-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar žinojote, kad žmogus pavasarį užuodžia geriau nei ryklys kraują?

Jūs žinote, kaip kvepia pavasaris. Tas šiek tiek purvą primenantis kvapas mus dažnai nuteikia optimistiškai. Jis primena apie artėjančius darbus sode. Kitiems jis primena vaikystę. Tas žemiškas kvapas ypač jaučiamas palijus. Bet kas tai? Iš kur tas kvapas?
Šilčiausią metų dieną karantino metu ištuštėję Vilniaus parkai
Šilčiausią metų dieną karantino metu ištuštėję Vilniaus parkai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Taip kvepia geosminas – organinis junginys, kurį išskiria įvairios žūvančios bakterijos (melsvabakterės, Streptomyces ir pan.) Geosminas yra atsakingas už žemišką burokėlių kvapą. Ir tą kvapą, kurį jaučiate, kai kauptuku išjudinate žemę. Ir tą kvapą, kuris ore tvyro po lietaus. Ir kai kurių karpių bei šamų kvapą.

Žmogaus nosis yra itin jautri geosminui – mes galima aptikti šį junginį net tada, kai jo koncentracija siekia 5:1 000 000 000 000. Tai yra, žmogus geosminą užuodžia geriau nei ryklys kraują. Įdomu tai, kad dauguma žmonių geosmino kvapą laiko maloniu, o skonį – itin nemaloniu. Jei geosmino kvapas ar skonis jaučiamas geriamame vandenyje, žmonės tą vandenį gali palaikyti užterštų. Geosminas yra nepavojingas, tačiau gali perspėti apie vandenyje esančias bakterijas. Kita vertus, jei vanduo yra rūgštus, geosminas virsta beskoniais ir bekvapiais junginiais ir žmonės tą vandenį laikys švaresniu, nors tai irgi nebūtinai yra tiesa. Trumpai tariant, geosmino kvapas ir skonis nėra geri vandens tyrumo indikatoriai.

Net sunku pasakyti, kodėl žmogaus nosis yra taip gerai prisitaikiusi geosminui užuosti. Gali būti, kad tai – atsitiktinumas. Kita vertus, tai taip pat yra kvapas, kurį jaučiame po lietaus – gamtoje tai padėtų žmonėms įvertinti aplinkinės dirvos sausumą.

Geosmino kvapas vilioja kolembolas – mažyčius 1-2 mm dydžio nariuotakojus. Kolembolos ėda Streptomyces bakterijas, tačiau kartu padeda jas platinti. Manoma, kad tai – viena iš priežasčių, kodėl bakterijos tą kvapą skleidžia.

Įdomu ir tai, kad geosminas žuvininkystės pramonei yra šiokia-tokia problema. Geosminą išskiriančios bakterijos dažnai veisiasi ir žuvų fermose. Tai žuvims gali suteikti nemalonų purvo kvapą, kuris mažina žuvies vertę rinkoje. Todėl tokiose fermose žuvys dažnai prieš pardavimą yra laikomos atskiruose tvenkiniuose. Čia jos yra nešeriamos – laukiama, kol iš jų pasišalins geosminas. Na, o tada jos yra išžvejojamos ir parduodamos.

Taigi, kai kitą kartą būsite lauke ir užuosite tą keistai malonų kvapą, žinokite – tai yra bakterijų išskiriamas geosminas. Šis kvapas jūsų sąmonėje siejasi su žemės darbais, pavasariu ir lietumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius