Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atrasta į Jupiterį panaši egzoplaneta gali padėti nežemiškos gyvybės paieškoms

Dabar jau nebeveikiančio Keplerio kosminio teleskopo surinktuose duomenyse pasislėpė egzoplaneta, esanti už 17 000 šviesmečių nuo Žemės.
Kosmosas
Kosmosas / 123rf iliustr.

Tai tolimiausias kada nors planetų medžioklėje užfiksuotas pasaulis, dvigubai viršijantis ankstesnį rekordą. Įdomu tai, kad egzoplaneta yra beveik tiksli Jupiterio dvynė – panašios masės skrieja beveik tokiu pat atstumu, kokiu Jupiteris yra nutolęs nuo Saulės, rašoma naujai publikuotame tyrime.

Pavadinta K2-2016-BLG-0005Lb, ji yra pirmoji egzoplaneta, patvirtinta per 2016 m. duomenų ciklą, kurio metu buvo aptikti 27 galimi objektai, naudojant ne pagrindinį Keplerio aptikimo, o gravitacinio mikrolęšio metodą.

„Keplerio kosminis teleskopas niekada nebuvo skirtas planetoms surasti naudojant mikrolensingą, todėl daugeliu atžvilgiu nuostabu, kad jam tai pavyko“, – sakė Mančesterio universiteto astronomas Eamonnas Kerinsas.

Kosminis aparatas „Kepler“ padėjo plačiai atverti egzoplanetų astronomijos sritį. Jis buvo paleistas 2009 m. ir beveik 10 metų medžiojo už Saulės sistemos ribų esančias planetas, kitaip vadinamas egzoplanetomis. Per tą laiką jo stebėjimų metu nustatyta daugiau kaip 3000 patvirtintų egzoplanetų ir dar 3000 kandidačių, rašo „Science Alert“.

Komanda nustatė, kad egzoplaneta K2-2016-BLG-0005Lb yra maždaug 1,1 karto masyvesnė už Jupiterį ir skrieja aplink savo žvaigždę 4,4 astronominio vieneto atstumu. Vidutinis Jupiterio atstumas nuo Saulės yra 5,2 astronominio vieneto.

„Iš esmės tai identiškas Jupiterio dvynys pagal savo masę ir padėtį nuo Saulės, kurios masė sudaro apie 60 proc. mūsų Saulės masės“, – teigė mokslininkai.

123RF.com nuotr./Jupiteris
123RF.com nuotr./Jupiteris

Nors šiuo metu neturime daugiau duomenų apie šią sistemą, atradimas turi reikšmės nežemiškos gyvybės paieškoms. Yra įrodymų, leidžiančių manyti, kad Jupiteris galėjo suvaidinti svarbų vaidmenį kuriant gyvybei palankias sąlygas Žemėje.

Tad suradus Jupiterio analogus, skriejančius aplink tolimas žvaigždes, šalia būtų galima ieškoti ir potencialių nežemiškos gyvybės planetų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius