-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danijos įmonė pristatė Lietuvoje sukurtą robotą „Bendsai“

Padalinį mūsų šalyje turinti Danijos bendrovė „Blue Ocean Robotics“ trečiadienį pristatė Lietuvoje sukurto roboto „Bendsai“ prototipą. Robotas bus skirtas metalo lenkimui ir, bendrovės teigimu, analogiškus konkurentus pralenks maža kaina ir paprasta valdymo sistema.
„Blue Ocean Robotics Lietuva“ direktorius Justinas Katkus
„Blue Ocean Robotics Lietuva“ direktorius Justinas Katkus / A.Primost/15min nuotr.
Temos: 2 Robotas Robotika

Vardindamas robotų gamyklose privalumus vienas „Blue Ocean Robotics“ įkūrėjų Thomas Solupajevas Ronlevas atkreipė dėmesį, kad robotai monotoniškas užduotis gali atlikti be klaidų, kur kas tiksliau ir geba veikti ilgą laiką be pertraukų.

Analogiškų metalo lenkimo robotų kaina gali siekti ir 150 tūkst. eurų, o „Blue Ocean Robotics“ žada tokias pat funkcijas pasiūlyti už 40,5 tūkst. eurų.

A.Primost/15min nuotr./„Blue Ocean Robotics Lietuva“ direktorius Justinas Katkus
A.Primost/15min nuotr./„Blue Ocean Robotics Lietuva“ direktorius Justinas Katkus

Vyras skaičiavo, kad roboto investicijų grąža Danijoje per valandą siektų 30 eurų. Dirbdamas po vieną pamainą per parą Danijoje įtaisas atsipirktų per 8-10 mėnesių, o Lietuvoje, kur darbo užmokestis mažesnis – per 3-4 metus. Robotui dirbant po 3 pamainas per parą investicijų grąža būtų atitinkamai didesnė.

Pasak „Blue Ocean Robotics Lietuva“ direktoriaus Justino Katkaus, dažnai klaidingai dažnai klaidingai baiminamasi, kad robotai gali pakeisti žmonių darbo vietas fabrikuose prie staklių, tačiau realybė ta, kad žmonių gamyklose trūksta.

„Dabar gamyklos nenori atleisti žmonių ir jų pakeisti mašinomis. Jaunoji karta nenori dirbti gamyklose: išsilavinę žmonės neina į gamyklas, jie eina kitur, todėl mes nusprendėme roboto valdymą padaryti kur kas paprasčiau valdomą, kad juo galėtų dirbti ir minimalias žinias turintys žmonės“, – kalbėjo J.Katkus.

„Bendsai“ sudarytas iš 5 dalių – vartotojo aplinkos, robotinės rankos, stebėjimo sistemos, BBMI – mašinos valdymo mechanizmo aplinkos ir konteinerio, kuriame laikomos darbui reikalingos dalys.

Kūrėjų teigimu, „Bendsai“ pakeisti vieną detalę truks tris minutes – įprastai šis procesas užtrunka pusvalandį. Anot J.Katkaus, robotą bus galima greitai perprogramuoti, o kaip ir kurioje vietoje perlenkti detalę bus galima parodyti ant liečiamo ekrano. Kad būtų išvengta galimo broko, 3D ekrane dar prieš lenkimą bus parodyta, kaip atrodys detalė po lenkimo.

Visi roboto brėžiniai ir kiti duomenys automatiškai bus išsaugomi debesyse.

„Nors iš pirmo žvilgsnio metalo lankstymas atrodo kaip nišinis procesas, šiuo metu pasaulyje yra apie pusantro milijono metalo lankstymo presų, kurie dar nėra automatizuoti, – pasakojo J.Katkus. – „Bendsai“ yra unikalus tuo, kad ne tik leidžia automatizuoti metalo lenkimo procesą, bet ir padeda maksimaliai išlaikyti gamybos lankstumą – robotą lengva perprogramuoti, todėl jis tinkamas ir nedidelės apimties metalo produktų gamybai.“

Bendrovė teigia intensyviai robotą kūrusi vienerius metus, o galutinę jo versiją žada pristatyti iki 2017-ųjų.

Kaip sulėtintai veikia robotas galite matyti vaizdo įraše.

VIDEO: Lietuvoje sukurto roboto „Bendsai“ prototipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius