Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Aptikta seniausių pasaulyje „sifilio giminaičio“ DNR įrodymų

Prieš tūkstančius metų Brazilijos pakrantėje gyvenę žmonės nešiojo bakteriją Treponema pallidum endemicum, kuri yra artima sifilio sukėlėjo mikroorganizmo giminaitė, atskleidė naujausi DNR tyrimai. Tikėtina, kad dėl šios infekcijos šiai žmonių grupei būta opų burnoje, skaudėdavo blauzdas, rašo „Live Science“.
Sifilio tyrimas
Sifilio tyrimas / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Brazilija Sifilis

Mokslininkai mikrobų DNR rado 2000 metų senumo žmonių skeletuose ir panaudojo ją sudarydami seniausią žinomą iki šiol atrastą sifilio giminaičio genomą. Savo išvadas jie trečiadienį (sausio 24 d.) paskelbė žurnale „Nature“, o jų atradimas mikroorganizmo kilmę nukėlė daugiau nei 1000 metų atgal.

Dėl paties sifilio kilmės diskutuojama nuo tada, kai 1495 m. per Europą nusirito epidemija. Kristupas Kolumbas ir jo vyrai dažnai buvo kaltinami į Europą atvežę lytiškai plintančią infekciją, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad liga žemyne buvo dar prieš jų transatlantinę kelionę.

Šiuolaikiniai tyrimai taip pat atskleidė, kad sifilis yra tik viena iš keturių ligų, kurias sukelia tos pačios artimos šeimos bakterijos. Kitos trys „treponeminės“ ligos – nevenerinis endeminis sifilis, frambezija ir pinta – nėra venerinės ir paprastai sukelia lėtines burnos bei odos infekcijas.

Pastaraisiais dešimtmečiais Europos ir Amerikos archeologai tyrinėjo sifilio ir jam giminingų ne venerinių ligų kilmę, ieškodami šioms ligoms būdingų kaulų pokyčių. Tačiau iki šiol jie nerado jokių genetinių įrodymų apie šias ligas iki pirmosios Kolumbo kelionės į Ameriką.

Dabar Ciuricho universiteto paleogenetikė Verena Schünemann ir jos komanda atrado bakterijos T. pallidum endemicum DNR skeletuose iš archeologinės radimvietės Jabutikabeiros II. Ši vietovė yra netoli Laguna do Camacho, pietinėje Brazilijos pakrantėje.

Jabutikabeiroje II per 1500 metų laikotarpį nuo 1200 m. pr. m. e. iki 400 mūsų eros metų buvo palaidota daugiau kaip 200 žmonių, kiekvienas jų buvo glaudžiai suvystytas ir jam buvo įdėtos įkapės – pavyzdžiui, akmeniniai įrankiai, žuvis ir raudona ochra. Ankstesnė skeletų analizė atskleidė dešimtis kaulų pažeidimų atvejų, kurie bylojo apie treponeminę ligą.

Siekdami išsamiau ištirti šiuos palaikus, Schünemannas su kolegomis ištyrė 99 skeletų kaulų mėginius, ieškodami patogenų DNR. Jie nustatė, kad 37 skeletų kaulų DNR buvo teigiama treponemijų atžvilgiu.

Keturiuose iš 350 m. pr. m. e. – 573 m. po Kr. datuojamuose mėginiuose tyrėjai gavo pakankamai duomenų, kad galėtų atkurti sukėlėjo genomą.

Kaip dėmesį atkreipė tyrėjai, netikėtai šie genomai yra nepaprastai panašūs į šiuolaikinio nevenerinio endeminio sifilio sukėlėjo genomus.

Ši liga plinta tarp žmonių per sąlytį su odos ar burnos pažeidimais. Šiuo metu jis paplitęs karštose, sausringose Viduržemio jūros rytinės dalies ir vakarų Azijos vietovėse – o ne pakrančių, drėgnose vietovėse, pavyzdžiui, Brazilijoje.

Kaip ir venerinis sifilis, nevenerinis endeminis sifilis gali būti gydomas antibiotikais. Tačiau prieš tūkstančius metų Brazilijos čiabuviai greičiausiai neturėjo veiksmingo gydymo, todėl paprasčiausiai gyveno su šia liga.

Projekte nedalyvavusi Arizonos valstybinio universiteto antropologė Brenda Baker elektroniniu paštu „Live Science“ sakė, kad tyrimo rezultatai yra labai įdomūs ir patvirtina hipotezę, jog treponeminės ligos Amerikoje egzistuoja jau seniai.

„Tokio senovinio treponemų genomo atkūrimas leidžia manyti, kad netrukus galėsime užpildyti didžiules spragas mūsų supratime apie šio patogeno evoliuciją ir paplitimą senovėje, nes daugiau aDNA [senovinės DNR] bus atkurta kitose pasaulio vietose“, – sakė ji.

Tiesa, ši nauja nevenerinio endeminio sifilio kilmės data nesuteikia informacijos apie venerinio sifilio kilmę, pažymi V. Schünemann.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius