TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Būdas pergudrauti stebėjimo kameras – išskirtinė apranga

Galvos apdangalai, netgi perukai ir veido kaukės – po 100 metų žmonių išvaizda gatvėse bus glaudžiai susijusi su asmens privatumo saugojimu, mano menininkas Adamas Harvey. Jis birželio 10 dieną idėjų ir inovacijų konferencijoje „TEDxVilnius. Syzygy“ sakys įkvepiančią kalbą apie veidų atpažinimo sistemų keliamą grėsmę.
Projektas „CV Dazzle“
Projektas „CV Dazzle“ / „TEDxVilnius“ organizatorių nuotr.
Temos: 1 TEDx

Šiuo metu Berlyne kuriantis 35 metų fotografas, dizaineris A.Harvey pastebi, kad veidų atpažinimo sistemų plėtra yra didžiausia visoje biometrinių duomenų industrijoje. Labiausiai Adamui nepatinka, kokiais būdais asmenine žmonių informacija naudojasi valdžia bei verslo įmonės: pagal veido bruožus mes esame stereopizuojami lyties, rasės atžvilgiu, spėliojama apie mūsų charakterį, taikumą ar agresyvumą, duomenys naudojami rinkodaros tikslais.

„TEDxVilnius“ organizatorių nuotr./Adamas Harvey
„TEDxVilnius“ organizatorių nuotr./Adamas Harvey

Norėdamas su tuo kovoti, menininkas savo kūrybinį potencialą šiuo metu yra sukoncentravęs į projektus, siekiančius sutrikdyti veidų atpažinimo sistemas. Jo metodai yra nebrangūs ir prieinami visiems.

Dabartinio Adamo projekto „Hyperface“ esmė – ant drabužių spausdinti tam tikrus raštus, primenančius veido elementus, kad stebėjimo sistemos juos interpretuotų kaip tikrus žmonių veidus ir taip būtų suklaidintos.

„TEDxVilnius“ organizatorių nuotr./Projektas „Hyperface“
„TEDxVilnius“ organizatorių nuotr./Projektas „Hyperface“

Anksčiau, studijuodamas Niujorke, menininkas sukūrė kitą maskuotės koncepciją makiažo ir perukų pagrindu „CV Dazzle”, taip pat tekstilės ir sidabro apdangalus, kurie iškraipo net termovizorių duomenis.

„TEDxVilnius“ organizatorių nuotr./Projektas „CV Dazzle“
„TEDxVilnius“ organizatorių nuotr./Projektas „CV Dazzle“

Adamo Harvey maskuotės priemonės traukia dėmesį ir yra ekstravagantiškos. Savo išvaizdos išryškinimas – tai kelias pasislėpti nuo sekimo robotų, kurie ieško vienodumo, mano jis.

Ar šie menininko kūriniai taip ir liks konceptualaus meno pavyzdžiais, ar ras kelią į praktišką jų panaudojimą, viskas priklausys nuo to, kokią kainą ateityje mokėsime už visuotinį asmenų sekimą ir duomenų rinkimą. „Jei padidės pavojus asmens privatumui ar biometrinių duomenų industrijoje padaugės piktnaudžiavimo atvejų, tada, manau, maskavimasis viešumoje taps labiau priimtinas“, – sako jis.

„TEDxVilnius“ organizatorių nuotr./Projektas „Stealth-wear“
„TEDxVilnius“ organizatorių nuotr./Projektas „Stealth-wear“

Daugiau apie Adamo Harvey projektus galite sužinoti čia.

Pagal pasaulyje garsų TED konferencijų formatą rengiama „TEDxVilnius“ vyks birželio 10 dieną Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Vilniuje. Savo turininga patirtimi ir unikaliu požiūriu „TEDxVilnius“ scenoje dalinsis arti 20 išskirtinių asmenybių.

Daugiau apie jau paskelbtus konferencijos pranešėjus galite sužinoti čia.

Norintys stebėti renginį gyvai, dar gali spėti užpildyti anketą iki gegužės 21 dienos.

Pagal visame pasaulyje vykstančių TED konferencijų reikalavimus, visi licencijuoti šio formato renginiai yra nesiekiantys pelno – pinigai už bilietus skiriami renginio kaštams padengti, o visa komanda dirba savanoriškais pagrindais, taip pat ir pranešėjai dalyvauja neatlygintinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius