Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bosch“ akumuliatorių revoliucija: profesionalai pamirš rozetes ir ilgintuvus

Tikrą meistrą galima atpažinti iš jo instrumentų. Tas, kuris išmano savo darbą, pasirenka patikimą gamintoją. Tokių yra ne vienas, bet dažnai profesionalo rankose galima išvysti „Bosch“. Šįkart naujiena nustebins ir profesionalus. Ar žinojote, kad galingiems instrumentams nebereikia laidų? Galios pakanka „Bosch ProCORE18V“ akumuliatoriuose!
„Bosch ProCORE18V” akumuliatoriai
„Bosch ProCORE18V” akumuliatoriai / 15min nuotr.

Akumuliatorių evoliucija...

Akumuliatoriai nuo XIX amžiaus vidurio beveik šimtmetį laikėsi prancūzų fiziko Gastono Plante sukurto principo – elektros energija sukuriama sąveikaujant švino plokštelėms ir sieros rūgšties tirpalui. Vėliau šią reakciją įvairiai gerino kiti cheminiai elementai: kadmis, kalcis, alavas, selenas, sidabras.

Priminsime, kad nekraunamos vienkartinės baterijos kažkodėl dar egzistuoja iki šiol, o kraunamos į mūsų buitį plačiau pradėjo veržtis vos prieš gerą dešimtmetį.

Taip pat kurį laiką vyko diskusijos ir kova: kas patikimiau ar labiau apsimoka – nikelio ar ličio jonų baterijos? Rodos, baterijų evoliucija buvo pasiekusi savotišką viršūnę ir mirties tašką, kuris pastaruoju metu išsisklaidė lyg miražas.

Šiandien suktukas su baterija – daugiau nei įprasta. O diskinis pjūklas arba dviejų vyrų vos pakeliamos staklės be laidų? Negali būti – juk nepakaks galios, užkais akumuliatoriai?

Tai neįtikėtina naujiena tiems, kurie neseka akumuliatorių evoliucijos istorijos. Iš tiesų ir profesionalams sunku patikėti, kad akumuliatoriai gali būti pajėgūs sukti profesionalias stakles.

Tik priminsime, kad pirmieji akumuliatoriniai instrumentai buvo skirti paprastiems ir gana smulkiems darbams atlikti – išgręžti skylę mediniame paviršiuje, įsukti varžtus į gipso kartoną ar šį bei tą nupjauti, apdailinti. Ne daugiau.

Taip pat pagrindinė jų paskirtis – pasiekti sunkiai prieinamas vietas – ten, kur laidą sunku pratempti. Bet čia būtina sąlyga, kad akumuliatorius nebūtų be proto sunkus. Akumuliatoriai iš pradžių buvo gana sunkūs ir dideli. Vėliau dėl naudojamų medžiagų kiek sumažėjo.

15min nuotr./„Bosch ProCORE18V” akumuliatoriai
15min nuotr./„Bosch ProCORE18V” akumuliatoriai

… ir revoliucija

Akumuliatorinius instrumentus visada gerbė už praktiškumą, bet juos lydėjo nuostata, kad tai nėra skirta galios reikalaujančiam darbui. Taip pat meistrai buvo susitaikę su tuo, kad visada po ranka reikia turėti kelias baterijas. Dėl didelių apkrovų jas būtina dažnai keisti.

Kas nutiko, kad naujieji „Bosch ProCORE18V” gali būti drąsiai vadinami revoliuciniais akumuliatoriais? Čia gamintojas pradeda vardyti privalumus, kuriuos pavyko pasiekti – baterija palengvėjo, tapo talpesnė, galingesnė ir ilgaamžiškesnė.

Dabar – skaičiai. Jei lygintume su įprastu akumuliatoriumi, skaičiuojama, kad naujuosiuose yra 87% daugiau galios. Galingo akumuliatoriaus branduolys dėl „coolpack” technologijos neperkaista ir tarnauja 135% ilgiau.

Be to, dėl didesnio energijos tankio akumuliatorius yra efektyvesnis ir kompaktiškesnis. Nuo šio meistrai turėtų pamiršti įprotį visur dairytis rozetės ir kartu tampyti glėbius ilgintuvų.

15min nuotr./„Bosch ProCORE18V” akumuliatoriai
15min nuotr./„Bosch ProCORE18V” akumuliatoriai

Tai dar ne viskas. Paskaičiuota, kad meistrai, šlifuodami kampiniu šlifuokliu, medžiagą pašalins 30% greičiau. Medyje išgręš 70%, o betone – net 151% daugiau skylių.

Vienas labai malonus faktas gamintojui: „Bosch ProCORE18V” – tai galingiausi kada nors „Bosch“ sukurti akumuliatoriai.

Apie juos plačiau papasakojo instrumentų žinovas, parduotuvės „Teronis“ vadybininkas Romualdas Kurapkaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Kurapkaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Kurapkaitis

Jis akcentavo du svarbiausius dalykus, kuriuos šiuo metu išsprendė „Bosch“ – akumuliatoriai pasidarė gerokai mažesni, galingesni ir ilgaamžiškesni.

Pašnekovas neskuba nuvertinti iki šiol naudojamų baterijų. Namų meistrui jos išlieka pakankamai puikios, tačiau profesionalai dalį savo laidinių instrumentų tikrai keis akumuliatoriniais. Nėra priežasčių, kodėl to nereikėtų daryti.

„Tiesiog dėl naujos baterijos prasiplėtė galimybės. Jei anksčiau turėjome maksimalų 6 Ah. 18V. akumuliatorių, tai tai dabar šis lygis skirtas lengviems ir kompaktiškiems instrumentams“, – konstatavo vadybininkas.

15min nuotr./„Bosch ProCORE18V” akumuliatoriai
15min nuotr./„Bosch ProCORE18V” akumuliatoriai

Kas toliau? 8 Ah baterija naudojama vidutinio galingumo instrumentams, o 12 Ah – ten, kur išties reikia daug galios. Pavyzdžiui, toks instrumentas galėtų būti stacionarios medžio pjovimo staklės arba rimtas tiesinis pjūklas.

Instrumentai su galingiausiomis 12 Ah baterijomis savo darbinėmis charakteristikomis niekuo nenusileidžia tiems, kurie veikia pajungti į elektros tinklą. Panašiai kaip nesiskiria du vienodi mobilūs telefonai, kurių vienas yra prijungtas prie rozetės.

Gamintojo nuotr./„Bosch ProCORE18V” akumuliatorius
Gamintojo nuotr./„Bosch ProCORE18V” akumuliatorius

Įkrovimas – per pusantros valandos

„Bosch“ ištobulino ir kroviklį. R.Kurapkaitis mintyse bandė skaičiuoti, kiek užtruktų galingiausio 12 Ah akumuliatoriaus krovimas?

Ar tektų tai daryti per naktį? Nieko panašaus. Atsikėlęs anksčiau iš ryto įjungei, padarei mankštą, papusryčiavai, peržiūrėjai naujienas –įkrauta. Vieną Ah toks kroviklis pakrauna per septynias minutes. Dauginame iš 12 – krovimas netruks ir pusantros valandos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Kurapkaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Kurapkaitis

„Man vienas vokietis kadaise minėjo, jog ateityje mes akumuliatorinių instrumentų parduosime žymiai daugiau nei laidinių. Tuo metu tai atrodė neįtikėtina mintis. Galvojau, ką jis čia šneka! Nė dešimt metų nepraėjo“, – pasakoja įrankių pardavėjas, pats nustebintas staigaus progreso.

VIDEO: Revoliucija įrankių lentynoje: tiek naujos jėgos, kad laidų nebereikės

Pašnekovas mano, kad visi įrankiai yra puikūs, bet akumuliatoriniai tiesiog yra patogesni. Vargu ar kas dabar norėtų laidinio telefono, kad ir koks modernus jis būtų. Su elektros laidais iš tiesų būna daug painiavos. Darbininkų komanda sugaišta nemažai laiko, kol po statybų objektą išvedžioja ilgintuvus. Netrukus keičiasi darbai ir viską vėl reikia perjungti kitaip.

„Atsivežei įrankius ir iškart pradėjai dirbti. Tai be galo patogu. „Bosch“ pirmiausia į pasaulį išleido galingus akumuliatorius – jie tinka visiems 18V ličio jonų „Bosch Professional“ įrankiams. Tačiau dabar laukiame naujos įrankių serijos“, – nekantravo R.Kurapkaitis.

Gamintojo nuotr./„Bosch ProCORE18V” akumuliatoriai
Gamintojo nuotr./„Bosch ProCORE18V” akumuliatoriai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius