-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Cirkon“ – Rusijos superginklas prieš Kyjivą: kaip paleidžiamos šios raketos ir kuo jos pavojingos

„Cirkon“ yra naujausia ir slapčiausia Rusijos arsenalo raketa, tačiau ją vėl perėmė Ukrainos priešlėktuvinė gynyba.
Raketaa „Cirkon“
Raketaa „Cirkon“ / „Defence Express“ nuotr.

Sėkmingai per pirmadienio ataką prieš Kyjivą perėmus dvi naujausias Rusijos raketas „Cirkon“ ir nustačius, kad raketų nuolaužos buvo daug didesnės nei anksčiau, Ukrainos ekspertams pavyko rasti kai kuriuos atsakymus į klausimus apie šią Vladimiro Putino „Wunderwaffe“ (superginklą – red.past.), rašo leidinys „Defence Express“.

Pagrindinis klausimas, į kurį dar neatsakyta, – koks variklis naudojamas raketoje „Cirkon“. Kaip „Defense Express“ sužinojo iš savo šaltinių, Rusijai pavyko sukurti hipergarsinį reaktyvinį variklį. Tai reiškia, kad „Cirkon“, kitaip nei Ch-47 „Kinžal“, vis dėlto yra hipergarsinė raketa, galinti išlaikyti pastovų hipergarsinį greitį. O ne tik trumpam iki jo pagreitėti naudojant kietojo kuro variklį, kaip „Kinžal“ atveju.

Scanpix nuotr./„Cirkon“ raketa
Scanpix nuotr./„Cirkon“ raketa

Apskritai „Cirkon“ paleidimo schema yra tokia. Po paleidimo įjungiama viršutinė pakopa, kuri užtikrina, kad „Cirkon“ pasiektų didelį aukštį ir pirmiausia būtų pagreitinta iki greičio, kuriuo gali pradėti veikti hipergarsinis reaktyvinis variklis.

Jau dėl variklio „Cirkon“, kuri skrenda kelių dešimčių kilometrų aukštyje, skrydžio fazėje pasiekia pastovų 5,5 macho greitį. Macho skaičius yra greičio matavimo vienetas, rodantis objekto greičio santykį su garso greičiu. 15 C temperatūroje jūros lygyje Žemės atmosferoje vienas machas (ir garso greitis) atitinka 340,3 m/s.

Tačiau 5,5 macho greitis nėra didžiausias „Cirkon“ greitis, nes jis trumpam pagreitėja iki 7,5 macho. Tuo metu raketos korpusas įkaista iki didžiausios temperatūros, kurią gali atlaikyti speciali termoizoliacinė danga. Priartėjus prie žemės, „Cirkon“ greitis jau nebėra hipergarsinis, nors vis dar labai didelis – 4,5 macho (hipergarsinės raketos skrieja nuo 5 iki 10 kartų greičiau nei garsas).

Tačiau bet kokiu atveju galutiniame etape 4,5 macho greitis yra daugiau nei įspūdingas. Palyginimui, sovietinio Ch-22, kurį Rusija taip pat naudoja smūgiams į Ukrainos miestus, galutinis greitis yra 2-2,4 macho. Todėl bet kuriuo atveju „Cirkon“ yra itin sunkiai perimama raketa.

Antras „Cirkon“ panaudojimas

Portalo „Defense Express“ analitikai primena, kad tai jau antras viešai žinomas naujausių Rusijos raketų „Cirkon“ panaudojimas prieš Kyjivą. Vasario 7 d. šios raketos buvo numuštos sostinės Desnianskio rajone ir Kyjivo srityje. Tačiau pirmadienį „Cirkon“ buvo numuštos tiesiai virš Kyjivo.

Po vasario 7 d. smūgių iš raketos „Cirkon“ liko tik labai fragmentiškos nuolaužos, dabar Ukrainos specialistai gali ištirti daug didesnes ir informatyvesnes šios raketos nuolaužas.

Kovo 25 d. Rusija iš Krymo dviem balistinėmis raketomis smogė Kyjivui. Jų tipas oficialiai dar nepaskelbtas, karinės oro pajėgos teigė, kad „ginklo tipas nustatinėjamas“. Vis dėlto labiausiai tikėtina versija – tai dviejų raketų „Cirkon“, kuriomis Rusija jau smogė Kyjivui 2024 m. vasarį, sunaikinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius