Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atradimas Egipte – galimai seniausia visų laikų mumija

Archeologų komanda atkasė galimai „seniausią“ ir „išsamiausią“ kada nors Egipte rastą mumiją, pranešė kasinėjimų vadovas.
Egiptas
Egiptas / 123rf.com

Manoma, kad tai vyro, vardu Hekashepes, palaikai. 4300 metų senumo mumiją archeologai rado netoli Kairo esančioje senovinėje kapavietėje iš šalies penktosios ir šeštosios dinastijos, kuri gyvavo nuo 2500 m. pr. m. e. iki 2100 m. pr. m. e., pareiškė buvęs Egipto antikvarinių vertybių ministras Zahi Hawass.

„Įkišau galvą į vidų, kad pažiūrėčiau, kas yra sarkofago viduje: tai graži vyro mumija, visiškai padengta aukso sluoksniais“, – kasinėjimų vietoje žurnalistams sakė Zahi Hawassas.

Šimtmečių senumo mumija buvo rasta 15 metrų šachtos dugne Sakaros nekropolyje, įtrauktame į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Sakaras, „didingas architektūros šedevras“, yra Memfyje, pirmojoje senovės Egipto sostinėje, rašo „Science Alert“.

Z.Hawassas sakė, kad buvo padaryta dar keletas „svarbių archeologinių atradimų“, įskaitant Meri, karaliaus rūmų „paslapčių saugotojos“, ir Khnum-djed-ef, Unaso piramidžių komplekso šventiko, kapavietes.

Taip pat rasta daugybė dievybių statulų, amuletų, kasdienio gyvenimo įrankių ir akmeninių indų.

„Šis atradimas labai svarbus, nes jis susieja karalius su aplink juos gyvenusiais žmonėmis“, – sakė kitas kasinėjimų grupės archeologas Ali Abu Deshishas, rašo BBC.

Tai įvyko praėjus dienai po to, kai kita archeologų komanda aptiko kito senovinio miesto, vadinamo Luksoru, esančio į pietus nuo Kairo, griuvėsius.

Pastaraisiais metais Egipte buvo padaryta nemažai svarbių archeologinių atradimų, į kuriuos atkreiptas dėmesys kaip į vis didėjančio siekio skatinti šalies turizmo pramonę dalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius