nei apie nusikaltėlius, nei apie įsigytus produktus.

Civilinė gvardija nustatė 12 įtariamų tinklo narių, gyvenančių Manresoje, Katalonijoje, ir rugsėjo 28-30 d. buvo atliekami areštai ir kratos, kurių metu paimti kompiuteriai, mobilieji telefonai, banko ir kiti dokumentai. Visi sulaikytieji yra 19-24 metų amžiaus vyrai, Maroko ir Ispanijos piliečiai.

Jiems pateikti kaltinimai sukčiavimu, pinigų plovimu, ryšių konfidencialumo pažeidimu, tapatybės vagyste ir priklausymu nusikalstamai organizacijai.

Trys nusikalstamo susivienijimo vadeivos buvo perduoti Manresos teismo pareigūnams ir paleisti į laisvę, taikant jiems kardomąsias priemones – draudimą išvykti iš šalies teritorijos ir įpareigojimą periodiškai atvykti į teismą. Policijos procedūros ir jų tyrimui atlikti paimti daiktai buvo perduoti Elčės 3-iojo įsakymo teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius