Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Apie darbo rinkoje paklausiausius programuotojus: „ateiviška“ IT kalba ir nežmoniška specialistų paklausa

Šiandien beveik nė viena įmonė negali įsivaizduoti sklandaus darbo be informacinių technologijų. Kai kuriais atvejais ir šimtus kartų darbą pagreitinančios programų sistemos ir milžiniškus kiekius duomenų saugančios bazės yra prižiūrimos IT specialistų. Darbo rinkoje jie yra itin konkurencingi ir geriausius šios srities specialistus darbdaviai vilioja įvairiomis priemonėmis. Prasidėjus naujiesiems mokslo metams artėja ir tarptautinė programuotojų diena, tad belaukiant jos, kviečiame susipažinti ką žmonės kalba apie šios srities specialistus.
Programavimas
Programavimas / 123RF.com nuotr.

Praėjusiais metais buvo atlikta gatvės apklausa didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Vilniuje ir Kaune šnekinti praeiviai paklausti, kas sudaro IT industriją, vieningo atsakymo neturėjo. Tačiau dauguma be didesnių problemų iškart įvardijo IT industrijos ambasadorius – programuotojus. Tuo metu įvardinti dar kelias technologijų rinkos specialybes, nėra taip paprasta.

Sostinėje kalbintas Gintautas spėliojo – „inžinieriai, IT inžinieriai. Aš manau, kad jų yra ganėtinai daug, bet pozicijų pavadinimai yra specifiniai. Aš pats ten nedirbu, natūralu, kad jų visų nei turiu žinoti, nei labai žinau”, – sako jis.

VIDEO: Apklausa gatvėje: ką žmonės žino apie programuotojus?

Nors programuotojai yra viena paklausių profesijų globaliu mastu ir vien Lietuvoje jų poreikis yra didžiulis – skaičiuojama, kad iki 2020 m. jis didės net 83 proc. – neretai juos dar gaubia įvairūs mitai, atgyvenę stereotipai. Tai liudija ir ankstesnės dvi apklausos, kuriose žmonėms buvo itin sudėtinga papasakoti, ką veikia programuotojai.

VIDEO: Apklausa gatvėje: programuotojai taiso kompiuterius ir kalba nesuprantama kalba?

Tai, kad apie programuotojo specialybę žmonės nutuokia skirtingai, parodo ir įsivyravę stereotipai. Gatvės apklausos metu buvo domimasi ar, praeivių nuomone, specialistai turėtų mokėti sutaisyti kompiuterį. Vieni sakė, „tikrai ne“, o kiti užtikrintai pareiškė, kad programuotojas privalo mokėti jį sutvarkyti. Taip pat, kad ši profesija yra labiau vyriška, neva moterims joje – ne vieta.

Praeiviai taip pat buvo įsitikinę, kad programuotojai kalbėdami tarpusavyje naudoja tokią kalbą, kuri mažai gali būti suprantama kitų profesijų atstovams. „Jie kalba kažkokia žmonių nesuprantama kalba“, – taip replikavo vienas iš Vilniaus praeivių.

Artėja programuotojų diena

Rugsėjo 13 d. pasaulis švęs tarptautinę programuotojų dieną. Artėjant šiai progai, 15min ir JAV programavimo paslaugų įmonė „Devbridge Group“ domisi, ką žmonės žino apie šią profesiją.

Iniciatyvos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į ryškią šalies perspektyvą – IT sektorių, ypač programuotojo profesiją. Sudominti visuomenę IT industrija, atskleisti dar vieną šalies potencialą ir paneigti nusistovėjusius mitus bei atgyvenusius stereotipus apie šios profesijos atstovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius