Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau detalių dėl filmai.in bylos: 200 tūkst. eurų nelegalių pajamų administratorius gavo parduodamas „taškus“

Pirmadienį skelbta apie Kauno apylinkės teismo paskelbtą verdiktą filmai.in administratoriui Martynui Radvilui – be paskirtos tūkstantinės baudos už nelegalaus turinio platinimą, jis dar turės kompensuoti keliasdešimt tūkstančių siekiančias teismo išlaidas. Be to, nuspręsta konfiskuoti asmens turto už 200 tūkst. eurų. O toje pačioje byloje teistas, filmus garsinęs Ričardas Kudirka galiausiai liko nenubaustas.
„Filmai.in“
„Filmai.in“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 LATGA filmai.in

Trečiadienį Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų pranešime spaudai atskleista daugiau šios istorijos detalių.

Penktadienio nuosprendžiu pilietis M.Radvilas pripažintas kaltu padaręs nusikalstamą veiką, numatytą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 192 straipsnio 2 dalyje ir jam paskirta 15 tūkst. eurų baudos bausmė.

Jis kaltinamas tuo, kad nesudaręs su autorių teisėms atstovaujančia asociacija ir viena uždarąja akcine bendrove autorinės ar autorinės licencinės sutarties, siekdamas finansinės naudos, komercijos tikslais neteisėtai atgamino, laikė ir platino ne mažiau kaip 4782 vienetų audiovizualinių kūrinių kopijų, kurių neteisėtų kopijų bendra vertė pagal teisėtų kopijų kainą viršijo 250 minimalaus gyvenimo lygio (MGL) dydžio sumą.

Nors teismo išplatintame pranešime ieškovų pavadinimai neskelbiami, iš anksčiau išplatintos informacijos žinoma, kad vienas jų yra Lietuvos autorių teisių gynėjų asociacija (LATGA), o antrasis – „„All Media Lithuania“ (TV3 televizija)“.

M.Radvilas kaltinamas mažiausiai nuo 2010 m. vasario 18 d. ir ne vėliau kaip iki 2017 m. vasario 8 d. neteisėtai atgaminęs ir įkėlęs į internetinę svetainę kompanijos, esančios Rumunijoje serveriuose, ne mažiau 4782 vienetų audiovizualinių kūrinių kopijų, kurių bendra vertė ne mažiau kaip 9516,18 eurų, administruodamas internetinę svetainę joje laikė ir, sudarydamas galimybę užsiregistravusiems lankytojams neteisėtas kūrinių kopijas peržiūrėti realiu laiku arba parsisiųsti į savo įrenginius, perkant taškus, platino, be to, tokiais veiksmais gavo ne mažiau 199 730,95 eurų neteisėtų pajamų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./TV3
Lukas Balandis / BNS nuotr./TV3

M.Radvilas teisme gynėsi, kad kratos metu paimtuose įrenginiuose buvo fiksuoti duomenys, susiję su internetinės svetainės administravimu ir pelnymosi iš šios veiklos, yra likę iš laikotarpio, dėl kurio jis buvo nuteistas Šiaulių miesto apylinkės teismo 2011 m. kovo 28 d. nuosprendžiu. Be to, šioje byloje, jo manymu, yra teisiamas antrą kartą.

Teismas tokią versiją atmetė. Įvertinus byloje esančius įrodymus ir kartu atsižvelgdamas į padarytos nusikalstamos veikos aplinkybes, teismas nusprendė M.Radvilui paskirti baudos bausmę, jos dydį nustatant mažesnį nei šios rūšies bausmės vidurkis, t. y. 300 MGL dydžio baudą, rašoma pranešime spaudai.

Teismas taip pat priėmė ir sprendimą konfiskuoti M.Radvilo turto, atitinkančio 199 730, 95 eurų vertę.

Nors M.Radvilas kaltės nepripažino ir su pareikštais civiliniais ieškiniais nesutiko, tačiau teismas konstatavo, kad dėl pastarojo veiksmų turtinę žalą patyrė du civiliniais ieškovais byloje pripažinti juridiniai asmenys, kurių pareikštus civilinius ieškinius dėl 38 tūkst. eurų ir 11658,18 priteisė iš nuteistojo M.Radvilo.

Nuosprendžiu išspręstas ir civilinio ieškovo patirtų atstovavimo išlaidų atlyginimo klausimas, priteisiant civilinio ieškovo naudai atlyginti 7936,02 už advokato paslaugas.

Leonardo Borotinsko nuotr./LATGA
Leonardo Borotinsko nuotr./LATGA

Kartu šioje byloje teistas ir kitas asmuo – Ričardas Kudirka, tačiau galiausiai teismas konstatavo, kad kaltinamojo kaltę patvirtinančių įrodymų byloje nėra.

Toks sprendimas priimtas įvertinus tai, kad R.Kurdirka dirbdamas filmai.in teikė vertimo bei įgarsinimo paslaugas, šią savo veiklą buvo registravęs Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, neturėjo komercinių tikslų neteisėtai atgaminti kūrinius, nebuvo svetainės savininkas ar administratorius ir nežinojo, kad svetainė neturi teisės užsiimti vykdoma veikla.

Nuosprendis per dvidešimt dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui, apeliacinį skundą paduodant per Kauno apylinkės teismo Kauno rūmus.

Tai – jau ne pirmas M.Radvilo teismo procesas dėl piratavimo. Buvęs Kauno technologijos universiteto (KTU) studentas dar 2009 m. buvo pakrikštytas „pirmuoju nuteistu interneto piratu Lietuvoje“ dėl „torrent“ svetainės Tracker.lt serverio veiklos.

Visgi 2011 m. liepą Kauno apylinkės teismas M.Radvilą išteisino ir panaikino jam skirtą 1 tūkst. litų (apie 290 eurų) baudą.

Minėtoje Šiaulių apylinkės teismo 2011 m. nagrinėtoje byloje M.Radvilas buvo kaltinamas 2009 m. birželio – 2010 m. vasario mėnesiais svetainėje Filmai.in įkėlęs beveik 40 tūkst. audiovizualinių kūrinių kopijų. Jų vertė pagal tuometines mažmeninės prekybos kainas siekė 393 tūkst. litų (113 tūkst. eurų).

M.Radvilas teisme pripažino, kad svetainės Filmai.in vartotojams sudarė galimybę už tam tikrą mokestį neteisėtas kūrinių kopijas peržiūrėti realiu laiku arba atsisiųsti į savo įrenginius. Be to, tokiu būdu gavo daugiau nei 31 tūkst. litų (beveik 9 tūkst. eurų) neteisėtų pajamų.

Savo kaltę teisme jis visiškai pripažino, atsiprašė, o su nukentėjusiais juridiniais asmenimis – UAB „ACME“ ir UAB „Forum Cinemas“ – sudarė taikos sutartis ir atlygino žalą. Kokią sumą M.Radvilas sumokėjo bendrovėms, neatskleidžiama.

Atsižvelgdamas į aplinkybes, teismas atleido M.Radvilą nuo baudžiamosios atsakomybės ir bylą nutraukė. Jam buvo skirta 60 valandų nemokamų darbų, konfiskuotos lėšos banko sąskaitoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius