Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsakė, ar telefono krovimas per naktį daro žalą įrenginio baterijai

Išmaniojo telefono baterija tarnauja trumpai? Gali būti, kad tai yra susiję su jūsų krovimo įpročiais.
Telefono įkrovimas
Telefono įkrovimas / Shutterstock nuotr.

Telefono akumuliatoriaus tarnavimo laiką lemia keli veiksniai, įskaitant jo gamybos amžių ir cheminį amžių, rašo sciencealert.com.

Pastarasis reiškia laipsnišką akumuliatoriaus degradaciją dėl tokių kintamųjų kaip temperatūros svyravimai, įkrovimo ir iškrovimo įpročiai ir bendras naudojimas.

Laikui bėgant dėl cheminio ličio jonų akumuliatorių senėjimo trumpėja akumuliatoriaus tarnavimo laikas ir našumas.

Tyrimais nustatyta, kad 2019 m. išmaniojo telefono akumuliatorius vidutiniškai gali atlikti 850 pilno įkrovimo ir iškrovimo ciklų, kol jo talpa sumažėja iki mažiau nei 80 proc.

Gamintojo nuotr./Išmanusis telefonas
Gamintojo nuotr./Išmanusis telefonas

Tai reiškia, kad maždaug po 2–3 metų naudojimo liks tik 80 proc. pradinės akumuliatoriaus talpos ir baterija pradės pastebimai greičiau išsikrauti.

Ar turėtumėte krauti telefoną per naktį?

Daugumą naujos kartos išmaniųjų telefonų visiškai įkrauti galima per 30 minučių–2 valandas.

Įkrovimo trukmė priklauso nuo prietaiso akumuliatoriaus talpos – didesnės talpos akumuliatoriaus įkrovimui reikia daugiau laiko, taip pat nuo įkroviklio tiekiamos galios.

Krauti telefono per naktį ne tik nebūtina, bet tai taip pat pagreitina akumuliatoriaus senėjimą. Norint maksimaliai pailginti akumuliatoriaus tarnavimo laiką, reikėtų vengti pilno įkrovimo ciklų (nuo 0 proc. iki 100 proc.).

123RF.com nuotr./Įkroviklis
123RF.com nuotr./Įkroviklis

Bateriją rekomenduojama įkrauti iki 80 proc., taip pat įrenginį reikėtų imti krauti, kai baterija pasiekia 20 proc.

Ar įmanoma bateriją perkrauti?

Teoriškai ličio jonų akumuliatorius galima perkrauti. Dėl to gali kilti saugos pavojus, pavyzdžiui, akumuliatorius gali perkaisti ir užsidegti. Gera žinia ta, kad daugumoje šiuolaikinių telefonų yra įmontuota apsauga, kuri automatiškai sustabdo akumuliatoriaus įkrovimą daugiau nei 100 proc. – taip užkertamas kelias bet kokiai žalai dėl per didelės įkrovos.

Laikui bėgant akumuliatorius gali nusidėvėti. Todėl daugelis gamintojų turi jo reguliavimo funkciją. Pavyzdžiui, „iPhone“ telefonuose yra funkcija, leidžianti įkrovimą sustabdyti ties 80 proc. „Samsung Galaxy“ telefonuose yra galimybė apriboti įkrovimą ties 85 proc.

Ar kraunamas telefonas gali sprogti?

Labai mažai tikėtina, kad jūsų išmanusis telefonas sprogs dėl įkrovimo, ypač atsižvelgiant į tai, kad dauguma telefonų dabar turi automatines apsaugos nuo perkrovimo priemones.

123RF.com nuotr./Prie lovos kraunamas telefonas
123RF.com nuotr./Prie lovos kraunamas telefonas

Vis dėlto per daugelį metų buvo pranešimų apie netikėtai sprogusius telefonus. Paprastai taip atsitinka dėl gamybos klaidų, nekokybiškos aparatinės įrangos arba fizinių pažeidimų.

Ličio jonų telefonų baterijos perkaista, kai įkrovimo metu išsiskirianti šiluma nespėja išsisklaidyti. Tai gali sukelti nudegimus, o kraštutiniais atvejais – gaisrą.

Naudojant netinkamą, sugedusį ar nekokybišką įkroviklį taip pat gali kilti perkaitimo, gaisro pavojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius