-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalijatės savo paskyros slaptažodžiu? Ekspertai perspėja apie pavojus saugumui

Dalytis asmeninių paskyrų slaptažodžiais – įprasta, tačiau pavojų saugumui kelianti praktika. „NordPass“ ekspertai įvardijo, kaip tai daryti teisingai ir kas kelia grėsmės jūsų asmeninių paskyrų saugumui.
Vaikas naršo internete
Vaikas naršo internete / 123RF.com nuotr.

Nors dalijimasis asmeninių paskyrų slaptažodžiais daug kam asocijuojasi su pinigų taupymu, iš tiesų tai gali būti naudinga ir kitose situacijose: tarkim, bendrai tvarkant šeimos banko sąskaitą, prisijungiant prie vaikų mokymosi platformų ar net mėginant pašalinti mirusiojo paskyras internete.

Priežasčių, kodėl žmonės dalijasi slaptažodžiais, gali būti įvairiausių, tačiau čia slypi ir pavojų. Kaip atskleidžia „NordPass“ ekspertai, daugelis vis dar nežino, kaip tuo užsiimti saugiai.

„Nord Security“ nuotr./Gediminas Brencius
„Nord Security“ nuotr./Gediminas Brencius

Remiantis „NordPass“ tyrimu, vienas žmogus savo paskyroms turi apie 80100 slaptažodžių, todėl dažniausiai pasirenka paprasčiausią būdą jiems kurti. Jau metai iš metų pastebėta tendencija, kad žmonės slaptažodžiams kurti renkasi nesaugias skaičių ir žodžių variacijas. Štai 2021-aisiais dažniausiai vartojamų slaptažodžių sąrašo viršuje atsidūrė seni geri „123456“, „123456789“ ir „qwerty“, atskleidė „NordPass“ tyrimas.

Kaip teigia „NordPass“ produkto plėtros vadovas Gediminas Brencius, ši tendencija būdinga tiek kuriant slaptažodžius, tiek jais dalijantis.

„Kai tik įmanoma, žmonės renkasi paprastesnius slaptažodžius, neįvertindami su tuo susijusių rizikų. Pavyzdžiui, asmuo susikuria lengvą slaptažodį, pakartotinai jį panaudoja kitoje platformoje, o paskui pasidalija slaptažodžiu su draugu. Draugas jį perduoda savo kolegai ir štai, voilà – slaptažodis, kurį naudojate įvairioms paskyroms apsaugoti, atsiduria trečiosios šalies rankose“, – sako G. Brencius.

Tiesa, yra būdų slaptažodžiais dalintis saugiai: užtenka vadovautis keliais paprastais patarimais, kuriuos pateikia specialistai.

Nesidalinkite slaptažodžiais su vaikais

Renkantis, su kuo dalintis slaptažodžiais, išrankumas yra ne tik yra atleistina, bet ir skatintina savybė. Anot G. Brenciaus, žmogiškosios klaidos yra viena dažniausių priežasčių, kodėl pažeidžiamas duomenų saugumas. Būtent dėl to prasminga iš naujo įvertinti, kas turi prieigą prie jūsų slaptažodžių, o prireikus juos pakeisti.

Žmogiškosios klaidos yra viena dažniausių priežasčių, kodėl pažeidžiamas duomenų saugumas.

Partneris, geriausias draugas ar artimas šeimos narys daugelio laikomi patikimais asmenimis dalytis slaptažodžiais. Vis tik, anot ekspertų, į šį sąrašą nederėtų įtraukti vaikų. JAV Nacionalinio standartų ir technologijų instituto (NIST) tyrimo duomenimis, vaikai pasižymi prastais slaptažodžių naudojimo įpročiais – jie yra linkę pakartotinai naudoti slaptažodžius ir jais dalintis su draugais.

123rf.com/Kompiuteris
123rf.com/Kompiuteris

Nenaudokite to paties slaptažodžio

Ne tik vaikai nesilaiko pagrindinių slaptažodžių „higienos“ principų. Turėdami dešimtis slaptažodžių, kuriuos reikia įsiminti, tuos pačius slaptažodžius pakartotinai naudoja ir suaugusieji. 2019-ųjų „Google“ saugumo apklausa atskleidė, kad 52 proc. JAV piliečių naudoja tą patį slaptažodį kelioms paskyroms apsaugoti, o 13 % jų prisipažįsta turį iš viso tik vieną slaptažodį.

Dalijimasis tokiais slaptažodžiais gali turėti rimtų pasekmių. Pavyzdžiui, suteikdamas draugui prieigą prie nuotraukų redagavimo įrankio, asmuo rizikuoja išduoti daugelio kitų paskyrų, turinčių tą patį slaptažodį, privatumą.

Naudokite tik apsaugotus tinklus

Remiantis Europos Sąjungos teisėsaugos bendradarbiavimo agentūros (Europolo) rekomendacijomis, saugiausia manyti, kad joks viešasis bevielis internetas nėra saugus, ypač oro uostuose. Nors papildomai mokėti už mobilųjį ryšį nesinori, daug brangiau gali atsieiti kibernetinių nusikaltimų pasekmės.

Dauguma viešųjų tinklų neatitinka net elementarių tinklo saugumo garantijų.

Dauguma viešųjų tinklų neatitinka net elementarių tinklo saugumo garantijų, todėl slaptažodžiai, kuriais dalijamasi prisijungus prie viešojo ,,wi-fi“, gali patekti į netinkamas rankas. Įsilaužėliams net nereikia daug techninės patirties, kad jie patys sukurtų belaidžio ryšio aktyviąją sritį (angl. hotspot), o vėliau prie jos prisijungtų apie tai nieko nenutuokiančios aukos.

123rf.com/Belaidis internetas
123rf.com/Belaidis internetas

Sukūrę belaidžio ryšio aktyviąją sritį, nusikaltėliai ieško duomenų, iš kurių galėtų uždirbti. Taigi jų prioritetiniai taikiniai yra internetinės bankininkystės paskyrų slaptažodžiai, kriptovaliutų piniginės ir kiti slapti duomenys, padedantys identifikuoti asmenį.

Įsidiekite slaptažodžių tvarkyklę

Daugelis slaptažodžių tvarkyklių padeda visiškai apsaugoti slaptažodžius, taip pat saugiai dalintis jais su artimaisiais ar bičiuliais, turint bendrą šeimos narystę. Slaptažodžių tvarkyklės, kuriose įdiegtos saugumo funkcijos, taip pat padeda generuoti naujus unikalius slaptažodžius. Tai ypač patogu, jeigu susiduriate su rizika, kad galėjo būti pažeisti jūsų duomenys.

Daugelis slaptažodžių tvarkyklių padeda visiškai apsaugoti slaptažodžius.

„Technologijos žengia į priekį ir daugumos rinkoje esančių slaptažodžių tvarkyklių saugumas ne kartą buvo įrodytas. Iki šiol šis technologinis sprendimas laikomas vienu saugiausių įrankių dalintis slaptažodžiais. Tiesa, naudojantis juo svarbu nepamiršti ir kitų pagrindinių slaptažodžių dalijimosi rekomendacijų, pavyzdžiui, naudotis tik apsaugotais tinklais ir atidžiai atsirinkti žmones, kuriais pasitikite“, – sako G. Brencius.

Programas tikrinkite ne kartą

Kadangi žmonės ir toliau naudoja įvairias susirašinėjimo programėles dalintis slaptažodžiais, būtina patikrinti, ar jos yra saugios. Daugeliui tokių platformų nėra pilnai šifruotos (angl. end-to-end encrypted), nors tai yra vienas iš pagrindinių kriterijų įvertinti, ar slaptažodžių perdavimui naudojami kanalai užtikrina bent minimalius saugumo reikalavimus.

„NordPass“ rekomenduoja programėles siųstis tik iš oficialių platformų (t.y. „App Store“, „Play Store“) ir keisti programėlių leidimus įrenginiuose – tai gali padėti išvengti nepageidaujamo duomenų perdavimo.

Apie „NordPass“

„NordPass“ yra slaptažodžių tvarkyklė, skirta privatiems ir verslo klientams. Joje įdiegtos naujausios technologijos, užtikrinančios didžiausią saugumą. Sukurta atsižvelgiant į kainą, paprastumą ir patogumą naudoti, „NordPass“ leidžia vartotojams saugiai pasiekti slaptažodžius darbalaukyje, mobiliajame telefone ir naršyklėje.

Visi slaptažodžiai šifruojami įrenginyje, todėl juos pasiekti gali tik jų naudotojas. Programą „NordPass“ sukūrė ekspertai, sukūrę ir „NordVPN“ – pažangią saugumo ir privatumo programėlę, kuria pasitiki daugiau nei 14 mln. klientų visame pasaulyje.

Daugiau informacijos: nordpass.com.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius