Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs „Twitter“ darbuotojas papasakojo apie platformos saugumo spragas

„Twitter“ klaidino vartotojus ir JAV reguliavimo tarnybas neatskleisdama informacijos apie „itin dideles, akivaizdžias“ platformos saugumo spragas, pranešė buvęs įmonės saugumo vadovas Peiteris Zatko, padaręs pareiškimą kaip vidaus informatorius.
Bendrovė "Twitter"
Bendrovė "Twitter" / „Scanpix“ nuotr.

P.Zatko pareiškime, kurį antradienį paskelbė JAV žiniasklaida, „Twitter“ taip pat apkaltinta gerokai sumažinus netikrų pašto paskyrų ir brukalų skaičių – tai yra esminis verslininko Elono Musko, siekiančio atšaukti 44 mlrd. JAV dolerių vertės perėmimo sandorį, argumentas artėjančioje teisinėje kovoje.

P.Zatko pareiškime institucijoms, įskaitant rinkos priežiūrą vykdančią JAV vertybinių popierių ir biržos komisiją (SEC), „Twitter“ yra kaltinama „aplaidumu, tyčiniu dėmesio nekreipimu ir grėsme nacionaliniam saugumui bei demokratijai“.

Buvęs darbuotojas, kuris „Twitter“ teigimu, buvo atleistas dėl prasto darbo, perspėjo dėl pasenusių serverių, programinės įrangos pažeidžiamumo atakoms ir vadovus, siekiančius nuslėpti bandymų įsilaužti skaičių tiek nuo JAV institucijų, tiek nuo bendrovės direktorių tarybos.

Pats praeityje buvęs programišiumi, P.Zatko taip pat tvirtina, kad „Twitter“ teikia pirmenybę savo vartotojų bazės didinimui, o ne kovai su brukalais ir botais, rašoma pareiškime.

Pasak P.Zatko, socialinis tinklas ir jos generalinis direktorius Paragas Agrawalas paskelbė neteisingus teiginius apie paskyrų skaičius, nes „jei tikslūs skaičiai kada nors taptų vieši, tai pakenktų įmonės įvaizdžiui ir vertinimui“.

Pareiškime teigiama, kad kadangi „Twitter“ vartotojai apskaičiuojami pagal vartotojų, kuriuos gali pasiekti reklama, skaičių, o ne tikrąjį paskyrų skaičių, faktinė netikrų paskyrų dalis iš esmės yra nežinoma.

„Twitter“ atkirto, kad P.Zatko sausio mėnesį buvo atleistas už „neveiksmingą vadovavimą ir prastus rezultatus“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Twitter
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Twitter

„Tai, ką iki šiol matėme, yra klaidingas pasakojimas apie „Twitter“ ir mūsų privatumo bei duomenų saugumo praktiką, kuriame gausu neatitikimų ir netikslumų bei trūksta svarbaus konteksto“, – sakoma įmonės pranešime.

Panašu, kad „oportunistinis kaltinimų paskelbimo laikas“ yra skirtas „patraukti dėmesį ir pakenkti „Twitter“, jos klientams ir akcininkams“, – teigė įmonė.

Redaguota pareiškimo versija buvo paskelbta liepos 6 dienos, likus beveik savaitei iki „Twitter“ ieškinio pareiškimo, kuriuo įmonė siekia priversti E.Muską užbaigti perėmimo sandorį.

Pirmasis teismo posėdis byloje numatytas spalio viduryje.

P.Zatko teisininkų komanda pavadino jo darbo apibūdinimą ir pasitraukimo iš „Twitter“ aplinkybes kaip „neatitinkančias tikrovės“, pažymėdama, kad jis buvo atleistas po ginčo su naujuoju generaliniu direktoriumi P.Agrawalu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius