Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aušinimo oru sistemų karaliai: „Noctua NH-D15“ serijos apžvalga

„Noctua NH-D15“ serijos procesoriaus aušintuvai yra vieni ikoniškiausių ir geriausiai žinomų visų laikų orinių procesoriaus aušintuvų, kuriuos yra pamėgę ir įvertinę įnoringi kompiuterių entuziastai. Šeimoje yra keli skirtingi modeliai, jeigu nežinote, kuri versija skirta jums, šis straipsnis gali padėti išsirinkti tinkamiausią variantą.
Šiandien susipažinsime ne tik su originaliuoju „Noctua NH-D15“, bet ir jo broliais
Šiandien susipažinsime ne tik su originaliuoju „Noctua NH-D15“, bet ir jo broliais / N.Davalgos nuotr.
Temos: 1 Technika

Perkantiems aukštos klasės procesoriaus vėsinimo įrangą tenka rinktis, ar kompiuteryje bus aušinimo oru, ar vėsinimo skysčiu sistema. Šiuo metu populiariau rinktis aušinimo skysčiu sistemas, kurios atrodo madingiau ir nėra tokios gremėzdiškos. Tuo tarpu pasirinkę aušinimą oru, už tą pačią kainą, dažniausiai, gaus didesnį aušinimo našumą, tylesnį veikimą ir mažiau sugesti galinčių mazgų.

Biudžetui perkopus 100 € ribą, orinių variantų nebelieka daug. Populiariausi iš jų yra „Noctua“ sukurti „NH-D15“ serijos aušintuvai, įvardinami vienais stipriausių aušinimo oru bastiono gynėjų. Šiandien apie juos ir planuoju pakalbėti. Mus pasiekė net keturi skirtingi aušintuvai: „NH-D15“, „NH-D15 chromax.black“, „NH-D15S“ ir „NH-D15S chromax.black“. Tai gan panašūs aušintuvai, turintys esminių skirtumų, su kuriais šiandien esu pasiryžęs jus supažindinti.

Pirmoji „Noctua NH-D15“ versija debiutavo prieš daugiau nei aštuonis metus. Per tą laiką aušintuvas išliko pakankamai konkurencingu, kad galėtų varžytis su aušinimo skysčiu sistemomis ir naujesniais oriniais modeliais. Gamintojui pakako tik pridėti tvirtinimo detales, skirtas naujai pasirodžiusiems procesorių lizdams.

N.Davalgos nuotr./Išbandysime keturias skirtingas „Noctua NH-D15“ versijas
N.Davalgos nuotr./Išbandysime keturias skirtingas „Noctua NH-D15“ versijas

Per ilgą „Noctua NH-D15“ gyvavimo periodą buvo išleista daug papildomų versijų. Viena iš jų yra „chromax.black“, kurioje atsisakoma „Noctua“ parašu tapusios rudos spalvos ir visas aušintuvas tampa juodu.

Taip pat yra ir „NH-D15S“ versija, kuri pasižymi kiek keistu asimetriniu dizainu, beje šis aušintuvas taip pat turi rudą ir juodą versijas. Taip pat buvo išleistas ir „NH-D15 SE-AM4“ aušintuvas, kurtas specialiai AM4 lizdams, bet kai šio lizdo palaikymą įgavo standartinė versija, pastarojo egzistencija tapo kiek beprasme, todėl šiandien jo nėra testuojamų produktų sąraše.

Detalus žvilgsnis

Standartinis „Noctua NH-D15“ – didelis bei galingas orinis centrinio procesoriaus aušintuvas. Jis yra „dvigubo bokšto“ tipo modelis, turintis šešis nikeliuotus šiluminius vamzdelius. Aušintuvas atkeliauja su dvejais „NF-A15 PWM“ ventiliatoriaus, tiesa, jie sukasi didesniais greičiais nei analogiški ventiliatoriai, pirkti kaip atskiras produktas.

N.Davalgos nuotr./Klasikinio dizaino „Noctua NH-D15“ aušintuvas
N.Davalgos nuotr./Klasikinio dizaino „Noctua NH-D15“ aušintuvas

„Noctua NH-D15“ aušintuvai yra mėgstami ne tik dėl jų galimybių palaikyti žemas procesoriaus temperatūras. Jie tai gali padaryti skleisdami itin mažą triukšmo kiekį. Paprastai, pagrindinė aušintuvų gedimų priežastis yra ventiliatoriaus guolių nusidėvėjimas, tačiau „Noctua“ naudoja didelio patikimumo guolius, todėl gali suteikti ilgą šešių metų garantiją. Kaip ir pridera „Premium“ klasės produktui, „Noctua“ lepina ir tokiais dalykais, kaip pridedami tylos adapteriai.

Visi šie dalykai skamba kaip visiškai neobjektyvios reklaminio teksto eilutės, tačiau realybė tokia, kad „Noctua NH-D15“ iš tiesų yra geras. Deja, stebuklų nebūna – už visus šiuos privalumus tenka sumokėti atitinkamą sumą. 100 eurų yra tikrai daug, už apčiuopiamai mažesnę kainą galima įsigyti artimu našumu pasižyminčius „Arctic Freezer 50“, „Silentium PC Grandis 3“ ar „Scythe Fuma 2“, bet vienomis, ar kitomis savybėmis jie bus žingsneliu atsilikę nuo brangesnio „Noctua NH-D15“.

„Noctua“ labai ilgai kankino estetikos mėgėjus. Jų aušintuvai dirbo puikiai, tačiau rudos spalvos gaminiai sunkiai derėjo prie daugelio turimų sistemų interjero dizaino. Visą tai išsprendžia „NH-D15 chromax.black“, tačiau šio varianto teko laukti net penkis metus nuo rudos versijos debiuto!

N.Davalgos nuotr./Juodos spalvos aušintuvas debiutavo prabėgus penkiems metams nuo rudų modelių debiuto
N.Davalgos nuotr./Juodos spalvos aušintuvas debiutavo prabėgus penkiems metams nuo rudų modelių debiuto

Prieš tai, „Noctua“ buvo spėjusi išleisti ir pakaitinius juodus ventiliatorius, bei tokios pat spalvos gaubtus. Tai eliminuodavo rudos problemą, bet kainuodavo žvėriškai daug, todėl retas išdrįsdavo įsigyti tokį pirkinį.

Yra ir teorinis ir praktinis atsakymas, ar dėl spalvos gali skirtis aušintuvų našumas. Aušintuvo plokštelės spalvą įgauna anodavimo proceso pagalba, jo metu nesusidaro jokia papildoma danga ant paties metalo paviršiaus, todėl pats šis procesas nesudaro jokių cheminių pokyčių aušintuvo sandaroje. Nepaisant to, remiantis fizika, juoda spalva turėtų geriau spinduliuoti šilumą į aplinką, todėl aušintuvas turi šansų pasiekti žemesnes temperatūras. Praktiškai, šis efektas nebuvo pastebimas – realybėje juodi aušintuvai rodo tokius pat rezultatus kaip ir standartiniai modeliai.

„Noctua NH-D15S“ ir yra asimetrinė „NH-D15“ aušintuvo versija. Tai reiškia, kad žiūrint iš aušintuvo priekio, jis visas yra pasislinkęs į kairę pusę. Pirmą kartą pamačius juos, gali kilti klausimas, kam tokie keisti aušintuvai iš viso yra reikalingi.

N.Davalgos nuotr./Dešinėje esantis „Noctua NH-D15S“ turi pakeistą kontaktinės plokštelės poziciją
N.Davalgos nuotr./Dešinėje esantis „Noctua NH-D15S“ turi pakeistą kontaktinės plokštelės poziciją

O viskas yra labai paprasta. Aušintuvo geometriją paslinkus link korpuso viršaus, apačioje atsilaisvina pirmas PCI-E lizdas. Tai galioja „ATX“ ir „Micro ATX“ formato motininėms plokštėms, o „Mini ITX“ plokščių savininkai tuo džiaugtis negalės. Geriausiu atveju, tai gali būti aktualu kas dešimtam pirkėjui, bet „Noctua“ vis tiek tinkamai pasirūpino jų interesais.

Šių aušintuvų naudotojai neišvengs nuostolių. Su asimetriniais modeliais yra komplektuojamas tik vienas ventiliatorius. Įdomu, kiek tai ribos aušinimo galimybes. Dėl to, kad „D15S“ serijoje yra montuojamas tik vienas ventiliatorius, šie aušintuvai kainuoja 10 eurų pigiau ir atkeliauja su antro ventiliatoriaus tvirtinimui reikalingomis detalėmis. Tiesa, pamačius jiems tinkamo „NF-A15 PWM“ ventiliatoriaus kainą (~ 25 eur.), tie sutaupyti 10 eurų nustoja teikti džiaugsmą.

N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-D15S“ taip pat įgavo juodos spalvos versiją
N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-D15S“ taip pat įgavo juodos spalvos versiją

„Noctua NH-D15S“ yra nišinis produktas, dar labiau išskirtinė yra juodoji jo versija „NH-D15S chromax.black“. Šis aušintuvas atkeliauja su vienu ventiliatoriumi ir turi papildomą mokestį už juodą spalvą. Tai turėtų lemti prasčiausią kainos ir kokybės santykį tarp visų keturių apžvelgiamų modelių.

Testai

Rudos ir juodos spalvos aušintuvai veikė identiškai, todėl skirtingų spalvų modelių rezultatus apjungėme į vieną grafą. Testams atlikti naudojome šią sistemą:

  • „Intel Core i5 4690K“ 4.7GHz 1.33V centrinis procesorius
  • „Asrock Z87 Extreme 4“ motininė plokštė
  • 2 x 4 GB „Patriot G2 Series“ operatyvioji atmintis
  • „Transcend SSD 740“ 256 GB SSD diskas
  • „WD Caviar Blue“ 1TB kietasis diskas
  • „NZXT Phantom 530“ korpusas
  • „OCZ/ PC Power & Cooling Silencer MKIII“ 80 + Gold 750W maitinimo blokas

Mums pavyko pasiekti tokias temperatūrų vertes:

N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-D15“ serijos aušintuvų pasiekiamos temperatūros
N.Davalgos nuotr./„Noctua NH-D15“ serijos aušintuvų pasiekiamos temperatūros

Aušintuvai turi ne tik palaikyti žemas temperatūras, bet ir tai įgyvendinti skleidžiant kuo mažiau triukšmo:

N.Davalgos nuotr./ „Noctua NH-D15“ serijos aušintuvų skleidžiamas triukšmingumas
N.Davalgos nuotr./ „Noctua NH-D15“ serijos aušintuvų skleidžiamas triukšmingumas

Išvados

„Noctua NH-D15“ serija demonstruoja žemas aušinimo temperatūras ir jas sugeba pasiekti esant žemam triukšmingumui. Ir tai nėra kažkas netikėto – tai yra aukštos klasės modeliai, kurių dydis ir kaina neleistų tikėtis kažko kito.

Nors per aštuonerius metus buvo išleista įvairių „Noctua NH-D15“ aušintuvo modifikacijų, specifinių poreikių turintiems pirkėjams vis tiek geriausiu pasirinkimu išlieka originalioji jo versija. Ji kainuoja apie 100 eurų ir siūlo patį geriausią kainos ir kokybės santykį.

Jeigu jums svarbu estetika korpuso viduje, teks rinktis juodos spalvos „NH-D15 chromax.black“. Jis aušina visiškai taip pat kaip ir standartinis modelis, o vienintelis šio aušintuvo trūkumas – 10 eurų didesnė kaina.

Rinktis „NH-D15S“ verta tik tada, kai iš tiesų reikia asimetrinio dizaino aušintuvo ir laisvo pirmojo PCI-E lizdo. Kitais atvejais, žemiausia serijoje 90 eurų kaina, neatperka prarasto papildomo ventiliatoriaus. „NH-D15S chromax.black“ papildomas ventiliatorius iškeičiamas į juodą spalvą, todėl šis aušintuvas mažiausiai tinkamas ieškantiems geriausio kainos ir aušinimo našumo santykio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius