Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar ateiviai gali rasti Žemę?

Astronomai ieško tolimų planetų stebėdami šešėlį, kurį pasauliai meta praskrieję tarp savo žvaigždės ir Žemės. Jei ateiviai ieško kitos protingos gyvybės, jie galėtų mus pastebėti naudodami tą patį triuką.
Ateiviai
Ateiviai / 123RF.com nuotr.

Dabar mokslininkai nustatė 1715 žvaigždžių sistemų, kurių hipotetiniai gyventojai per pastaruosius 5000 metų galėjo matyti, kaip Žemė perėjo priešais Saulę. Dar 319 žvaigždžių per ateinančius 5 000 metų atsidurs tinkamose padėtyse Žemei pastebėti, birželio 23 d. žurnale „Nature“ rašo astrofizikė Jackie Faherty ir astronomė Lisa Kaltenegger.

Šios 2 034 žvaigždės turėjo arba turės „pirmąją vietą pirmoje eilėje, kad atrastų Žemę kaip tranzituojančią planetą“ – sako J.Faherty iš Amerikos gamtos istorijos muziejaus Niujorke.

Potencialiai gyvenamos planetos

Septyniasdešimt penkios iš šių žvaigždžių yra pakankamai arti, kad žmogaus sukurtos radijo bangos jau pasiekė jas, o septynios iš šių žvaigždžių turi potencialiai gyvenamų planetų.

J.Faherty ir L.Kaltenegger iš Kornelio universiteto naudojo daugiau kaip 1 mlrd. žvaigždžių žemėlapius, sudarytus Europos kosmoso agentūros erdvėlaivio „Gaia“ kuris matuoja žvaigždžių judėjimą ir atstumus nuo Žemės. Tyrėjos nustatė Žemės tranzito zoną – kosmoso sritį, iš kurios žvaigždės gali matyti Žemę kertant Saulę, ir paleido laikrodį pirmyn ir atgal, kad pamatytų, kaip žvaigždės juda į šią zoną ir iš jos.

Alamy/NGC-7635 žvaigždė miglos burbule
Alamy/NGC-7635 žvaigždė miglos burbule

Ankstesniuose tyrimuose buvo nustatytos žvaigždės, iš kurių šiuo metu galima matyti Žemės siluetą priešais Saulę. Tačiau tuose tyrimuose nebuvo atsižvelgta į žvaigždžių judėjimą erdvėje ir laike. Naujasis darbas rodo, kad dauguma žvaigždžių sistemų, iš kurių gerai matyti Žemė, išlaikys šį vaizdą tūkstančius metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius